Košarka

Odluka u Podgorici: Cedevita uz komplikacije izborila majstoricu s Budućnosti

Davor Kovačević • nedjelja, 19.04.2015.
Odluka u Podgorici: Cedevita uz komplikacije izborila majstoricu s Budućnosti
Foto: FaH

Cedevita je nepotrebno zakomplicirala stvari na kraju četvrte utakmice s Budućnosti, ali je uspjela izvući pobjedu i izboriti petu utakmicu polufinala ABA lige s Budućnosti.

Sve će se riješavati u petoj. U majstorici. Cedevita je napravila ono što si je sama priskrbila nakon prve dvije utakmice u Podgorici. Odvela je seriju i odluku o finalistu ABA lige, još važnije o sudioniku Eurolige, u petu utakmicu koja će dati odgovor na pitanje koje se provlači kroz čitavu seriju - je li Cedevita uistinu bolja i vrijednija Eurolige?!.

Ni 24 sata kasnije nije se moglo očekivati novo razbijanje u režiji Cedevite. Pobjeda jest i to je ono najbitnije. Nervoza je učinila svoje, pa je Cedevita umjesto mirne završnice uznojila dlanove ponovno dobro ispunjenoj „Dvojci“. Ali na kraju je ispalo dobro.

Sve ono što je Jasmin Repeša vjerojatno upozoravao prije nove utakmice, opet se ponovilo. Deja vu. Početak utakmice bila je jedina poveznica sa subotom koju je valjalo iskorijeniti. Budućnost, na početku bez svog najboljeg igrača serije, Savovića, je otvorila s 8:0, a Cedevita u četiri minute ostala na jednom ubačaju.

Srećom, reakciju Cedevite ovog puta nije trebalo čekati (pre)dugo kao jučer, kada je trebalo više od deset minuta da se „upale motori“. Ukić, jedini dotadašnji strijelac za domaćine, najavio se s još pet, Bilan je dodao svoje, za njim i Zubčić. Sve je odmah bilo puno ljepše. Što je još važnije, napad je bio dobar zalog za optimizam.

Vjerojatno i najbolji Vitamin druge četvrtine bio je Gordić. U kratkom roku povezao je tri trice i doveo svoju momčad do rekordnih 33:27. Komanda je letjela je iz ruke u ruku, pa ju je u završnici druge četvrtine preuzeo i Barać. On je samo nastavio po svojoj visokoj konstanti kroz ovu seriju.

Koliko je još rezerve bilo u Cedevitinoj napadačkoj igri, najbolje će oslikati to što su Pilepić i Tomas ostali bez koša. Gotovo i bez pokušaja, doduše u skromnijoj minutaži. Slično se moglo reći i za Budućnost u Savovićevu slučaju.

Dovoljno je bilo samo da se otvori jednom od Cedevitina dueta da se ponovi jučerašnji slučaj treće četvrtine. Pilepić je povezao pet poena, ali i ostali su ostali glavom unutra. Ukić je šuterski igrao najbolju utakmicu serije, pa je i Budućnost za povratak trebala nešto više od „kampiranja“ na slobodnim bacanjima (do 30. minute 30 pokušaja).

U prve dvije minute posljednje četvrtine hrvatski prvak krenuo je u konačan bijeg. Serija 7-0 koju je pokrenuo Zubčić svojom drugom tricom odvela je Cedevitu do rekordnih 70:55. Nije bilo gotovo. Crnogorci su prepolovili razliku, smanjili na samo -7 (65:72), a itekako važnu tricu ponovno stavio Zubčić. I to kakvu. Gotovo da je i dodirnula krov dvorane, ali se spustila kroz obruč. Trebalo je sreću i zaslužiti.

Ni tada nije bilo gotovo. Prišuljala se Budućnost na 73:77 u posljednje dvije minute. Ukić je novom trojkom zaslužio auru igrača utakmice koja je bila trebala biti gotova kada je Cook u sljedećem napadu promašio dva slobodna bacanja, a Arapović ukrao loptu nakon Gordićeve reprize na drugoj strani. Sve je začinila velika nervoza na obje strane (Savović predvodnik), a iz koje je Cedevita u pet sekundi primila pet koševa pola minute prije kraja. Nakon Cedevitina kompliciranja i revije nepotrebnih slobodnih bacanja, Budućnost je čak stigla i do šuta za produžetak, ali gotovo nemogućeg kojeg Ivanović nakon dva promašena bacanja nije pogodio.

Ukić i Gordić podijelili su titulu najboljeg strijelca Cedevite s po 16 poena, Barać je dodao 16 i sedam skokova, Bilan 12, Zubčić 11 poena. Planinić i Reynolds predvodili su goste s po 13 poena, a 11 je ubacio Ivanović.

ABA liga, nokaut faza

polufinale

Budućnost VOLI82:81Cedevita
Crvena zvezda73:64Partizan
Budućnost VOLI81:76Cedevita
Crvena zvezda68:70Partizan
Cedevita85:57Budućnost VOLI
Partizan85:95Crvena zvezda
Cedevita88:85Budućnost VOLI
Partizan73:81Crvena zvezda
Budućnost VOLI66:70Cedevita

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

ABA liga, nokaut faza

polufinale

Budućnost VOLI82:81Cedevita
Crvena zvezda73:64Partizan
Budućnost VOLI81:76Cedevita
Crvena zvezda68:70Partizan
Cedevita85:57Budućnost VOLI
Partizan85:95Crvena zvezda
Cedevita88:85Budućnost VOLI
Partizan73:81Crvena zvezda
Budućnost VOLI66:70Cedevita

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.04.2015. u 17:11
    Odlično, idi uloži 100.000 kn na taj par
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.04.2015. u 01:17
    5. utakmica budućnost - cedevita 91:68 samo da znate unaprid
    Obrisan korisnik
  • narada10819.04.2015. u 22:26
    onak nakon povratka sa 0:2 na 2:2 u seriji bi se moglo, čak moralo, reći „momentum" je na strani Cedevite. Međutim kako su odigrali zadnjih 6 minuta, sve su zasr...li: samopouzdanje, pa skoro i rezultat i s tim sve nade na EL. Jućer sam bio ubjeđen da je kvaliteta na strani Cedevite, samo na... [više na forumu]
    narada108
  • Obrisan korisnik19.04.2015. u 21:56
    daj neki prijedlog šta da mijenjaju. ne znam zašto je loše imati malo komentara. slabo je sport kod nas praćen a malo komentara može i značiti da je tekst vrhunski napisan. i inače ljudi ne vole promjene kad su se već naviknuli na nešto
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.04.2015. u 21:53
    sportnet, mijenjajte nešto ako boga znate, imate 0,3 komentara po članku... mijenjajte nešto osim ako nište teški mazohisti!
    Obrisan korisnik