Vodeni sportovi

Primorje pobjednički kroz Gruž, važni bodovi Mladosti u Herceg Novom

Davor Kovačević • subota, 07.02.2015.
Primorje pobjednički kroz Gruž, važni bodovi Mladosti u Herceg Novom
Foto: FaH

U prvom ovosezonskom derbiju Juga i Primorja Riječani su dominantno prošli kroz Gruž i preuzeli vodeću poziciju Triglav lige. Mladost je u Herceg Novom uzela važnu pobjedu, dok Mornar nije uspio pružiti veći otpor Radničkom.

Liga za prvaka

Jug CO – Primorje EB 8:12

Ni sedmi put u nizu dubrovački Jug nije uspio svladati Primorje, čak četvrti uzastopce na svom Gružu. Prvi ovosezonski derbi dao je odgovore na neka pitanja uoči novog u Ligi prvaka već sljedećeg tjedna, a u tome je uvelike pripomogao i Jug koji je bio daleko ispod siječanjske razine, prije svega u obrani kojom je lomio svoje protivnike.

”Mi smo večeras izgubili bodove, ali teže mi pada što smo izgubili prepoznatljivu igru u obrani. To nije ličilo ni na što. Zaista se nadam da je to bio samo loš dan, iako se u vrhunskom sportu nema prava na loš dan”, reći će pomoćni trener Juga Mile Smodlaka.

Naravno, još veće prste u tome imaju primorjaši koji su odigrali zrelu utakmicu, možda i najbolju ove sezone, a tu svakako zasluge idu fantastičnoj iskoristivosti igrača više koji je do poluvremena bio na čistih pet od pet. Kada je tako, čak i Jug u Gružu nema prevelike šanse.

”Od početka je bilo jasno da je svaki naš izbačaj završavao golom Primorja, a u jednoj ovakvoj utakmici s takvom obranom s igračem manje jednostavno nemamo što tražiti”, u razočaravajućem je tonu nastavio Smodlaka u izjavi za službenu stranicu Juga.

U toj igri u kojoj se u prvom poluvremenu zabijalo praktički samo u situacijama šest na pet (jedini uljezi bili su Boškovićev i Raduov pogodak) Primorje je uvijek bilo pola koraka ispred. Briljirao je Damir Burić koji je “visio“ ispred Bijača i uredno pospremao teledirigirane lopte svojih suigrača.

Puni korak Riječanima je sretnim golom osigurao Muslim na samom isteku poluvremena za 7:5, a s nova dva pogotka u tri minute nastavka Riječani su povisili i na velikih 9:5. Jug nije mogao zabiti ni iz peterca (Vićan skinuo Youngeru), pa se mala nada ukazala kada je Bošković, koji je vukao Jug kroz cijelu utakmicu, ali nije mogao sam, šest i pol minuta prije kraja smanjio na 7:9. Ali brzo se i ugasila, s dva nova gola Riječani su ponovno pobjegli na +4 i preuzeli jedinicu. Sasvim zasluženo.

Jadran HN – Mladost 10:12

Zdravstveni karton ostao je nepromijenjen, ali promijenila se zato igra i još više rezultat zagrebačke Mladosti. Herceg Novi bila je jedna od stanica na kojoj su Žapci pošo-poto morali izbjeći krivi korak u lovu na završni turnir.

I nisu se spotaknuli mladostaši Crnoj Gori. Teniskim rječnikom Zagrepčani su napravili break, i to dvostruko vrijedan, iako su veći dio utakmice bili u podređenom položaju, no izvukli su stvar završnici.

”U drugoj i trećoj dionici smo promjenili ritam utakmice i tu smo pokazali karakter, što me posebno raduje”, rekao je trener mladostaša Vjekoslav Kobešćak za službene stranice natjecanja.

Lovila je Mladost Jadranovu mladost veći dio utakmice. Od 5:7 s tri vezana pogotka poveo je hrvatski doprvak i održavao prednost sve do posljednjih šest minuta kada je ponovno plus bio na domaćoj strani. A onda identičan scenarij poput onog s kraja poluvremena. Dva zaredom postigla je Mladost, a onda je samo pred kraj Vukičević potvrdio važna tri boda, iako je u obrani curilo, pogotovo u prvom dijelu.

”Mi smo bili slabi, mekani u obrani. Golovi su nam ulazili olako”, nastavio je Kobešćak, ali: ”Ova pobjeda nam puno znači, posebno ako ti ništa ne ide, a onda se digneš i pobijediš, što smo mi napravili večeras”, istaknuo je Kobešćak koji je vjerojatno aludirao na lošiju večer Josipa Pavića, ali uletio je Ivan Marcelić u drugom poluvremenu i pokazao da mladostaši imaju još jednog vratara na kojeg mogu itekako računati kao i na mladog 19-godišnjeg Bašića koji je s tri gola bio prvi strijelac Mladosti.

Mornar BS – Radnički 9:13

Nije nikako išlo Mornaru protiv Radničkog. Bila je to jedna od mnogih predstojećih utakmicama u kojima su Mornari morali tražiti iznenađenje, ali jasno je već sada da je završni turnir prevelik zalogaj za Splićane, pogotovo nakon dva vezana poraza od izravnih rivala za tu poziciju.

Europski ispit je pred vratima, ali su ga Mornari očito odlučili najaviti na kampanjski način. Malo je vremena do srijede da se isprave sve pogreške koje su izašle na vidjelo protiv pravog euroligaša, a koje se neće praštati ni u Napulju sljedećeg tjedna.

Bez prvog trenera Zdeslava Vrdoljaka Splićani su dobro započeli susret. Dva realizirana igrača više i tu je počela blokada. Do poluvremena se Radnički odvojio na 6:2, a čak ni odlični Kačić na vratima nije uspio pokrpati sve rupe u obrani. Poluvrijeme i predah malo je trglo domaćine i s tri gola smanjili su na -1 (5:6) i imali veliku, ogromnu priliku utakmicu učiniti sasvim neizvjesnom. Lijepo izgiran igrač više, ali Radić je bio na razini. Nakon toga stigla je kazna, Stevanović je izgubio glas radi ležernosti svojih igrača koji su odgovorili s nova dva pogotka, a previše su daha već Mornari izgubili u ranijem lovu da bi uspjeli i u onom završnom.

Skupio je Kačić na kraju 13 obrana, čak sedam više od Radića, ali osim njega i Japanca Shige te Gluhaića (oba po tri pogotka) nije bilo raspoloženih domaćih vaterpolista. Sasvim drugačija krvna slika na suprotnoj strani. Vuksanović i Petković po tri gola, Vrlić i Basara po dva.

Liga za ostanak

Vojvodina – POŠK 8:8

Kao da je nedavna velika pobjeda nad Partizanom malo opustila vaterpoliste POŠK-a, pa im se takav pristup obio o glavu u gradskom derbiju protiv Jadrana. S izgubljena tri boda doveli su se u situaciju da im je do kraja Lige za ostanak svaka utakmica finale ukoliko žele i dogodine biti sudionici Triglav lige.

Jedno takvo odigrali su na Slanoj Bari u Novom Sadu kod konkurenta koji gaji identične ambicije, ali sreća za poškovce da se s reprezentativnog okupljanja vratio kanadski dvojac McElroy-Robinson koji je donio Splićanima potrebnu kvalitetu više u Novom Sadu.

Branila je splitska obrana dobro u situacijama s igračem manje, ali svejedno se POŠK morao vaditi iz dva gola minusa iz 23. minute (5:7). A izvukao ih je kapetan Prižmić s dva i McElroy s jednim golom i Splićani su po prvi put nakon onog početnog imali vodstvo u svojim rukama (8:7). Izjednačili su domaćini i četiri posljednje minute ostavili otvorenima. Vojvodina je potratila svoj posljednji napad, POŠK imao svojih 15-ak sekundi, ali Prižmićev šut sa sirenom završio je u bloku.

Budva – Primorac 8:10

Važne bodove uzela je Budva u Kotoru. U dvoboju dva dječja vrtića kvalitetnijim se pokazao onaj budvanski koji je nakon 23 minute imao 9:5, no onaj kotorski se vratio potpuno u igru pet minuta prije kraja smanjivši na 8:9. Kada je Radanović minutu i pol do isteka vremena pogodio za +2, vremena za Kotorane više nije bilo.

S tri gola Murišić je predvodio goste, dok je preostalih sedam golova Budvana postiglo sedam različiti igrača. Kod Primorca su dvostruki strijelci bili Kriještorac, Mačić, Krivokapić i Saveljić.

Liga za prvaka:
1. Primorje 22
2. Jug 21
3. Radnički 14
4. Mladost 10
5. Jadran HN 9
6. Partizan 6 (-1)
7. Mornar 6
8. Crvena zvezda 3 (-1)

Liga za ostanak:
1. Budva 17
2. Vojvodina 14
3. POŠK 14
4. Jadran Split 13 (-1)
5. Primorac 4
6. Medveščak 3 (-1)
7. Branik 0

1. HVL, regularni dio

1Jadran Split 9149:56+9325
2Jug AO 9133:60+7325
3Mladost 9130:72+5821
4Primorje EB 9115:81+3418
5Solaris 994:90+415
6Mornar BS 992:88+412
7Medveščak 985:140-559
8POŠK 973:123-504
9KPK 960:144-844
10Zadar 968:145-770

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

1. HVL, regularni dio

1Jadran Split 9149:56+9325
2Jug AO 9133:60+7325
3Mladost 9130:72+5821
4Primorje EB 9115:81+3418
5Solaris 994:90+415
6Mornar BS 992:88+412
7Medveščak 985:140-559
8POŠK 973:123-504
9KPK 960:144-844
10Zadar 968:145-770

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!