Rukomet

Gobac: "Kada će naši igrači biti sportaši poput Francuza, oni nam neće biti ni do koljena"

Iz Panorame:Zvonka Keliš • četvrtak, 27.03.2014.
Gobac: "Kada će naši igrači biti sportaši poput Francuza, oni nam neće biti ni do koljena"
Foto: FaH

Hrvatski rukometni reprezentativci okupit će se sljedećega ponedjeljka kako bi nekoliko dana kasnije nastupili na turniru u Švicarskoj gdje će snage odmjeriti s domaćinom, kao i momčadima Švedske i Španjolske. Tom je prilikom izvršni dopredsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Zoran Gobac kazao ponešto o akcijama samoga Saveza, kao i o ključnim promjenama koje će se morati dogoditi u reprezentativnim redovima.

Hrvatska muška rukometna reprezentacija reprezentativni će tjedan pred nama iskoristiti kako bi zaigrala na turniru u Švicarskoj povodom obilježavanja 60 godina rukometnog saveza Švicarske. Hrvatski rukometaši na završenom Europskom prvenstvu u Danskoj osigurali su izravan plasman na naredno Svjetsko prvenstvo koje će se početkom sljedeće godine održati u Kataru stoga ne moraju nastupiti u kvalifikacijama za isto.

"Sljedećeg mjeseca pred nama je izvlačenje kvalifikacijskih grupa za Europsko prvenstvu u Poljskoj, a same kvalifikacije počinju u listopadu tako da ćemo ubrzo saznati u koju ćemo grupu biti smješteni. Također, izvlačenje grupa za Svjetsko prvenstvu Kataru održat će se 20. srpnja u Dohi", kazao je kratko izvršni tajnik HRS-a Damir Poljak.

Ususret okupljanju seniorske reprezentacije izvršni dopredsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Zoran Gobac kazao je ponešto o samome turniru, kao i stanju u hrvatskome rukometu i reprezentaciji: "Ovo je prva akcija nakon Europskog prvenstva u Danskoj na kojem smo mi napravili rezultat koji nas zadovoljava i daje nam izravan plasman na Svjetsko prvenstvo koje, pak, vodi na Olimpijske igre i to je ono što nas održava i čini sretnima."

Nastavio je odmah potom Gobac: "Bit ćemo prisutni na Svjetskome prvenstvu, a ovo je samo jedna od pripremnih akcija za isto. Sam sastav je iskomibiniran zbog ozljeda određenih igrača, ali i zbog nastupa CO Zagreba na Final Fouru SEHA lige. Tako je izbornik dao priliku igračima koji do sada objektivno nisu imali mnogo šanse te se nadamo da će je iskoristiti i da ćemo imati širi izbor igrača za Svjetsko prvenstvo u Kataru."

"Moramo promijeniti odnos igrača prema igri i njima samima"

Što se tiče samoga stanja reprezentacije i igrača u istoj, Gobac se ponovno osvrnuo i na temu nepozivanja Lackovića na europsku smotru u Danskoj: "Nalazimo se u situaciji u kojoj naš središnji igrač obrane Gojun ne igra u kontinuitetu već godinu dana, ako ne i dvije, dok Lacković, otkada je najavio odlazak iz Hamburga, igra isključivo u obrani, vani je to nemilosrdno."

"No, po našim saznanjima, Lacković je najvjerojatnije potpisao za Vardar i mi na njega u svakom slučaju računamo onoga trenutka kada bude spreman. Mogli smo ga zvati i sada, ali nema smisla. Važno je da računamo na Lackovića koji je neozlijeđen i koji igra u oba smjera, a na pripreme je za Dansku, kao i dosta naših igrača došao potpuno nepripremljen", dodao je Gobac.

Goluža o Lackoviću i reprezentativcima

"Što se Lackovića i njegova odlaska na Europsko prvenstvu u Dansku tiče, tu u pitanju nije bila njegova ozljeda. Naime, šire se dezinformacije, to nije izašlo iz mojih usta i time bih ovu temu završio. Trebalo, naime, biti realni. Nemamo divnu situaciju s našim igračima, prikazuje se kriva slika. Kapetan Vori već treću utakmicu ne igra ni minute, Gojun isto tako. Dakle, trebamo biti realni u cijeloj ovoj priči", dodao je još izbornik hrvatske reprezentacije Slavko Goluža.

Alfa i omega hrvatskog rukometa kazao je potom i nekoliko riječi o stanju u samoj reprezentaciji i odnosu igrača prema igri i sebi samima: "Morat će se promijeniti pristup kod naših igrača, od discipline do pripreme utakmica i treninga. Živjeti sportski je jedna stvar, no naši igrači ne daju uvijek sve od sebe, ne možemo samo htjeti na terenu. Imamo stravičan talent, no na njemu više ne možemo graditi uspjeh, mi moramo početi trenirati kao Francuzi."

"Odnos Francuza prema svome tijelu i suigračima nakon utakmice je drugačiji od onoga što mi radimo. Tako više neće biti pušenja i drugih stvari, to moramo odmaknuti od vidljivih mjesta, pogotovo svlačionice i moramo eliminirati loše navike igrača iz klubova. Želimo dobro njima, ali i sebi. Naši igrači nisu isti sportaši kao i Francuzi, a kada će biti takvi Francuzi nam neće biti ni do koljena", izjavio je Gobac i nadodao: "Jer nakon 45 dana priprema za OI naši igrači lete po terenu, ali za sedam dana nijedan stručnjak neće spremiti momčad. Tako će izbornik dva mjeseca prije prvenstava pratiti igrače po klubovima, ovo si više ne možemo dopuštati."

Za kraj je Gobac kazao i riječ, dvije o preostalim akcijama HRS-a: "Savez pred sobom ima veliku akciju ove godine, a to je EP za žene. Nastojat ćemo dati sve od sebe da cure odu do polufinala i da ostvare velik rezultat jer realno kao domaćini u Hrvatskoj imamo kvalitetu, ali i pravo na to. Također, pred nama je i SP za juniorke od kojih se isto tako očekuje rezultat. Dakle, pred nama je ogroman program, trebamo pojačati sredstva, a i pred potpisivanjem smo dva, tri nova ugovora. Ukoliko ih ne potpišemo morat ćemo rezati akcije, a nastojat ćemo ne sjeći one o kojima nam ovisi budućnost, dakle, one nižih dobnih kategorija."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.03.2014. u 10:00
    Takav bahati gad, prestrašeno! To nema u p.m.-oj! Jesmo sje.an narod Bože moj dragi. Sve koga je mogao je zaje..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.03.2014. u 09:57
    Vidi mu glavu eeeej... !!! :) :) :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.03.2014. u 00:25
    Dokle će se ovome pretilom dopuštati da blati najbolju rukometnu generaciju koju je Hrvatska ikad imala. Gobac je dno dna i to je toliko očtio s njegovim ponašanjem preko medija, treba ga poslati na lijepo ponašanje i bonton, katastrofa. Golužu neću spominjati, samo pokunjeno sluša što mu debeli... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.03.2014. u 22:56
    ovo je jedini ''čovjek'' oko kojeg su ujedinjena mišljenja svih komentatora...doći će i njemu kraj, svi se takvi drže dok imaju neku političku pozadinu koja im čuva debele guzice...kad je nestane, završe kao sanader...šteta što sudska pravda još nije pokucala do vrata sporta, ali hoće, bez... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • ZZ Top27.03.2014. u 22:30
    Naši igrači ne žive sportski pa ne mogu stajati na nogama na kraju takmice za razliku od Francuza jelda, a to što nemamo zamjene za pol igrača, nego su u reprezentaciji tvoji poluigrači i zetovi to nema veze. Fuj govno prokleto debelo. Crkni u najgorim mukama.
    ZZ Top