Košarka

Philadelphia 76ersi slavili nakon dva mjeseca, pobjedom nad Pistonsima izbjegnut ulazak u povijest

Ivor Krapac • nedjelja, 30.03.2014.
Philadelphia 76ersi slavili nakon dva mjeseca, pobjedom nad Pistonsima izbjegnut ulazak u povijest
Foto: EPA

Philadelphia 76ersi nisu postali samostalni vlasnici NBA rekorda u broju uzastopnih poraza. Poslije 26 izgubljenih utakmica zaredom, 76ersi su ubilježili pobjedu u noći sa subote na nedjelju po našem vremenu, s 25 poena prednosti protiv Detroit Pistonsa. Los Angeles Clippersi nadjačali su Houston Rocketse i time potvrdili ulazak u doigravanje...

Pitanje hoće li Philadelphia 76ersi (16-57) do kraja sezone dobiti barem jednu utakmicu dobilo je odgovor u subotu. Suočeni s mogućnošću da "prestignu" Cleveland Cavalierse iz sezone 2010./11. i budu samostalni vlasnici rekorda u broju uzastopnih poraza, Sixersi su prekinuli 26 susreta dugi negativni niz s domaćih 123:98 protiv Detroit Pistonsa (26-47), proslavivši prvu pobjedu poslije dvomjesečne "suše".

Prije subote, momčad iz Philadelphije je posljednji put slavila 29. siječnja u Bostonu, s 95:94 protiv domaćih Celticsa.

"To nije nešto u čemu bih volio sudjelovati", opisao je Michael Carter-Williams nakon što njegova momčad nije samostalno izbila vrh vječne ljestvice u negativnoj kategoriji: "Sjajna je stvar što smo dohvatili ovu pobjedu."

Thaddeus Young nije toliko razmišljao o potencijalnom povijesnom značaju utakmice. "Jednostavno smo sretni što smo pobijedili", osvrnuo se Young: "Mislim da nije stvar u tome što smo prekinuli niz ili nečem takvom, samo smo htjeli izaći na parket, dobiti utakmicu i nakon toga krenuti dalje."

Domaća momčad razveselila je svoje navijače gurajući Pistonse "pod vodu" već u prvom poluvremenu, odlaskom do deset poena prednosti na kraju prve četvrtine i povećanjem na 70:51 na kraju druge. Gosti iz Detroita se u nastavku nisu oporavili.

Thaddeus Young i Michael Carter-Williams ubilježili su po 21 poen za 76erse, Young sa šest skokova, a Carter-Williams sa sedam skokova, po četiri asistencije, osvojene i izgubljene lopte. Greg Monroe imao je 20 poena i deset skokova za Pistonse, dok je u pratnji bio dvojac s klupe, Rodney Stuckey sa 17 poena, po četiri skoka i asistencije, a Kentavious Caldwell-Pope sa 16 poena.

Na drugim parketima nije se odvijao lov na izbjegavanje povijesti, ali bilo je zanimljivo zbog borbe za doigravanje. Los Angeles Clippersi (52-22) potvrdili su da će biti među osam najboljih u Zapadnoj konferenciji, osiguravši svoj treći uzastopni nastup u play-offu s gostujućih 118:107 protiv Houston Rocketsa (49-23), pred kojima sada imaju još malo veću prednost u utrci za treće mjesto Zapada.

Clippersi su prošli izazov u Teksasu iako nisu bili kompletni. Otprije su bez J.J.-a Redicka, nedostajao im je i Danny Granger, a u prvoj četvrtini ostali su bez Blakea Griffina, koji je prijevremeno završio nastup zbog grčeva u leđima. Posebna priča bio je Glen Davis. Njega je trener Doc Rivers nakon razmjene mišljenja u drugoj četvrtini udaljio s klupe i poslao u svlačionicu, s pojašnjenjem da je Davis bio previše emotivan.

Previše emotivni krilni centar momčadi iz Los Angelesa bit će u konkurenciji za nastup već u idućoj utakmici, u ponedjeljak na gostovanju kod Minnesota Timberwolvesa, najavio je Doc Rivers.

Clippersi su imali svoje probleme, ali slično je bilo i njihovim subotnjim suparnicima. Rocketsi su se morali snaći bez ozlijeđenih Dwighta Howarda i Patricka Beverleyja, a u takvom sastavu bili su na pravoj razini tek u prvoj i dijelu druge četvrtine, kada su najviše vodili s 15 razlike. Gosti iz Los Angelesa su do poluvremena prešli u vodstvo (61:58), a sve su riješili u posljednje četiri minute susreta, bijegom do 114:101 dvije i pol minute do kraja.

Chris Paul istaknuo se s 30 poena, 12 asistencija i pet skokova, a DeAndre Jordan s 20 poena, 12 skokova i šest blokada za Clipperse. Jamal Crawford imao je 22 poena, a Matt Barnes 15 poena i deset skokova. James Harden je s 32 poena, sedam skokova i šest asistencija vodio Rocketse, imao je i šest izgubljenih lopti, dok je Chandler Parsons dodao 28 poena i devet skokova.

Washington Wizardsi (38-35) došli su korak bliže osiguravanju doigravanja u Istočnoj konferenciji s domaćih 101:97 protiv Atlanta Hawksa (31-41), kojima je to bio šesti poraz zaredom. Hawksi su i dalje osmi na Istoku, s pobjedom više i dva poraza manje od devetoplasiranih New York Knicksa.

Wizardsi su se u ogledu s Hawksima riješili svih briga tek u posljednjoj minuti, ali mogli su i ranije. Nešto više od dvije i pol minute do kraja vodili su s 99:89 i potom stali, otvarajući suparnicima vrata da se 39 sekundi prije završne sirene približe na samo 99:97. Gosti iz Atlante su iza toga mogli i izjednačiti, ali to je prvo spriječio Marcin Gortat, koji je kod +2 za Wizardse blokirao pokušaj Jeffa Teaguea za dvicu, a u nastavku tog napada, Teague je propustio još jednu priliku za poravnanje.

Poslije obrambenog skoka, Drew Gooden je s dva pogođena slobodna bacanja potvrdio pobjedu domaćina.

John Wall upisao je 25 poena, sedam skokova i šest asistencija, Drew Gooden 16 poena i osam skokova, Bradley Beal 14 poena, šest skokova i pet asistencija, a Marcin Gortat 12 poena, 11 skokova i četiri blokade za Wizardse. Jeff Teague imao je 19 poena, a Paul Millsap 17 poena i pet asistencija za Hawkse. Pero Antić i Cartier Martin dodali su po 13 poena, Antić s 12 skokova.

Uz otprije ozlijeđenog Ala Horforda, gostima iz Atlante nedostajali su i Kyle Korver i DeMarre Carroll. Wizardsima je glavni minus bio izostanak Nenea, kojeg i dalje nema zbog ozljede koljena.

Dallas Mavericksi (44-30) zadržali su priključak u borbi za play-off u Zapadnoj konferenciji sa 103:100 protiv gostujućih Sacramento Kingsa (25-48). Mavericksi su i dalje deveti na Zapadu, s malim zaostatkom za sedmoplasiranim Phoenix Sunsima (44-29) i osmoplasiranim Memphis Grizzliesima (43-29), koji u subotu nisu bili u akciji.

Mavericksi su već jako dugo dominantni u domaćim dvobojima s Kingsima, ali do 20. pobjede zaredom protiv gostiju iz Sacramenta u regularnoj sezoni nisu došli lako. Činilo se da će biti puno jednostavnije. Kingsi su u završnici prvog poluvremena bili na 17 poena zaostatka, no sve se promijenilo u nastavku, s gostujućim odlaskom do pet poena prednosti malo više od četiri minute do kraja utakmice.

Poslije 89:84 za goste, Mavericksi su uzvratili serijom od 10:0 za preokret na svojih +5, a 43 sekunde do kraja povećali su na 100:93. Kingsi su i nakon tih -7 došli do šanse za ulazak u produžetak, ali Travis Outlaw kod 103:100 nije zabio tricu za poravnanje u posljednjim trenucima.

Domaća momčad imala je šestoricu dvoznamenkastih strijelaca, a najviše su zabili Dirk Nowitzki (19 poena, po sedam skokova i asistencija) i Monta Ellis (17 poena, šest asistencija). Rudy Gay ubilježio je 30 poena i sedam skokova, ali i sedam izgubljenih lopti za Kingse, kojima je treću utakmicu zaredom nedostajao ozlijeđeni Isaiah Thomas.

Miami Heat (50-22) i San Antonio Spursi (57-16) proslavili su očekivane pobjede, Heat s gostujućih 88:67 protiv Milwaukee Bucksa (14-59), a Spursi s domaćih 96:80 protiv New Orleans Pelicansa (32-41). Momčadi Gregga Popovicha to je bila 17. dobivena utakmica zaredom.

Heat je smanjio zaostatak za Indiana Pacersima (52-21) u borbi za prvo mjesto Istočne konferencije uz obavljeni najvažniji dio posla u prvom poluvremenu, odlaskom do 46:29 na kraju druge četvrtine. Aktualni NBA prvaci su u Milwaukeeju bili bez Dwyanea Wadea, Raya Allena, Marija Chalmersa i Grega Odena, ali to im nije previše smetalo.

Chris Bosh upisao je 14 poena i pet skokova, a LeBron James, Toney Douglas i Rashard Lewis pridružili su se s po 13 poena za goste s Floride. James je imao i sedam skokova, a Douglas devet skokova i četiri asistencije. Ramon Sessions zabio je 15 poena za Buckse, a prvi u pratnji bio je John Henson, koji je imao 12 poena i deset skokova.

Spursi su nastavili pozitivni niz vodeći praktički od početka do kraja utakmice, nakon startnih 2:0 za gostujuće Pelicanse. Domaća momčad je u nastavku prve četvrtine otišla do 17 poena prednosti (23:6), ne pružajući suparnicima veću nadu u iznenađenje.

Marco Belinelli istaknuo se s 18 poena i četiri asistencije, Kawhi Leonard ubilježio je 15 poena i pet skokova, a Manu Ginobili 15 poena, pet skokova i četiri asistencije za Spurse. Danny Green propustio je drugu utakmicu u nizu zbog ozljede desnog stopala.

Najefikasniji igrač Pelicansa bio je Brian Roberts, koji je imao 18 poena i pet asistencija. U ozljedama "prošaranom" sastavu, gostima je u subotu najviše nedostajao Anthony Davis, kojeg nije bilo zbog problema s lijevim gležnjem.

NBA, 29.3.2014., rezultati:
Philadelphia 76ers - Detroit Pistons 123:98
Houston Rockets - Los Angeles Clippers 107:118
Washington Wizards - Atlanta Hawks 101:97
Dallas Mavericks - Sacramento Kings 103:100
Milwaukee Bucks - Miami Heat 67:88
San Antonio Spurs - New Orleans Pelicans 96:80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Philadelphia76ers30.03.2014. u 18:07
    inače phila je u utakmici protiv detroita oborila dva rekorda: najviše koševa u prvom dijelu u povijesti franšize (70) i najveća pobjeda (+25) u nba-u neke momčadi koja ima niz od više od 15 uzastopnih poraza (znam ameri imaju rekorde za sve :D)
    Philadelphia76ers
  • Obrisan korisnik30.03.2014. u 16:10
    detroit je neobjasnjivo loš, bas mi ne ide u glavu da su tako losi, a dobrano su se pojacali ove sezone
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.03.2014. u 11:48
    Tas Melas=prorok
    Obrisan korisnik