Tenis

Šarapova treći put zaredom u pariškom finalu, vrhunac karijere za Halep

Ante Zovko • četvrtak, 05.06.2014.
Šarapova treći put zaredom u pariškom finalu, vrhunac karijere za Halep
Foto: EPA

Simona Halep i Marija Šarapova borit će se u subotu za naslov pobjednice Roland Garrosa. Mlada Rumunjka u dva je seta u polufinalu eliminirala Njemicu Andreu Petkovic, a Ruskinja se puno duže zadržala na terenu s Kanađankom Eugenie Bouchard.

22-godišnja Halep probila se u svoje prvo finale Grand Slam turnira pobjedom 6:2, 7:6(4) protiv Petkovic, dok je Šarapova izborila treće finale Roland Garrosa zaredom poslije dva i pol sata borbe s Bouchard (4:6, 7:5, 6:2). Šarapova će osim iskustva na svojoj strani u finalu imati i prednost u međusobnim mečevima. Triput se sastajala s Halep i sva tri puta pobijedila. No, pitanje je kako će proći ponovi li polufinalno izdanje prošarano pogreškama. Halep je izgledala sjajno protiv Petkovic, nimalo impresionirana okruženjem.

Sedma nositeljica Šarapova mnogo je griješila i otvarala prilike mladoj Kanađanki, ali je na kraju izborila svoj deveti finale Grand Slama i pokušat će ponoviti svoj uspjeh iz Pariza iz 2012. godine, kada je bila bolja od Talijanke Sare Errani. Lani je izgubila od Serene Williams.

Šarapova se iznimno mučila sa svojim servisom. Imala je na kraju meča devet dvostrukih pogrešaka. Bouchard je znala to iskoristiti u prvom setu i prva osvojila break "ganjajući" Ruskinju po kutevima. Međutim, izgubila je svoj servis (4:4), da bi odmah uzvratila istom mjerom i osvojila prvi set.

Muke po servisu kod Šarapove nastavile su se i u drugom setu. Trebala je pet set-lopti kako bi izjednačila na 1-1. Mnoštvo pogrešaka s obje strane (83 neprisiljene pogreške tijekom cijelog meča) obilježilo je drugu dionicu. Šarapova je imala sedam prilika za break, iskoristila je tri, Bouchard dvije od pet. Treći put zaredom Šarapova je morala otići u treći set.

"Borila sam se, tražila se i pronašla način kako pobijediti. Sretna sam. I ponosna na to", komentirala je Šarapova poslije meča kako se osjećala na terenu.

Poslije "festivala" breakova u drugom, jedini u trećem setu dogodio se kod 2:1 za Šarapovu. Poslije sjajnih izmjena, Bouchard je poslala volej u mrežu i praktički se oprostila od sna o finalu. Kod 5:2 Bouchard nije uspjela iskoristiti dvije break-lopte. Ruskinja je potegnula nekoliko vrhunskih poteza i proslavila prolaz u još jedno finale.

Gotovo pola manje neprisiljenih pogrešaka zabilježeno je u meču Halep i Petkovic čiji je prvi dio bio jednosmjerna ulica, a drugi mnogo neizvjesniji. Na samom otvaranju Petkovic je Halep dala priliku s tri break-lopte. Četvrta nositeljica nije oklijevala i brzo je povela 4:1 uz novo oduzimanje servisa.

Tri propuštene set-lopte na kraju prvog seta najavile su poteškoće za Halep. Njemica je preuzela inicijativu, kao da je zaboravila što se dogodilo u prvom setu. Pritisak na Halep se isplatio i Petkovic je povela 3:1. Ali Rumunjka se odmah vraća. Petkovic je ispustila 40:15 prvom dvostrukom pogreškom na meču. Halep je osjetila priliku i sjajnim reternom izborila 2:3 i ubrzo izjednačila.

Petkovic je potom izbjegla još jedan break, da bi se pribrala uoči tie-breaka. Koncentracija je opet popustila kod Petkovic i druga dvostruka pogreška daje Halep prednost 3-1. Njemica je ostala u igri, ali ne zadugo. Poklon sliceom Halep nije propustila iskoristiti svojim servisom.

Roland Garros, polufinale:
Šarapova (Rusija, 7) – Bouchard (Kanada, 18) 4:6, 7:5, 6:2
Halep (Rumunjska, 4) - Petkovic (Njemačka, 28) 6:2, 7:6(4)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!