Košarka

Cedevita kroz veliku dramu u Zaragozi pobjedom potvrdila prolazak u osminu finala Eurokupa

Davor Kovačević • srijeda, 04.02.2015.
Cedevita kroz veliku dramu u Zaragozi pobjedom potvrdila prolazak u osminu finala Eurokupa
Foto: FaH

13 minuta prije kraja Cedevita je velikom serijom došla do +17, a onda ih ekspresno ispustila. Izborila je produžetke, a tamo je nakon velike drame Babić donio Cedeviti pobjedu vrijednu prolaska u osminu finala Eurokupa.

Kolo prije kraja Cedevita je potvrdila prolazak u osminu finala Eurokupa i izbjegla moguće neugodnosti posljednjeg kola. Drugu godinu zaredom Zagrepčani su odnijeli puni plijen s gostovanja u Zaragozi i sada je njihova bilanca sa španjolskih parketa nakon euroligaškog poraza od Unicaje ponovno u plusu (4-3).

Mogla je i trebala Cedevita to ostvariti puno prije kraja i dodatnih pet minuta, ali drama je sada već postala stalni sudionik dvoboja Zaragoze i Cedevite. Bilo je tako u posljednja dva dvoboja koja su sa sirenom riješavana tricama, dok je ovaj riješen polaganjem. Iako Jasmin Repeša nije zvao time-out u završnim sekundama, dojam je kako je upalio još jedan “specijal“, poput onog koji je protiv Virtusa donio proužetke s istim likom u glavnoj ulozi – Lukom Babićem, ovaj put još i vrijednijoj.

U prvu veću seriju, koje su i obilježile završetak utakmice, ušla je Cedevita. Hrvatski prvak je 16:20 s kraja prve četvrtine pretvorio u 28:23 s vrlo raspoloženim Bilanom koji je već nakon tri minute utakmice skupio dvije osobne i rano morao na hlađenje, ali se nekako uspio suzdržati do samog kraja.

Zadržala je Cedevita taj plus do poluvremena (38:36), a onda nakon dvije minute krenula u veliku seriju. Od -3 (40:43) Zagrepčani su dobrano stisnuli u obrani, čime su nagrađeni lakim poentiranjem i u pet minuta napravili 21-1 za i više nego obećavajućih 61:44.

Kako je došla do visoke prednosti, tako ju je Cedevita i ekspresno ispustila. Sada su domaćini pronašli do posljednje četvrtine nedostatnu agresivnost u obrani što je gostima nanijelo ogromne probleme. Gubila je Cedevita u tim trenucima lopte kao na pokretnoj traci, Zaragozini košarkaši su počeli pogađati ono što su promašivali ranije, što se valjda jednom moralo i dogoditi, i odgovorili s 19-0 za 69:64.

Konačno je Tomas nakon šest i pol minuta igre prekinuo Cedevitine žute minute, ali sada se pojavio još jedan problem u obliku zagrađivanja obrambenog skoka i upravo je iz toga Zaragoza crpila koševe u posljednjim trenucima, kao i u svim sumnjivim odlukama koje su suci redovno natezali na domaću stranu. 90 sekundi do kraja digla je Zaragoza na 77:71 pa je Cedevita uspjela nešto i obraniti, potom i preživjeti Jelovčevu tricu za vjerojatnu pobjedu.

Imala je Cedevita pri 75:77 puni napad za produžetke ili pobjedu, Arapović se odlučio na tricu, promašio, Bilan je priskočio i dvaput promašio polaganje, a onda se upravo Arapović iskupio za promašaj i u naletu putback zakucavanjem šest sekundi prije kraja poravnao rezultat. Robinson je imao priliku spriječiti produžetke, ali gađao je iz nemoguće pozicije.

Otvorila je Cedevita promašajima i dodatnih pet minuta, no brod je na površini održavao Pilepić čijim je ubačajima prednost ponovno došla na zagrebačku stranu (83:82). Babiću su suci vidjeli prekršaj u napadu za +3 pa je 11 sekundi prije kraja Landry pogodio za 84:83 Zaragoze. Srećom, u lovu na pobjedu suci su vratili Cedeviti sve za sporne odluke, pet sekundi je ostalo na semaforu i lopta sa strane bez time-outa, a Vitamini su odigrali kao da su imali Repešin nalog. Gordić, koji je lako mogao postati tragičar, je poslužio samog Babića koji se izmotao obrani i neometan položio za potvrdu prolaska usprkos čak 24 izgubljene lopte.

Pilepić se u konačnici prometnuo u najboljeg strijelca Cedevite s 19 poena, Bilan je skupio 18 uz osam skokova, a Babić je s posljednjim košem dogurao do 11. Jelovac je s 14 poena predvodio Zaragozu, a 14 je dodao Norel.

Eurokup, Skupina I

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Casademont Zaragoza84:85 *Cedevita
Volgograd86:88 *Virtus Roma
1Virtus Roma 42+31
2Cedevita 42+7
3Volgograd 33-11
4Casademont Zaragoza 15-27

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Eurokup, Skupina I

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Casademont Zaragoza84:85 *Cedevita
Volgograd86:88 *Virtus Roma
1Virtus Roma 42+31
2Cedevita 42+7
3Volgograd 33-11
4Casademont Zaragoza 15-27

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.02.2015. u 13:44
    Svaka čast... Znači u 16 su !!
    Obrisan korisnik
  • narada10805.02.2015. u 13:14
    jeste, Ceda i Cibona su pokrenuli neki novi „anti-amerikanizam" - i dobro se snalaze.
    narada108
  • serieA05.02.2015. u 13:02
    ljepo je vidjeti da žganec i arapović dobivaju "prave" minute i kada je utakmica u egalu što možda i dovede do oscilacija u igri ali je za budućnost veliki kapital...čestitke cedeviti jer svaki prolazak skupine u europskim natijecanjima je veliki uspjeh za hrv ekipe,još ako uzmemo u obzir... [više na forumu]
    serieA
  • Kracho05.02.2015. u 11:25
    Ak budu prvi u svojoj skupini onda u 1/8 finala idu na Banvitspor ili Sassari
    Kracho
  • narada10805.02.2015. u 11:07
    kakvih 14 igrača, faktično su igrali sa 10 uključivši dva omladinaca, ako ne brojimo bolesnog Ramljaka. Završnicu i produžetke su igrali bez Zubčića, znači devet igrača, od njih neki pod foul trouble, a jedan od njih se tek vraća nakon duge ozljede. Ali u biti je dosta loše da se nisu mogli snaći... [više na forumu]
    narada108