Košarka

Video: Cleveland prvi finalist Istoka, Houston nevjerojatnom završnicom izborio sedmu utakmicu

Davor Kovačević • petak, 15.05.2015.
Video: Cleveland prvi finalist Istoka, Houston nevjerojatnom završnicom izborio sedmu utakmicu
Foto: EPA

15 minuta prije kraja Clippersi su gotovo s obje noge zakoračili u finale Zapada, a onda je u posljednjih sedam minuta Houstonova reakcija na to bila sa serijom 31-4 za odlučujuću sedmu utakmicu. Veliko vodstvo nije uplašilo Cleveland koji je i bez učinka najboljih igrača lakoćom prošao kroz Chicago za finale Istoka.

Chicago – Cleveland 74:95 (2-4)

Koliko zapravo rezerve ima u Cleveland Cavaliersima pokazala je šesta utakmica s Chicagom. I bez pravog učinka LeBrona Jamesa i bez istoga Kyriea Irvinga koji je odigrao 12 minuta i zaradio ozljedu lijevog koljena Cavsi su dominantno prošli kroz Chicago i trećom uzastopnom pobjedom u seriji prvi riješili posao u polufinalu konferencije.

“Činim sve najbolje za ekipu i za svoje suigrače. Želim da osjete ovaj trenutak. To je ono zbog čega sam se vratio“, rekao je James koji je izborio svoje peto uzastopno finale konferencije, a Cleveland odveo u prvo nakon 2009. godine.

Šanse Chicaga trajale su dvije četvrtine. Iako se vratio Pau Gasol. Pred kraj prvog poluvremena Cavsi su se odvojili na +16, a domaćine limitirali na svega 13 poena u 12 minuta. Odstojanje su zadržali kroz treću dionicu, a onda u četvrtoj pojačali za najuvjerljiviju pobjedu u seriji. Koliko su Bullsi bili nemoćni možda će najbolje pokazati i to da su nakon prve četvrtine u preostale tri postigli tek 42 koša.

Irvingovo koljeno koje je stradalo pri doskoku na Thompsonovo stopalo i zabrinulo sve navijače za polufinale bi trebalo biti spremno. Tako barem kaže trener David Blatt: „Malo je natečeno, ali bit će OK“.

U prvog strijelca Cavsa neočekivano se prometnuo Australac Dellavedova s 19 poena, James je opet bio na korak do triple-doublea s 15 poena, 11 asistencija i devet skokova. Shumpert je upisao 13 poena kao i Thompson koji je tomu dodao i 17 skokova. Kod Bullsa je najbolji bio Butler s 20 poena, Rose je pratio s 14.

LA Clippers – Houston 107:119 (3-3)

Los Angeles Clippersi očito ne mogu bez drame pojačane do maksimuma. Ako budu u situaciji da nakon sedme utakmice moraju tražiti krivca ukupnog poraza, onda će ga naći u posljednjih sedam minuta šeste utakmice u Staples centru. Houston Rocketsi bili su pred izlaznim vratima doigravanja, a onda kao da su znali da će im to biti posljednja četvrtina ove sezone, pa su je dobili s 40:15 i izborili majstoricu. I spasili drugu uzastopnu meč loptu koju će sada imati priliku iskoristiti na svom parketu.

“Stalno smo govorili da nećemo odustati“, otkrio je Dwight Howard.

Mirno su Clippersi plovili prema prvom finalu Zapada u povijesti franšize punih 40 minuta. Što se tada dogodilo najbolje je rekao trener Doc Rivers: „Počeli smo pratiti vrijeme i prestali smo igrati“.

Tri minute prije kraja treće četvrtine domaćini su poveli i s najvećom razlikom na utakmici, s 87:68 i vjerojatno su i navijači Rocketsa otpisali povratak. S Jonesovih sedam i Howardova četiri koša Houston je već prije kraja treće stigao na -10, a onda je sve krenulo sedam minuta prije kraja.

Clippersi su i dalje imali pristojnu zalihu, imali su 102:94 da bi se sve što su prethodno gradili urušilo kao kula od karata. Točnije srušili su ih Brewer i Smith koji su u nevjerojatnoj seriji gostiju od 31-4 sudjelovali s 15, odnosno 14 poena i izazvali nevjericu u Staples centru.

“Samo smo zajašili momentum“, izjavio je Smith koji je do posljednje četvrtine imao tek pet poena, a na kraju završio s 19, kao i drugi junak Brewer. Dok su njih dvojica kreirali proekret, Howard i Harden su, iako najefikasniji igrači Houstona, postali sekundarni junaci. Howard je skupio 20 poena i 21 skok, a Harden 23 poena. Paul je s 31 poenom i 11 asistencija predvodio Clipperse, Griffin je pratio s 28.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.05.2015. u 19:26
    Povlačenje Hardena je genijalan potez trenera McHalea. Dok je Harden bio u igri nikako nisu mogli uspostaviti pokretljivost i protočnost lopte u napadu. Suigrači su stajali i čekali Hardena da se "ukaže" nekim svojim potezom. Kad je izašao ostali su se osjetili "prepušteni sam... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.05.2015. u 15:57
    S Hardenom nikako , bez njega okrenuli nemoguće !!?? LAC mogu proći, ali imaju preslabu klupu za nešto više.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.05.2015. u 13:48
    danas pocinje final four eurolige pracenje i najave ??? katastrofa
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.05.2015. u 10:52
    sumnjao sam u dellavedovu od početka, ali eto pokazao se kad je bilo najpotrebnije. svaka čast clevelandu pogotovo njihovoj klupi i j.r. smith je dobro objavio jednu sliku na kojoj su on i shumpert na klupi u knicksima a na drugoj u igri s cavsima uz poruku "one man's trash is another man's... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.05.2015. u 10:44
    znalo se od prve utakmice da će brewer kad tad proigrat, ali da su clippersi ovakvi ''chokeri'' to mi nije bilo na kraj pameti.. josh smith-a ne bi komentirao, kao ni odluku doc riversa da ga zadnjih 5 min pusti na terenu bez 'hack-a-josh''-a..
    Obrisan korisnik