Košarka

Video: Povratak Parkera probudio Spurse, Atlanta skinula i Dallas

Davor Kovačević • utorak, 23.12.2014.
Video: Povratak Parkera probudio Spurse, Atlanta skinula i Dallas
Foto: EPA

Efikasno i uzbudljivo bilo je prvog dana tjedna u NBA ligi. San Antonio Spursi prekinuli su gubitnički niz i uspjeli svladati Los Angeles Clipperse u izrazito precizoj šuterskoj večeri. Atlanta je skinula još jedno zvučno ime, a strijelci su raspoloženi bili u Chicagu i Oaklandu. Za iznenađenje večeri pobrinula se Utah koja je u Tennesseeju bila bolja od Memphisa.

Povratak Parkera, Spursi gađali 64 posto iz igre

Četiri uzastopna poraza nešto je na što San Antonio Spursi nisu navikli svih ovih godina. Dva su bila iz nevjerojatnih šest produžetaka, ali kada Spursi imaju raspoloženog Parkera i kada gađaju gotovo 64 % iz igre, onda je poraz za protivnike gotovo neminovan.

Već na poluvremenu Spursi su Clippersima zabili 72 koša, na samom početku nastavka poveli i sa 78:61, ali gosti iz Kalifornije su osam minuta prije kraja poravnali na 102:102. Ipak, Parker, Duncan, Ginobili i društvo su se pobrinuli za prekid crnog niza. Završilo je 125:118 u korist San Antonija.

“Veliko je olakšanje za sve što se Parker vratio. Sve nas čini boljima i daje nam samopouzdanje“, komentirao je Parkerov povratak Ginobili, strijelac 19 poena uz deset asistencija.

Francuski košarkaš bio je najbolji u domaćim redovima s 26 poena, njegov kolega iz reprezentacije Diaw je dodao 23, a Duncan je odigrao još jednu double-double utakmicu s 21 poenom i 12 skokova. Clipperse je predvodio Paul s 25 poena, Griffin je ubacio 22, a Redick 21.

Efikasne utakmice u Chicagu i Oaklandu

Rose, Butler, Lowry i rekord Chicago Bulsa. Odlična utakmica odigrana je u United centru gdje su košarkaši Chicaga u posljednjoj četvrtini od ukupno 86 koševa, Torontu ubacili čak 49 što je najviše ikad za franšizu iz Grada vjetra. S 15 poena u posljednjih 12 minuta je sudjelovao Rose za Chicago koji se izvadio iz minusa od 12 koševa (68:80) za konačnih pozitivnih 129:120.

“Osjećao sam se dobro, ali bio sam i malo iznenađen. Nisam bio umoran kao što sam mislio da ću biti nakon što sam bio odsutan nekoliko dana“, kazao je Rose koji je u pobjedu Bullsa ugradio 29 poena.

Uz nekadašnjeg MVP-a, još jednu odličnu utakmicu odigrao je Butler koji je postigao 27 poena. Lowry je bio najefikasniji u redovima Toronta s 34 poena, a pratio ga je Valančiunas s 20 poena.

Efikasno i jednosmjerno bilo je u Oaklandu gdje su Golden State Warriorsi stigli do uvjerljive pobjede 128:108 nad Sacramentom u utakmici u kojoj su se svi igrači Golden Statea upisali u listu strijelaca.

“Ovo su zabavne utakmice gdje svatko dobije priliku i zabije te se osjeća se dobro kasnije“, rekao je trener Warriorsa Steve Kerr.

Među raspoloženim domaćinima najviše se istaknuo Thompson s 25 poena, dok je Holiday pratio s 18. Za Kingse je 22 poena ubacio Cousins, a 17 je dodao Collison.

Nova velika večer Hardena, Utah iznenadila Memphis

James Harden je nastavio rušiti svoje ovosezonske rekorde koševa i protiv Potlanda postavio novi. S 44 poena predvodio je Houston i bio glavni razlog pobjede 110:95 Rocketsa koja je postala izvjesna nakon prvog poluvremena kada su domaćini uspješno održavali 20-ak koševa prednosti i čime su Rocketsi prekinuli dva uzastopna domaća poraza. Susret je obilježila i 2000. trica Jasona Terryja čime se priključio dostignućima Raya Allena i Reggieja Millera.

“Dva poraza kod kuće su neprihatljiva i nismo smjeli dopustiti da dođe i treći“, rekao je rekordni Harden uz kojeg je Dwight Howard bio prvi ispod sa 16 poena, dok je za Blazerse 18 zabio Lillard, a 17 McCollum.

Iznenađenje se dogodilo u FedEx forumu gdje je jedna od najslabijih momčadi NBA lige svladala jednog od najboljeg domaćina Lige. Utah je s 97:91 iznenadila Memphis i tako upisala svoju devetu ovosezonsku pobjedu.

Stvari su se odlučivale u posljednjim trenucima utakmice. Još pet minuta prije kraja Memphis je imao vodstvo 79:78, Jazzeri su pobjegli na 91:84 40 sekundi prije kraja i to nisu kompromitirali.

“Mislim da naša napadačka igra kreće s obranom. Imali smo cilj da ne dopustimo protivnicima da zabiju više od 24 poena po četvrtini, uostalom dobili smo tri od četiri četvrtine“, izjavio je Hayward, jedan od najzaslužnijih za za pobjedu Ute.

S 23 poena Jazzere je predvodio Burks, Hayward je ubacio 21, dok Griezzliesima nije pomogao ni raspoloženi dvojac Conley i Gasol. Prvi je zabio 28 poena, a potonji 24.

Atlanta i dalje jaše, Hornetsi deklasirali Nuggetse

Da Atlanta Hawski misle ozbiljno pokazali su i ranije, a u Dallasu samo još jednom potvrdili svoju kvalitetu. Nakon što su protiv Hawksa padali Chicago, Houston i Cleveland, na svom parketu pali su i Dallas Mavericksi. Ponajveće zasluge za to idu Nijemcu Schroderu koji je ubacio za svoju karijeru rekordna 22 poena.

“Velika je stvar igrati i natjecati se protiv Ronda. On je moj omiljeni igrač. I Dirk Nowitzki, drugi Nijemac. Bio sam spreman za igru“, govorio je Schroder.

Krajnji rezultat 105:102 i ne odaje previše koliko su Hawksi zapravo bili dominantni tijekom velikog dijela utakmice. +14 s poluvremena pred kraj treće četvrtine digli su do +24 (76:52) i tu su stali pogađati. Pola minute prije kraja Dallas je stigao na 97:102, no bilo je premalo vremena za potpuni preokret.

Schrodera su pratili Korver s 18 poena, Horford sa 17 i Carroll s 15. Kod Dallasa Ellis je ubacio 18 poena, Nowitzki 16, Villlanueva 14, Rondo 13 uz 11 asistencija, a Chandler je brojci od osam poena dodao i 19 skokova.

Jednu od najboljih utakmica ovih sezone odigrali su Charlotte Hornetsi. U Time Warner Cable areni Denver Nuggetsi bili su samo promatrači i ostali zamrznuti na -28 (82:110).

“Ne znam što reći. Imate oči, vidjeli ste sve. Bila je ovo zaista ružna utakmica“, nije birao riječi trener Denvera Brian Shaw.

Najefikasniji u redovima Hornetsa bio je Jefferson s 22 poena, a Walker je ubacio 18. Kod Nuggetsa Lawson je postigao 18, a Gee 15.

NBA rezultati:
San Antonio – LA Clippers 125:118
Chicago – Toronto 129:120
Golden State- Sacramento 128:108
Houston – Portland 110:95
Memphis – Utah 91:97
Dallas – Atlanta 102:105
Charlotte – Denver 110:82

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.12.2014. u 13:23
    Ne pamtim kada se u jednoj sezoni dogodila takva izmjena snaga i kada je iskočilo toliko momčadi s velikim ambicijama. Na istoku Atlanta, Cleveland, Chicago, Washington i Toronto. Prošle sezone sve ove ekipe vjerojatno bi bile zadovoljne ulaskom u playoff ili polufinale konferencije, ove sezone ne... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • twiti23.12.2014. u 13:22
    Mislim da je krajnje vrijeme da se konferencije izjednače po jakosti, ovo više nije pošteno. Svaka čast Lebronu, ali on se na istoku odmara do playoffa, dok je na zapadu svaka tekma vrhunska. Pogledajte raspored Cavsa za ovaj tjedan : Minnesota, Miami, Orlando, Detroit. A naprimjer San Antonio ima... [više na forumu]
    twiti