Košarka

Amerikanci odjurili u trećoj četvrtini i plasirali se u finale Svjetskog prvenstva

Branimir Korać • četvrtak, 11.09.2014.
Amerikanci odjurili u trećoj četvrtini i plasirali se u finale Svjetskog prvenstva
Foto: EPA

Reprezentacija SAD-a prva se plasirala u finale Svjetskog prvenstva u košarci koje se održava u Španjolskoj. U polufinalu je igrala protiv Litve koja se dobro držala u prvom poluvremenu, međutim u trećoj četvrtini Amerikanci su se potpuno odvojili i otišli do visoke pobjede 96:68...

Iznenađenja u prvom polufinalu Svjetskog prvenstva nije bilo. Amerikanci su protiv Litve odradili ozbiljno posao, problema je nešto malo bilo u prvom poluvremenu gdje su Litavci držali priključak zahvaljujući lošem šutu Amerikanaca, ali u nastavku susreta stvari su sjele na svoje mjesto.

Amerikanci su još jednom potvrdili kako imaju preveliku koncentraciju kvalitete, predugačku klupu za ostale protivnike i lakoćom su održavali visok ritam dok je Litva na početku drugog poluvremena ušla u loše razdoblje i nije mogla do čuda.

Prvo poluvrijeme proteklo je u dosta izjednačenoj igri, Amerikanci se nisu mogli u potpunosti odvojiti i imali su na odmoru tek osam poena prednosti.

Puno promašenih otvorenih šuteva, ponešto i nervoze, ali sve je to nestalo nakon ulaska u drugi dio. Bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi se susret rasplitao da je Litva ostala u igri i kroz treću četvrtinu, posebno jer ju nije služio šut za tri poena i u slučaju da je i on proradio, Amerikanci bi imali zanimljiv posao.

No, to je u sferi nagađanja što bi bilo da je bilo, realnost je drugačija, a govori da je Litva potpuno razbijena u trećoj dionici i susret je tu odlučen.

U tih deset minuta američka obrana bila je agresivnija, Litva je počela gubiti lopte i promašivati što su napadački probuđeni Amerikanci lakoćom kažnjavali.

U završnici susreta Mike Krzyzewski stavio je na parket i one koji su manje igrali, prednost SAD-a je bila visoka i više nije bilo potrebe za posebnim trošenjem energije.

Završilo je 96:68 u susretu u kojem su SAD predvodili Kyrie Irving sa 18 poena (8/15) i Klay Thompson sa 16 poena (7/12). Kod poraženih po 15 poena ubacili su Mindaugas Kuzminskas (6/9, devet skokova) i Jonas Valančiunas (2/5, sedam skokova).

Protivnik Amerikancima u finalu bit će Francuska ili Srbija, dvije obrambeno znatno snažnije momčadi nego što je Litva. Ovo polufinale na rasporedu je u petak od 22 sata.

Svjetski kup, završnica

polufinale

SAD96:68Litva
Francuska85:90Srbija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Svjetski kup, završnica

polufinale

SAD96:68Litva
Francuska85:90Srbija

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.09.2014. u 13:54
    irving thompson cousins su dobro igrali rose nevidljiv a harden se probudio u drugom poluvremenu
    Obrisan korisnik
  • zovche12.09.2014. u 11:28
    predosadno ali ne zbog amera vec ostalih momcadi i formata natjecanja koje je bilo podeseno sa spanjolce pa im se obilo u glavu.. mislim da se euro momcadi moraju zapitati dok euroliga postaje sve jaca reprezentacije postaju sve slabije... jedna grcka koja je uvijek znala zapapriti amerima zbog... [više na forumu]
    zovche
  • vlacng12.09.2014. u 10:52
    Predosadno prvenstvo.
    vlacng
  • Obrisan korisnik11.09.2014. u 23:06
    Obrisan korisnik