Košarka

Španjolski snovi uništeni, Francuska slavila usred Madrida i prošla u polufinale!

Davor Kovačević • srijeda, 10.09.2014.
Španjolski snovi uništeni, Francuska slavila usred Madrida i prošla u polufinale!
Foto: EPA

Šokirani španjolski navijači u dvorani u Madridu promatrali su veliko slavlje Francuza! Reprezentacija koja je sve podredila ovom SP-u poražena je u četvrtfinalu od one kojoj nedostaje niz ključnih igrača na čelu s Tonyjem Parkerom, sa 65:52 i to zahvaljujući odličnoj igri Francuza tijekom cijelog susreta i posebno u posljednjih pet minuta...

Ono što je trebao biti uspješan oproštaj jedne generacije španjolskih košarkaša pretvorilo se u pravi debakl. Juan Carlos Navarro, Pau Gasol, Rudy Fernandez i Sergio Rodrgiuez najavili su povlačenje iz nacionalne selekcije, a sigurno se nisu nadali da će se prije finala oprostiti od reprezentacije. Španjolci, čije su ambicije išle u najvišem mogućem smjeru, doživjeli su pravi šok pred 20.000 vlastitih naivjača te su ostali izvan borbe za medalju.

Još prije tjedan dana Španjolska je vrlo uvjerljivo nadjačala Francusku od koje se u nedostatku Parkera nisu očekivale velike stvari. Košarkaška javnost i prije novog, četvrtfinalnog obračuna ponovno nije davala Francuskoj nikakve izglede, no na sveopće iznenađenje Francuzi su odigrali fantastičnu utakmicu i pokazali kako su prava turnirska momčad te su još jednom, nakon Eurobasketa u Sloveniji u nokaut fazi pobijedili Španjolce.

Uvodnom serijom od 8-0 odmah su pokazali Francuzi da ovo neće biti jednosmjerna utakmica poput one grupne. S tri ubačaja za tri poena Francuzi su otišli na 11:2, ali do kraja prv četvrtine Španjolci su se probudili te su uspjeli poravnati rezultat na 15:15 s kojim je okončano prvih deset minuta.

I u drugoj dionici Francuzi su pokazali da ono nije bio samo bljesak, već su ponovno stvorili ugodnu prednost i s plus sedam (35:28) otišli na odmor.

Nastavak je donio i prvo vodstvo Španjolaca u 26. minuti (40:39) i tada su vjerovatno domaći navijači pomislili da je vrijeme i za prvo veće odvajanje Španjolske, no početkom posljednje četvrtine Francuzi su dodali gasa u obrani i ostavili domaćine četiri minute bez koša. Neizvjesnost je trajala sve do posljednje dvije minute kada je posljedni španjolski koš ubacio Pau Gasol za 52:55, no Francuzi su serijom 10-0 odlično odigrali završnicu i tako kreirali veliko iznenađenje.

Nikako nije šut služio Španjolce, a naravno da velike zasluge idu francuskoj obrani koja je domaćine svela na mizernih 32 posto šuta iz igre uz nevjerovatno lošu tricu (2/22). Istina, nisu ni Francuzi briljirali u tom segmentu (39 posto), no zabijali su kada je trebalo što im je posljedično omogućila i velika nadmoć u skoku (50-28) uz čak 16 napadačkih skokova pored španjolskih tornjeva.

Odličnu utakmicu odigrao je Boris Diaw koji je završio s 15 poena, a osim njega u francuskim redovima dvocifren je bio i Huertel s 13. Kod Španjolaca stariji brat Gasol je vukao sa 17 poena, no nije bilo dovoljno raspoloženih mu suigrača koji bi ga pratili.

U petak nas tako očekuje polufinalni dvoboj između Francuske i Srbije koja je ranije deklasirala Brazilce.

Svjetski kup, završnica

četvrtfinale

Litva73:61Turska
Slovenija76:119SAD
Srbija84:56Brazil
Francuska65:52Španjolska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Svjetski kup, završnica

četvrtfinale

Litva73:61Turska
Slovenija76:119SAD
Srbija84:56Brazil
Francuska65:52Španjolska

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.09.2014. u 23:14
    nedavno sam napisao da ce ses panjolci namucit protiv francuza, dosta je bilo guranja od strane sudaca, hasta la vista
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.09.2014. u 16:52
    @r ubio...pokojni krešo je kukija i rađu uvrstio u repku yuge kada su imali 19 i 20 godina.mali bender ima tek 17. uz to, kukoč i rađa su s tih 19 i 20 godina igrali već zapažene uloge u svom klubu u najjačoj ligi u europi.bender još nije okusio seniorsku košarku na nikavoj razini....čak ni u A-1... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • emilio2111.09.2014. u 15:41
    Bitno da smo mi jači od Francuza. Pričam ti priču.
    emilio21
  • Obrisan korisnik11.09.2014. u 15:08
    Oni su dakle debeli,netalentirani...uglavnom nikada lošiji...A mi smo talentirane atlete,svjetski šuteri i s više igrača svjetske klase...eto samo fali malo kemije,priviknutost na sudački kriterij i malo scoutinga.Čak je jedan cijenjeni novinar (i dalje ga cijenim) prije prvenstva napisao kako... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • matbaric11.09.2014. u 12:47
    Hvala Bogu gledao cijele tekme Srbija, Brazil i Francuska, Španjolska. Nikako mi jedan rečenica ne ide iz glave: Pravda je spora ali dostižna. Čestitam Francuzima na borbi i zalaganju bili su bolji i točka.
    matbaric