Rukomet

Zagrebaši nakon oproštaja od Europe u regionalnom derbiju snage odmjeravaju s Meškov Brestom

Zvonka Keliš • utorak, 25.02.2014.
Zagrebaši nakon oproštaja od Europe u regionalnom derbiju snage odmjeravaju s Meškov Brestom

Hrvatski i regionalni rukometni prvak vraća se i na regionalne terene na kojima ga već ovoga utorka očekuje nimalo lak dvoboj te itekako težak suparnik, naime, u goste u zagrebačku Arenu stiže bjeloruski Meškov Brest koji je ranije ove sezone, predvođen upravo hrvatskim snagama i bivšim Zagrebašima, već sigurno svladao CO Zagreb koji će sada htjeti uzvratiti Bjelorusima za poraz i prikazati dobru igru nakon oproštaja od Europe.

Pred rukometašima CO Zagreba ovoga je utorka povratak na regionalne rukometne terene koji im, nakon oproštaja od onih europskih te razočaranja u Ligi prvaka, u zagrebačku Arenu dovode uvijek neugodnu te pojačanu ekipu bjeloruskog Meškov Bresta koja je, pak, ove sezone još više predvođena upravo hrvatskim snagama i bivšim Zagrebašima.

Nakon što su u sklopu petoga kola SEHA lige Bjelorusi u svojoj dvorani Victoria pokazali što sve znaju te slavili sa sigurnih 21:19 vrijeme je da im se aktualni hrvatski i regionalni rukometni prvak na svome terenu i pred svojom publikom pokuša osvetiti za prvi ovosezonski regionalni poraz te da u SEHA ligi nastavi u pobjedničkom tonu kako bi zadržao vodeću poziciju te napravio još jedan korak bliže ka završnome turniru.

Iza CO Zagreba u drugome su dijelu sezone dva europska slavlja (Motor Zaporožje, St. Petersburg) te jedno regionalno (Partizan), kao i jedan gostujući poraz u Ligi prvaka (Veszprem), ali i oproštaj od najelitnijeg europskog rukometnog natjecanja, na koncu spletom okolnosti. Upravo stoga Zagrebaši nisu imali mnogo vremena za odmor te su se odmah uzdigli i okrenuli k SEHA ligi u kojoj žele ponoviti prošlogodišnji uspjeh te obraniti stečeni naslov.

U nastavku njihova regionalna puta prvi će im u goste doći rukometaši uvijek neugodnog Meškov Bresta s kojima su prošle sezone zaigrali i na samoj završnici SEHA lige, a protiv kojih će Zagrebova obrana morati biti na visini zadatka te agresivna, borbena i čvrsta, baš onakva kakvu domaći trener Boris Dvoršek priželjkuje duže vrijeme.

"Očekujem pobjedu i ništa manje od toga. Meškov je vrlo jaka ekipa, vrlo dobro nas poznaje jer ima puno igrača koji su igrali u Zagrebu, ali poznajemo i mi njih. Tamo smo izgubili iako smo trebali pobijediti, ali odigrali smo loše. Stoga se nadam kako ćemo u utorak slaviti", izjavio je netom prije dvoboja CO Zagreba i Meškov Bresta Luka Šebetić.

Brige, međutim, ne bi trebalo biti među vratnicama gdje se nadopunjuju raspoloženi Stevanović i Ivić, dok na crti odgovornost sve više preuzima Čorić. Brza domaća krila standardno već čekaju u niskom startu, stoga je vanjska linija ono što još treba zasjati, osigurati sigurne i razrađene akcije za topnike koji trebaju pravilno namjestiti svoje šuteve. Kada se uz to mirno poslože Zagrebove glave i misli te ulazak u susret u grču prestane biti boljka bojazni ne bi trebalo biti.

Netom uoči dvoboja s bjeloruskim Meškovom trener Dvoršek je kazao: "Svjesni smo da je teška utakmica pred nama te da i nama i njima treba pobjeda za Final Four. Mi na tablici izgledamo sigurni, naime, prvi smo, ali definitivno nam trebaju još najmanje dvije pobjede ako želimo zadržati to vodeće mjesto. Utakmicu u utorak mi moramo dobiti, u ovom trenutku smo zaboravili Ligu prvaka, to je iza nas i fokusirani smo na SEHA ligu."

Nadodao je potom Zagrebov strateg riječ, dvije o samome suparniku svoje momčadi te njegovim jačim stranama: "Znamo gdje nam prijeti opasnost Meškova i da je to ekipa koja je jača nego u prvom dijelu sezone. Doveli su Malinovića i Stojkovića koji je vrhunski pivot. Posloženi su i u dobroj su formi, to je ekipa koja je doma dobila Metalurg i sigurno da u Zagreb dolazi po pobjedu kako bi osigurala put na završnicu regionalne lige", jasan je bio Dvoršek koji je potom zaključio "Također, Meškov se dolazi dokazivati jer tu ima puno igrača koji su upravo iz Zagreba otišli u Meškov, na čelu s trenerom Babićem koji se sigurno želi dokazati protiv nas, a tu su još Sršen, Špiler, Pešić... No, mi smo spremni i željni dobrog rezultata nakon ispadanja iz Lige prvaka."

Bjeloruski Meškov Brest predvođen hrvatskim rukometašima i brojnim bivšim članovima CO Zagreba sigurno lovi svoje mjesto na Final Fouru SEHA lige te se trenutno drži na četvrtom mjestu s devet ostvarenih pobjeda te četiri pretrpljena poraza što mu je bilo dovoljno za 27 osvojenih bodova. Njegov nov suparnik se, pak, na vrhu nalazi s utakmicom više te 11 slavlja, jednim neriješenim rezultatom te dva pretrpljena poraza, točnije, 34 osvojena boda, dok petoplasirani Metalurg za vodećom četvorkom kaska samo dva boda stoga će borba za završni turnir biti uzbudljiva do samoga kraja.

Špiler: "Dolazimo po tri boda"

Slovenski rukometaš David Špiler tek je ovoga ljeta redove hrvatskog prvaka zamijenio onima Meškov Bresta stoga mu je ovo prvi povratak u Zagreb u kojemu je proveo, kako kaže, "tri nezaboravne godine", ali će se drugi puta ove sezone susresti sa svojim donedavnim suigračima: "U Bjelorusiji sam se dobro snašao, ali Zagreb će mi uvijek ostati u lijepom sjećanju. Vraćam se ovdje, no ovoga puta u drugoj ekipi."

Za Sportnet je potom Špiler najavio kako Meškov stiže po sigurno slavlje, ali i koliko želi plasman na završni turnir SEHA lige: "Mi ne krijemo da želimo skalp Zagreba, no on je veliki klub s velikom tradicijom. Međutim, sportski se nadati da možemo pobijediti u Areni. Igramo sve bolje, dobili smo par igračkih pojačanja na polusezoni, Stojkovića i Malinovića, koji nas čine još opasnijima. Nama bi ova pobjeda jako puno značila, naime, želimo biti prisutni na završnici SEHA lige i, naravno, dolazimo u Zagreb po tri boda."

Rukometaši hrvatskog trenera Željka Babića u Zagreb dolaze u uistinu pozitivnom pobjedničkom nizu koji im je uz vrlo dobra posljednja pojačanja, Rastka Stojkovića i Dejana Malinovića, dao snagu i motiv više da protiv hrvatskog predstavnika ponovno uzmu puni plijen. Bit će to zasigurno i motiv više Hrvatima na radu u Bjelorusiji, točnije, kapetanu Ljubi Vukiću, kao i vrataru Ivanu Pešiću, a tu je i još jedan bivši Zagrebaš Domagoj Sršen, kao i Slovenac David Špiler koji je posljednji iz redova hrvatskog prvaka krenuo put Bresta.

Kada se njima pridodaju bivši igrač Nexea Robert Markotić, kao i David Miličević i Ivan Karačić, ali i trener Babić te njegov pomoćnik Andrija Nikolić bit će zanimljivo vidjeti sraz hrvatske i praktički hrvatsko-bjeloruske ekipe ovoga utorka. Uz Dmitrija Kamišika, Milana Đukića te vratara Vitalija Čarapenku kao dodatak na koji Zagrebaši trebaju pripaziti sasvim je sigurno vrijeme za novi regionalni rukometni derbi.

Trener Babić tako je uoči susreta s CO Zagrebom otkrio tko od njegovih momaka možda neće u punom naponu snaga zaprijetiti Zagrebašima: "Zagreb je favorit, igra kod kuće, aktualni je regionalni prvak s nastupima i dobrim igrama u Ligi prvaka, dok mi imamo problema s ozljedama Stojkovića, Kamišika i Markotića stoga nisam siguran koliko će oni moći odigrati. Mi lovimo formu tijekom cijele sezone te će susret sa Zagrebom biti itekako važan."

Kapetan Meškova, Vukić, za Sportnet je, pak, kazao: "Nanizali smo sedam, osam pobjeda zaredom iako nismo igrali na najvišem nivou. Bilo je i slabijih trenutaka i grešaka, ali dižemo se i sve smo bolji. Nadam se da ćemo u Zagrebu odigrati baš kako treba, možemo do slavlja. To je utakmica dvije podjednake ekipe, mi znamo kako igra Zagreb, on zna kako igramo mi. Pitanje je samo tko će bolje uspjeti limitirati protivnikove kvalitete."

Nadodao je potom Vukić i riječ, dvije o važnosti Brestovih pojačanja: "Stojković nam je ogromno pojačanje, odličan pivot svjetske klase. S njim nam se otvorilo puno više mjesta i za vanjske igrače, a time i za krila", kazao je kapetan Meškova te bacio pogled u budućnost: "Naravno da možemo do Final Foura. Bit će to žestoka borba do samoga kraja, pogotovo ako dobijemo u Zagrebu. Onda ni on nije više siguran. Nevjerojatno je koliko je ova Liga donijela kvalitetnih i teških utakmica tijekom cijele godine, par kola prije kraja nijedan klub nije siguran za ulazak na Final Four, no nadam se našoj dobroj igri do kraja i vjerujem da idemo Novi Sad."

U dosadašnja četiri međusobna ogleda Bjelorusi su slavili čak tri puta, no CO Zagreb je osigurao slavlje u onom najvažnijem dvoboju, polufinalnom susretu prošlogodišnjeg izdanja Final Foura SEHA lige. Ovoga će utorka Zagrebaši pokušati izboriti i drugu pobjedu nad Meškov Brestom te uz dobro izdanje na terenu najaviti i preostale regionalne susrete na putu k samom završnom turniru SEHA lige.

Susret 14. kola SEHA lige između CO Zagreba i Meškov Bresta u zagrebačkoj Areni počinje u 18 sati.

Foto: seha-liga.com

Regionalna liga (M)

  • Rezultati
  • Ljestvica

14. kolo

Lovćen Cetinje22:39Prešov
Borac Banja Luka26:21Partizan
Vardar Skoplje23:25Vojvodina
RK Zagreb26:20Meškov Brest
Nexe Našice27:23Metalurg Skoplje
1Prešov 18605:493+11245
2RK Zagreb 18567:497+7040
3Vardar Skoplje 18529:459+7037
4Meškov Brest 18496:461+3537
5Metalurg Skoplje 18463:441+2228
6Nexe Našice 18511:499+1224
7Vojvodina 18460:497-3721
8Borac Banja Luka 18428:528-10015
9Lovćen Cetinje 18460:553-9311
10Partizan 18430:521-916

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Regionalna liga (M)

  • Rezultati
  • Ljestvica

14. kolo

Lovćen Cetinje22:39Prešov
Borac Banja Luka26:21Partizan
Vardar Skoplje23:25Vojvodina
RK Zagreb26:20Meškov Brest
Nexe Našice27:23Metalurg Skoplje
1Prešov 18605:493+11245
2RK Zagreb 18567:497+7040
3Vardar Skoplje 18529:459+7037
4Meškov Brest 18496:461+3537
5Metalurg Skoplje 18463:441+2228
6Nexe Našice 18511:499+1224
7Vojvodina 18460:497-3721
8Borac Banja Luka 18428:528-10015
9Lovćen Cetinje 18460:553-9311
10Partizan 18430:521-916

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!