Košarka

Video: Indiana bez Rudeža razbila Bogdanovićeve Netse, Toronto svladao i Clipperse

Davor Kovačević • nedjelja, 28.12.2014.
Video: Indiana bez Rudeža razbila Bogdanovićeve Netse, Toronto svladao i Clipperse
Foto: EPA

Nakon dva mjeseca NBA sezone na raspored je stigao i prvi izravni okršaj dvojice hrvatskih košarkaša koji, ipak, nisu imali preveliki utjecaj na rezultat. Uvjerljiva pobjeda na kraju je pripala Indiani za koju nije nastupio Damjan Rudež, dok je Bojan Bogdanović ostao bez koša.

Bogdanović bez koša, Rudež bez nastupa

Prvi obračun izravni obračun hrvatskih košarkaša u NBA ligi otišao je na stranu Damjana Rudeža, iako nije bio u prilici pomoći svojoj Indiani zbog zdravstvenih problema. A nije puno pomogao ni Bojan Bogdanović svom Brooklynu ostavši bez ubačaja za 11 minuta na parketu.

Brooklynova serija od tri pobjede završila je novim domaćim razočaranjem. Indiana je početkom drugog poluvremena ušla u veliku seriju i od 50:51 deset minuta prije kraja povela s velikih i nedostižnih za Netse 86:65. Završilo je 110:85.

“Mi smo jedni od najplaćenijih igrača, odnosno momčadi i naša je odgovornost igrati bolje. Nadam se da možemo prihvatiti taj izazov“, svjestan je loše igre svoje momčadi Deron Williams koji je odigrao tek 20-ak minuta u drugoj utakmici nakon manje ozljede.

Indiana je imala puno više raspoloženih igrača u svojim redovima, čad sedmoricu dvocifrenih, a među njima najviše je zabio Stuckey, 20 poena, a West i Watson su dodali po 17. Jack je ponovno predvodio napade Netsa s 22 poena, a Johnson je ubacio 18.

Lowry odveo Toronto do pobjede u Staplesu, Chicago slomio Pelicanse

Nakon prekida pobjedničkog niza u Chicagu, Toronto se u Los Angelesu vratio navikama iz tekuće sezone. Sa 110:98 svladao je Clipperse i to zahvaljujući odlično odigranoj posljednjoj četvrtini i nekolicini raspoloženih igrača.

Sve se riješavalo u posljednjoj četvrtini. Lowry, Vasquez i Williams su počeli zabijati u serijama, a serija Vasqueza je Raptorsima donijela i prvu dvoznamenkastu prednost (93:80), da bi Williams dvjema tricama pet minuta prije kraja uništio svaku nadu Clippersima.

“To je (klupa) najveća stvar naše momčadi. Imamo sjajnu klupu i “hranimo“ jedni druge. Možda se ne vidi po statistikama, ali puno različitih igrača radi različite stvari. Klupa nema toliko kredita kao starteti, ali ne brinemo oko toga“, rekao je čovjek s klupe koji je počeo lomiti utakmicu i postigao 16 poena, Greivis Vasquez.

Bez sumnje najbolji igrač utakmice i Raptorsa bio je Lowry koji je u potpunosti zasjenio Chrisa Paula i s nekoliko sjajnih poteza isporučio 25 poena. 22 je ubacio Valančiunas, dok je kod Clippersa 23 ubacio Redick, Griffin 22, a Crawford je završio s 20 poena.

Jedna od najzanimljivijih utakmica dana odigrana je u United centru u Chicagu gdje su domaći Bullsi sa 107:100 nadvladali izazov u New Orleans Pelicansima što je šesta pobjeda u nizu za zahuktali Chicago, a ponovno je sjajan bio Jimmy Butler.

“Osjećam kao da smo zabili dosta lakih koševa, skakali smo dobro i dolazili u priliku polagati za lagane koševe. Kada igramo tako, mislim da nas je vrlo teško pobijediti“, rekao je Butler.

Bullsi su utakmicu počeli lomiti na prijelazu iz treće u četvrtu četvrtinu. 80:71 s kraja treće dionice vrlo brzo je postalo 91:75 i za Pelicanse povratka više nije bilo, iako su gosti imali Davisa na 29 poena i 11 skokova i Evansa na 26 poena. Butler je s druge strane u završio na 33 poena, a 19 je dodao Rose.

Warriorsi bez problema, Memphis se vratio pobjedama

Poslije neugodna dva poraza u Los Angelesu, nešto na što i nisu previše navikli ove sezone, Golden State Wariorrsi su se bez problema obračunali s posljednjom momčadi Zapadne konferencije Minnesotom Timberwolves. To je ujedno najdulji domaći niz Warriorsa još od 1994. godine kada su zapeli na jednoj pobjedi više.

“Rekao sam svojim igračima da moraju kontrolirati posjed ako žele pobjeđivati u svibnju i lipnju. Ne možete totalno izgubiti fokus i bacati loptu gdje nema nikoga ili gdje je igrač u drugom dresu“, izjavio je ne potpuno zadovoljni trener Warriorsa Steve Kerr.

Ključnu prednost Warriorsi su počeli raditi na startu drugog poluvremena kada su +10 (58:48) u nekoliko minuta pretvorili u 78:57, a početkom posljednje četvrtine i na najvećih 94:67. U uvjerljivu pobjedu 110:97 25 poena je ugradio Curry, Thompson je dodao 21, dok je za Wolvese 17 ubacio Young, a Daniels 14 poena.

Četiri uzastopna poraza udaljila su Memphis Griezzliese od samog vrha Zapadne konferencije, no svoju 22. pobjedu sa 103:95 pronašli su na Floridi kod Miamija, iako su gotovo ispustili visoku prednost iz prvog dijela utakmice.

Vrlo brzo Memphis je stigao do dvoznamenkaste razlike. Pred kraj prve četvrtine poveo je s 27:14, a na poluvrijeme odnio 57:47, krenuo u drugo s +19, a onda je velikom serijom Miami došao na samo -1 (64:65). Iako su konstantno bili za vratom gostima, košarkaši Miamija nisu uspjeli preći u vodstvo i napraviti preokret.

Miami je ove sezone vrlo gostoljubiv domaćin i novi poraz nije ništa novo u American Airlines centru, ali tako ne misli i Mike Conley koji je pohvalio floridski klub: “Morali smo ovo zaraditi. Miami igra vrlo dobro, posebno kod kuće. Imaju sjajnu grupu igrača kvalitetno vođenu i znali smo da će biti prava borba“.

Prvo ime Memphisa bio je Conley s 24 poena, a Gasol je skupio 22 poena i deset skokova. Kod Miamija je još jednu kvalitetnu utakmicu odigrao Wade i postigao 25 poena, a istaknuo se i Granger s 18, dok je Deng pratio sa 16.

Blizu jedne od rijetkih ovosezonskih pobjeda bili su New York Knicksi. Iako je Sacramento već u prvoj četvrtini vodio i s 15 koševa viška, a u posljednjoj četvrtini i s +12 (99:87), Knicksi su uspjeli 20 sekundi prije kraja izboriti produžetak, ali tamo su ostali praznih ruku. Sacramentu je sa 135:129 pripala pobjeda u kojoj je najviše pokazao Cousins zabivši 39 koševa i uhvativši 11 skokova, a odlično su ga pratili Gay s 29 i Collison s 27 poena i deset asistencija. Kod Knicksa je po običaju prvo ime bio Anthony s 36 poena.

Uvjerljvu predstavu pred svojim navijačima odigrali su Washington Wizardsi. Već nakon prvih 12 minuta vidjelo se da će Boston teško iznenaditi u Washington, zabili su tek 12, a primili 30 koševa i stečenu prednost Wizardi su bez problema održavali do kraja utakmice. Humphries s 18 i Pierce sa 17 poena predvodili su domaćine do pobjede 101:88, dok je kod Celticsa najraspoloženiji bio Green s 23 poena.

Nakon neugodnog prizemljenja na domaćem parketu od Milwaukeeja gdje su ostali zamrznuti na -30, Atlanta Hawksima je svega 24 sata bilo potrebno da Bucksima uzvrate istom mjerom, iako ne tako ponižavajuće. Atlanta je do pobjede 90:85 stigla u završnim trenucima utakmice i to najviše zahvaljujući razigranom Teagueu koji je ubacio 25 poena, dok ga je u stopu pratio Horford s 20. Kod Bucksa je najefikasniji bio Middleton s 21 poenom.

Samo jedan igrač nije mogao spriječiti da Orlando iz Charlotte ode s vrijednom pobjedom kojom se dodatno primakao zoni doigravanja na Istoku. Magic je kontroirao cijelu utakmicu i u konačnici zasluženo slavio sa 102:94, a gotovo polovicu koševa domaće momčadi (42 poena)zabio je fantastični Kemba Walker. Vučević i Harris bili su najbolji pojedinci kod Orlanda s 22, odnosno 21 poenom.

Iako su u pojedinim trenucima prvog poluvremena imali i 15-ak koševa viška, Utah Jazzerima je trebala posljednja četvrtina da slomi otpor Philadelphije. 76ersi su nakon -14 (32:46) na početku nastavka velikom serijom poveli s 47:46, no jednakom su serijom u posljednjih 12 minuta odgovorili i domaćini za na kraju, moža i preuvjerljivu pobjedu 88:71. Favors i Burke su za pobjedničku momčad postigli po 17 poena, dok je za 76erse 20 ubacio Wroten, a Convington 17.

NBA rezultati:
Brooklyn – Indiana 85:110
LA Clippers – Toronto 98:110
Chicago – New Orleans 107:100
Golden State – Minnesota 110:97
Miami – Memphis 95:103
Charlotte – Orlando 94:102
Utah – Philadelphia 88:71
Washington – Boston 101:88
Sacramento – New York 135:129 (produžetak)
Milwaukee – Atlanta 85:90

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!