Zimski sportovi

Kanađani obranili naslov, Tri Kronorima treće srebro

Ana Legradi • nedjelja, 23.02.2014.
Kanađani obranili naslov, Tri Kronorima treće  srebro
Foto: EPA

Finalnim ogledom između reprezentacija Kanade i Švedske završen je hokejski turnir i natjecateljski dio na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju. Branitelji naslova iz Vancuovera su nastavili niz u ogledu s bezidejnim švedskim napadom i uzeli pobjedu s uvjerljivih 3:0.

U svakako najzanimljivijem i najgledanijem sportskom događaju Zimskih olimpijskih igara, finalu hokejskog turnira, danas je s jedne strane stajao branitelj naslova iz Vancuovera na čelu s mladom zvijezdom Sidneyjem Crosbyjem i zlatna reprezentacija iz Torina na čelu sa "zidom Detroita" Niklasom Kronwallom. Trener kanadske izborne vrste Mike Babcock je na gol postavio golmana Montreal Canadiensa Careyja Pricea, dok je Pär Marts Šveđanima na gol postavio uzdanicu New York Rangersa Henrika Lundqvista.

Kanađani su u svojim nastupima na Zimskim olimpijskim igrama osvajali ukupno osam zlatnih, četiri srebrne i dvije brončane medalje. Njihovi današnji protivnici broje po dvije zlatne i srebrne medalje te četiri brončane.

Branitelji naslova su se igrom otvorili već u prvoj minuti i nametnuli tempo. Akciju Jeffa Cartera i Shea Webera je odlično prepoznao 25-godišnji kapetan Chicago Blackhawksa Jonathan Toews za prvo vodstvo u 12. minuti. U nastavku prvog dijela Jonathan Ericsson je zbog držanja zaradio dvije minute izvan leda, a uslijedila je i neopreznost na drugoj strani. Kanadski napadač Chris Kunitz se hladio dvije minute zbog držanja visoko palice, ali švedska izborna vrsta nije pronašla rješenje za Babcockovu obranu.

Drugi dio Šveđani ponovno nisu uspjeli otvoriti u svoju korist, prvo je Jakob Silfverberg odradio kaznu zbog previše igrača na ledu, a potom su primili i drugi gol. Sjajnim proigravanjem miljenik Kanade i kapetan reprezentacije Crosby je svojoj momčadi donio prednost od dva gola.

Zlatna ekipa iz Torina je posustajala u posljednjih 20 minuta, Kunitz je povisio rezultat na 3:0 i Tri Kronori su zatražili time out. Priliku s igračem više su imali već u sljedećoj minuti nakon isključenja Coreyja Perryja.

Preokret u rezultatu publika u Sočiju nije vidjela, kanadska ledena postava je drugi puta za redom slavila zlato na Olimpijskim igrama. Zasluge idu cijeloj momčadi kao i vodstvu na čelu s provjerenom postavom Detroit Red Wingsa, trener Babcock i GM Steve Yzerman te pomoćnik GM-a Ken Holland.

ZOI Soči, hokej (M), finale:
Švedska - Kanada 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • matbaric24.02.2014. u 23:51
    Bravo za Kanadu, najviše pokazali na OI, osim toga dobili i SAD. Tak da realno. Bravo Kanada.
    matbaric
  • sportoz23.02.2014. u 20:15
    Do jučer sam se malo dvoumio koga ću simpatizirati u ovom finalu, no Myhrer i ostala skandinavska gospoda otklonila su svaku dvojbu. Malo mi je žao što rezultat nije bio dvocifren, jer kako se kretala tekma mogao je biti. Bravo Kanada!
    sportoz
  • Obrisan korisnik23.02.2014. u 18:41
    Kanađani su ušli malo "sporije" u utakmicu i pitanje je što bi bilo da je ona prva stativa ušla. Kasnije su ih Kanađani počeli mljeti i stvarno su pokazali hokej pun tempa, igre na tijelo, opet su pucali po golu puno više od protivnika i zasluženo su osvojili zlato... Hokejaški turnir je... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.02.2014. u 17:32
    Razočaravajuće finale, slaba predstava Švedske. Kanada zasluženo pobijedila.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.02.2014. u 16:04
    finale - jednosmjerna ulica
    Obrisan korisnik