Košarka

Težak poraz Hrvatske na otvaranju drugog kruga: Španjolska raščistila stare račune

Davor Kovačević • četvrtak, 18.06.2015.
Težak poraz Hrvatske na otvaranju drugog kruga: Španjolska raščistila stare račune
Foto: EPA

Prije četiri godine Hrvatska je u međusobnom dvoboju Španjolsku ostavila bez četvrtfinala Europskog prvenstva, a da su to Španjolske itekako zapamtile može se iščitati i iz konačnog rezultata. Hrvatska je drugi krug otvorila na jako neugodan način, a već za dva dana čeka je utakmica koju ne smije izgubiti.

Iako u sportskom duhu nisu htjele unaprijed potpisati kapitulaciju, pod geslom ako su mogle Slovakinje i Šveđanje, možemo i mi, hrvatske košarkašice u prvoj utakmici drugog kruga Španjolskoj su poslužile tek kao lakši trening, ali i za raščišćavanje starih računa. Štoviše, u tom treningu nisu uspjele izboriti ni častan poraz jer se i uz sve ozljede minus od 43 koša na Europskom prvenstvu ipak ne smije dogoditi, koliko god jedna ekipa poput Hrvatske imala problema.

Plan izbornika Turića o štednji igračica za puno važnije utakmice protiv Litve i Slovačke mogao je krenuti u provođenje već nakon četiri minute. Dvorana se promijenila, ali ne i tradicija hrvatskog otvaranja utakmica. Španjolska je već u četiri minute zabila 13 koševa, a hrvatska svoj prvi pola minute kasnije. Već do 18. minute Španjolske su stvorile +26 (42:16). Jasno i tada je utakmica bila odlučena, ali Turić je morao svoj plan malo modificirati jer je prijetila katastrofa koje su bezuspješno pokušale ublažiti i Ciglar s 30 minuta na parketu, Slišković s 25, ujedno i jedina dvocifrena igračica Hrvatske s 11 poena.

Imale su razloga Španjolke držati nogu na gasu do samog kraja utakmice jer im je u podsvjesti sigurno bio Euro prije četiri godine kada ih je Hrvatska u odlučujućem dvoboju ostavila bez četvrtfinala. Koliko je Hrvatska bila nemoćna u bilo kakvom pokušaju organiziranja napada možda će najbolje pokazati podatak od 29 izgubljenih lopti. Ali i ni jedna pogođena trica iz tek šest pokušaja. Za dva dana protiv Litve to će s povratnicom Ivezić morati izgledati bolje jer bi poraz značio i hrvatski oproštaj od Europskog prvenstva.

Europsko prvenstvo, drugi krug:
Španjolska – Hrvatska 95:52 (24:13, 20:11, 18:10, 33:18)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.06.2015. u 01:12
    drugi krug je veliki doseg s obzirom na probleme unutar i oko reprezentacije za koju očito nikog nije briga.
    Obrisan korisnik
  • narada10819.06.2015. u 09:16
    protiv Litve koja je dobila Ruskinje nadoknadivši -14 na kraju treće četvrtine. Naše mogu biti sretne šta su uopće u drugom krugu. Kako igraju ne vidim nijednu ekipu protiv koje bismo mogli pobjediti, možda Slovačka.
    narada108