Zimski sportovi

Novi odlazak iz Medveščaka zbog bolje ponude: stiže zamjena i za Matta Andersona

Sportnet • ponedjeljak, 01.12.2014.
Novi odlazak iz Medveščaka zbog bolje ponude: stiže zamjena i za Matta Andersona
Foto: Ivana Stančin

Medveščak u posljednjih mjesec u godini ulazi s novom zamjenom u napadu. Medvjedima će se pridružiti kanadski napadač Kurtis McLean, a svojevoljno ih napušta Matt Anderson. McLean će se odmah pridružiti momčadi, koja se trenutno nalazi u Moskvi, i bit će spreman za utakmicu u srijedu protiv Dinama.

"McLean je jako dobar 'two-way' napadač i lider koji nam može pomoći u svim situacijama na ledu. Pokušali smo ga već i prije potpisati u ove dvije sezone. No, prošle sezone je prihvatio ponudu od Novokuznjecka koja je bila puno izdašnije. U Novokuznjecku je bio drugi najbolji igrač momčadi po broju bodova. Ovu sezonu je počeo s Jokeritom, ali kako Jokerit u svojoj momčadi ima puno finskih top igrača, njegova zadaća nije bila zabijanje golova. Prije par tjedana otišao je iz Jokerita i znali smo ukoliko izgubimo nekog igrača da bi se on odlično uklopio u našu momčad. Tijekom karijere već je igrao s Pelletierom i Popovicem u Švicarskoj, a i trener Shedden ga je trenirao na Spengler kupu te zna što od njega može očekivati i koje su mu kvalitete", rekao je sportski direktor Medveščaka Aaron Fox.

Kurtis McLean je rođen 1980. godine u Kirkland Lakeu (Ontario, Kanada). Profesionalnu karijeru počeo je u Wilkes-Barre Scranton Penguinsima, AHL filijali Pittsburgh Penguinsa. S Penguinsima je proveo tri sezone (203 utakmice, 127 bodova), a prve dvije je usporedno igrao i za ECHL momčad Wheeling Nailerse (62 utakmice, 87 bodova). Sezone 2008./2009. potpisao je ugovor s NHL momčadi New York Islandersima, ali ju je počeo s Bridgeport Sound Tigersima (AHL). Debi za Islanderse imao je u siječnju 2009., a sveukupno je za njih odigrao četiri utakmice i upisao gol.

Nakon četiri sezone u AHL-u, McLean je Sjevernu Ameriku zamijenio Europom. Prve dvije sezone igrao je za finskog prvoligaša Lukko, zatim dvije za švicarskog prvoligaša Langnau, 2013./2014. se okušao i u KHL-u igrajući za Metalurg Novokuznjeck, a ove sezone je u prvih 20 KHL utakmica nosio dres Jokerita.

McLean je tijekom profesionalne karijere sveukupno odigrao četiri utakmice (1 gol) u NHL-u, 265 (179 bodova) u AHL-u, 67 (24 boda) u KHL-u, 119 (109 bodova) u Liigi, 116 (101 bod) u NLA-u i 62 (87 bodova) u ECHL-u, te je uvijek bio ili prvi ili drugi najbolji igrač momčadi po broju bodova. Dva puta je nastupio i na Spengler kupu (2011./2012., 2012./2013.) u sastavu momčadi Team Canada s kojom je 2012./2013. osvojio kup.

Osim dolaska Kurtisa McLeana, na Medveščakovom rosteru je došlo do još jedne promjene. Naime, Matt Anderson više nije dio medvjeđeg Brloga. Američki napadač odlučio je raskinuti ugovor s Medveščakom u kojemu je proveo pola sezone kako bi prihvatio ponudu novog KHL kluba. Anderson je ove sezone odigrao 35 KHL utakmica i upisao 9 golova i 10 asistencija (19 bodova).

"Anderson je dobio priliku otići u drugi klub koji mu nudi znatno veći ugovor. On je bio vrlo dobar igrač koji je igrao u svim situacijama i htjeli smo da s nama ostane do kraja sezone. Ovo je teška situacija za nas s obzirom na promjene koje su se dogodile na rosteru, a vjerujem i za navijače. No, ako želimo biti konkurentna momčad sada i u budućnosti, nema drugog načina. Jedini razlog zbog čega smo u mogućnosti u naš klub dovesti ovakve igrače za manje ugovore je taj što im dajemo mogućnost da zaigraju za skuplje klubove. Ako im to oduzmemo i ne dopustimo im da odu za boljim ugovorom, nitko više neće htjeti igrati ovdje. No, vjerujem da smo u McLeanu pronašli dostojnu zamjenu za Andersona koja može odmah uskočiti u igru".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!