Košarka

Bjelorusija krenula pobjedom u produžetku, lagan posao za Francusku i Crnu Goru

Branimir Korać • petak, 12.06.2015.
Bjelorusija krenula pobjedom u produžetku, lagan posao za Francusku i Crnu Goru
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Prvi susreti na Europskom prvenstvu za košarkašice nisu donijeli neka velika iznenađenja. Najneizvjesniji dvoboj odigrali su Italija i Bjelorusija, a odluka je pala u produžetku...

U skupini A Crnogorke i Francuskinje stigle su do glatkih pobjeda. Crna Gora je na drugoj strani imala Češku i upisala visoku pobjedu 71:52. Određene promjene i izostanci kod Čehinja ostavili su traga na nastupu i Crna Gora je imala lagan posao predvođena s 13 poena i 13 skokova Angelice Robinson.

Francuska je očekivano bila prejaka za Ukrajinu, u Rumunjsku je doputovala kao jedan od glavnih favorita za naslov prvakinja Europe i to je potvrdila već u ovom susretu. Prvo poluvrijeme proteklo je u traženju Francuskinja, ponešto nervoze, ali kada su stvari sjele na svoje mjesto, Ukrajina više nije imala šanse. prvo ime utakmice bila je Sandrine Gruda s 18 poena i 15 skokova.

Neizvjesno je bilo u susretu skupine B u kojem je Turska uspjela svladati Poljsku, teže od očekivanja. Turkinje su ušla u utakmicu sa statusom favorita, međutim Poljakinje su se odlično držale i u završnici susreta imale su dva napada za poravnanje. Međutim, u oba slučaja šutevi za tri poena bili su neprecizni, prvo je promašila Kobryn, a zatim i Krezel te je Poljska upisala poraz 57:54. Lara Sanders sa 16 poena i sedam skokova predvodila je Tursku.

U drugom susretu Bjelorusija je u produžetku bila bolja od Italije s 85:76. Propustile su Talijanke veliku priliku, imale su vodstvo 73:71, u zadnjim sekundama Snitsina je promašila za pobjedu Bjelorusije, ali Lihtarovič hvata skok u napadu i poravnava na 73:73. U produžetku Bjelorusija je dominirala i predvođena s 25 poena i 14 skokova Jelebe Leučanke odnosi pobjedu.

U "hrvatskoj skupini" Srbija je bila uvjerljiva protiv Latvije i odnijela je pobjedu 76:60. Ona je izborena u drugom poluvremenu gdje je Latvija limitirana na samo 23 poena i uz 19 poena Sonje Petrović Srbija bilježi očekivanu pobjedu.

Slovakinje su u skupini D bile bolje od Švedske sa 72:69 u zanimljivom dvoboju kojim je dominirala Zuzana Žirkova s 26 poena. Ne samo da je bila najefikasnija, uhvatila je i ključan skok nakon promašenog slobodnog bacanja četiri sekunde prije kraja čime je pomogla Slovačkoj da zadrži prednost.

Problema nije bilo za Španjolke koje su bile uvjerljive protiv Litve i odnijele su pobjedu 72:58. 22 poena i 12 skokova Astou Ndour bilo je dovoljno za pobjedu.

Rezultati:

Skupina A:
Crna Gora - Češka 71:52
Ukrajina - Francuska 55:79

Skupina B:
Poljska - Turska 54:57
Italija - Bjelorusija 76:85 produžetak

Skupina C:
Latvija - Srbija 60:76
Rusija - Hrvatska 83:62

Skupina D:
Švedska - Slovačka 69:72
Litva - Španjolska 58:72

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!