Košarka

Ukić: "Niti jednom nismo imali dobar šuterski dan", Perasović: "Ljut sam i razočaran"

Tamara Rogić • četvrtak, 10.09.2015.
Ukić: "Niti jednom nismo imali dobar šuterski dan", Perasović: "Ljut sam i razočaran"
Foto: FaH

Prvi krug Eurobasketa je zaključen. Iza hrvatske košarkaške reprezentacije tri su pobjede i dva poraza. Uključujući i ovaj današnji gdje je Hrvatska uvjerljivo izgubila od Gruzije rezultatom 71:58...

Bez obzira na činjenicu da za naše košarkaše ova utakmica nije bila od velikog rezultatskog značaja i što ih čeka odlazak u Francusku kao drugoplasiranu momčad skupine C, poraz na domaćem terenu i to s 13 poena prednosti za reprezentaciju Gruzije, ostavio je gorak trag kojega cijela momčad želi što prije zaboraviti. Svjestan je toga i kapetan hrvatske reprezentacije Roko Leni Ukić:

"Za mene nikada nije dobro izgubiti, pogotovo ne 13 razlike ispred domaće publike, ali što se tiče izvlačenja pouka iz ove utakmice, to možemo i moramo. A definitivno moramo i neke stvari poboljšati. Gruzija je zasluženo pobijedila. Imali su energiju više, to je bilo očito. Mi smo ušli u utakmicu kalkulirajući znajući da ova utakmica nema za nas prevelik rezultatski značaj. Međutim, nije lijepo izgubit, pogotovo ne doma. Trebamo sada ovo iskustvo zaboraviti jer ipak su najvažnije stvari tek ispred nas. Moramo gledati na način da i dalje imamo sve u svojim rukama."

Bilo je očigledno da je momčad Velimira Perasovića podlegla umoru i bezidejnosti u igri koju ni izbornikove bukvice nisu mogle povratiti u drugom poluvremenu kada su Gruzijci lakoćom izmakli kontroli iskoristivši propuste hrvatske reprezentacije u svoju korist. Neki su se igrači štedjeli, a najefikasniji sa 16 poena bio je Luka Žorić:

"Normalno je da se osjeti i fizički i psihički umor. Ovih smo pet dana skoro svaku utakmicu odigrali u grču, igrali smo pred svojom publikom i normalno je da je svatko htio pokazati najbolje što može i bilo je jako teško. Sada imamo dva dana za odmor i dobru pripremu za osminu finala. Moramo biti ponovno pravi! Što se tiče Gruzije, tu se radi o skupini jako dobrih pojedinaca, dobro vođenih. Oni su malo lošije ušli u turnir, ali za mene ova pobjeda nije nikakvo iznenađenje budući da su stvarno prava momčad."

Protivnik za osminu finala u nedjelju još se uvijek ne zna. Latvija ili Češka, našima je svejedno.

"Tko god da dođe bit će izuzetno težak protivnik. S ovom igrom od danas, nažalost nemamo što tražit već u toj prvoj kvalifikacijskoj utakmici. Moramo povratiti onu energiju koju smo imali u ove prve četiri kvalifikacijske utakmice, srediti obranu i jednostavno se nadati da će se malo i napadački otvoriti. Jer, budimo realni, niti jednu od ovih pet utakmica u skupini mi nismo imali dobar šuterski dan. To dosta košta našu cjelokupnu igru. Generalno mi ne igramo loše, međutim promašujemo previše toga i nemamo samopouzdanja u napadu tako da se iskreno nadam da će u Francuskoj što se toga tiče biti bolje", komentirao je Ukić, a Žorić je nastavio u nešto blažem tonu: "Svejedno je tko će doći, ako budemo igrali ono što znamo i što možemo siguran sam da ćemo tu utakmicu i pobijediti."

Perasović s druge strane nije uspio prikriti emocije zbog poraza:

"Ljut sam i razočaran, ali ipak više razočaran jer mislim da nemamo pravo odustati, mislim da se moramo boriti i nemamo pravo dopustiti da Gruzija zadnjih par minuta vidi jednu predanu momčad. I oni i naši ljudi koji su došli gledati utakmicu i svi oni koji su istu pratili preko malih ekrana. Ljut sam i razočaran ne samo na igrače, nego i na sebe! Bio sam igrač i potpuno razumijem da se može izgubiti i da se može igrati loše, međutim onog trenutka kada odustaneš to je najgore što ti se može dogoditi. Ova utakmica ne mijenja ništa što se tiče naših rezultata i ambicija, ali nam pokazuje da smo puno lošiji nego što mislimo. Ako želimo nešto napraviti to mora biti puno, puno bolje! Zaslužili smo i zvižduke i na to nemam nikakve zamjerke. Međutim, ja ne dvojim da ćemo u nastavku igrati puno bolje nego što smo danas. Jedno je sigurno, ova nas je utakmica dobro tresnula u pod i svjesni smo toga da ukoliko malo odustaneš, makar i u posljednjih nekoliko minuta, ne da te svatko može dobiti, nego te može i pregaziti!"

Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Slovenija62:51Sjeverna Makedonija
Grčka68:65Nizozemska
Gruzija71:58Hrvatska
1Grčka 50+47
2Hrvatska 32+16
3Slovenija 32+11
4Gruzija 23+5
5Nizozemska 14-22
6Sjeverna Makedonija 14-57

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Slovenija62:51Sjeverna Makedonija
Grčka68:65Nizozemska
Gruzija71:58Hrvatska
1Grčka 50+47
2Hrvatska 32+16
3Slovenija 32+11
4Gruzija 23+5
5Nizozemska 14-22
6Sjeverna Makedonija 14-57

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.09.2015. u 06:29
    Nisu se sastali sa vanjskim šutom (Simon je izuzetak) u svih 5 utakmica. Rudež katastrofalno, Stipčević jako loše i Bogdanović slabo. Draper niti ne puca , a Ukić šuta kad nitko neće i u zadnjim sekundama kad niti nema druge. Ne ide niti Hezonju. To je teško za objasniti. Komentara je pet puta više... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • sportoz11.09.2015. u 00:18
    Ne. Zato što se gledaju samo međusobni susreti ekipa unutar kruga. Mi na sreću nismo unutar tog kruga, al svejedno ti dajem plus za žuju!
    sportoz
  • Obrisan korisnik11.09.2015. u 00:03
    Upravo isto to sam htio napisati, simptomaticno je da je 5-6 puta vise komentara kad Hrvatska dozivi neuspjeh u bilo kojem aspektu zivota pa i sportu, nego kad se pobijedi ili ostvari neki uspjeh. Da li je to taj cuveni hrvatski jal ili u tome nema niceg hrvatskog osim mrznje prema istoj?! Mislim... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • narada10810.09.2015. u 23:48
    Konobaru, di si, taj tamo mom drugu sportozu jednu Žuju na moj račun ;-) Samo, veliš „da su izgubili" pa navodiš cifre. Da smo igrali dobri mogli smo Gruzijcima dati + 20 koševa razlike tako da bi oni u tom krugu od tri ekipe ipak mogli biti iza MKD i NL, kaj ne?
    narada108
  • Obrisan korisnik10.09.2015. u 23:34
    Kako "volim" sitne duše kad dočekaju poraz pa da mogu pljuvat. Mrššš u pizdu materinui!!!Vi biste kao navijači trebali pomoći, a ne samo hraćkati...Tzv. zig-zag navijači.Ajmo momci dalje, ima nas koji vas volimo bez obzira na sve!! Vjerujem u vas!
    Obrisan korisnik