Košarka

Unicaja pokraj kriminalne Barcelone izborila povratak u Kataloniju

Davor Kovačević • subota, 13.06.2015.
Unicaja pokraj kriminalne Barcelone izborila povratak u Kataloniju
Foto: EPA

Jedno katastrofalno izdanje Barcelone i sasvim dobro izdanje Unicaje bilo je dovoljno da se odluka o drugom finalistu ACB lige odgodi za odlučujuću utakmicu. Unicaja je u drugom dijelu imala i 20 koševa viška i s konačnih 77:66 izborila povratak u Kataloniju.

Kada netko prve dvije utakmice polufinala doigravanja izgubi s kombiniranih 52 koša razlike, definitivno mu je prvi cilj usmjeren na to kako izbjeći nepopularnu metlu. Košarkaši Unicaje ne samo da su još prije dva dana kroz produžetke izbjegli najgori košarkaški scenarij jedne momčadi u doigravanju, već su istog protivnika pobijedili drugi put zaredom i time izborili petu i odlučujuću utakmicu.

Dok će se Real Madrid odmarati, Barcelona će u nedjelju popodne na svom parketu morati naći način kako izbjeći sve moguće zamke koja će sa sobom donijeti majstorica. Mogli su Katalonci u finale i prije Madriđana, a sada im predstoji mogućnost da ni dođu u priliku braniti naslov prvaka.

Pogotovo ako izdanje kakvo su pružili u petak navečer, pruže i za dva dana u Palau Blaugrani. Bila je to utakmica koja će od strane Barceloninih košarkaša definitivno kandidirati za jednu od najlošijih u sezoni. Naposlijetku će sve o tomu kako su igrali reći stupanj valorizacije koji je na kraju prvog poluvremena iznosio 56-11 u korist Unicaje.

Koga god na klupi tražio Xavi Pascual, koji je otvorio s dva Dubrovčanina u petorci, u njemu nije mogao pronaći raspoloženu osobu. Pokušaji gostiju završavali su na obruču, pokraj njega i u blokovima domaćih košarkaša kojih je doslovno bio pun teren od prvog podbacivanja za loptu.

Granicu od 20 koševa razlike Unicaja je probila u početkom teće četvrtine i to kada je Barcelona imala jedva više koševa nego što je semafor pokazivao minutu utakmice (42:22). Bolje od toga s manje od 30 % šuta i s napadima koji su se veći dio svodili na bezuspješne pokušaje za tricu i nije bilo za očekivati.

Onda, u 35. minuti malu je nadu, nakon viđenog i nezasluženu, kod Barcelone probudio Navarro s vezanih sedam koševa približivši svoju momčad na 52:59, a svaku sumnju u čudo otklonili su domaćini s novom serijom od 9-0.

Pogled na statistiku najbolje će pokazati koliko ona često zna dati drugačiji dojam od onogoa što se događalo na parketu jer je Unicaja igrački razbila Barcelonu i sa svega 35 % šuta iz igre (22/42 za dva, 3/15 za tri) i tek jednim dvoznamenkastim strijelcem (Granger 11 poena) naspram tri gostujuća (Huertas 14, Satoransky i Tomić 12 poena, Hezonja je dodao pet). Dobila je zato skakačku bitku (46-28) po čemu je još jednom potvrdila da je jedna od najboljih skakačkih momčadi u Europi. Taj će joj dio trebati i u nedjelju za nevjerojatan preokret pred sigurno gorućom Palau Blaugranom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!