Zimski sportovi

Feniks ruskog hokeja u srijedu u Zagrebu

Sportnet • ponedjeljak, 07.12.2015.
Feniks ruskog hokeja u srijedu u Zagrebu
Foto: FaH

Simbol ustrajnosti ruskog hokeja po mnogočemu se očituje u bogatoj povijesti kluba iz Jaroslavlja koji od 2000. godine nosi ime Lokomotiv, a najduže, 35 godine prije toga bio je poznat kao Torpedo Jaroslavlj.

Od samih svojih početaka, sredine prošlog stoljeća kada se po prvi puta organizirano igrao hokej na ledu na prostoru Jaroslavljske oblasti, klub je sustavnim radom, ne preskačući stepenice u razvoju, korak po korak napredovao kako u kvaliteti, tako i populariziranju sporta te došao do razine jednog od najjačih ruskih klubova koji su iz sezone u sezonu bili stalni sudionici doigravanja i uvijek kandidati za naslov.

Danas spomen Lokomotiva iz Jaroslavlja izaziva simpatije među svim ljubiteljima sporta, a ne samo hokeja, upravo zbog tragične nesreće koja je odnijela 44 života.

Velika tragedija 7. rujna 2011. obilježila je nedavnu povijest kluba šokiravši svjetsku javnost, a odgovor na nju samo je još jednom pokazao veličinu ljudske volje i nadišao sportske okvire. Pred sam početak KHL sezone 2011./2012. kompletna momčad HK Lokomotiv poginula je u avionskoj nesreći odmah po polijetanju. Let je momčad koja je sezonu ranije ispala u finalu konferencije trebao odvesti u Minsk, na prvu utakmicu nove sezone. Početne reakcije bile su one šoka i nevjerice, a Liga je predlagala organizirani draft ne bi li klub ipak sudjelovao u natjecanju.

No, tri dana nakon nesreće, vodstvo Lokomotiva, koji je ime dobio po vlasniku, Ruskim željeznicama, je objavilo da će se klub posvetiti svojim igračima u ostalim kategorijama te sezonu nastaviti u VHL-u, drugoj najjačoj ruskoj ligi. Niz uspjeha i ulaska u doigravanje od ranih '90-tih godina nastavljen je i te tragične sezone, a iduće Loko se vratio kamo i pripada – u najjače natjecanje, u KHL.

Gradeći kompletnu momčad iz početka, pod palicom glavnog trenera Toma Rowea, okrenuli su se kako svojim, tako i internacionalnim igračima te ponovo osigurali doigravanje i postavili temelje nove momčadi koja nastavlja utabanim stazama sustavnog rada koji je klubu donio samo finale Gagarin kupa u inauguralnoj sezoni te tri naslova prvaka Superlige.

U srijedu, 09. prosinca momčad Lokomotiva koja ove sezone ne poznaje duže padove, gostuje u Ledenoj dvorani i po prvi puta ove sezone se susreće sa zagrebačkim Medveščakom. Odlični rezultati, 26 izborenih pobjeda iz 39 odigranih utakmica drže Loko u samom vrhu Zapada, a izvanredni vratari osiguravaju drugi najmanji broj primljnih pogodaka u ligi – 62. Očekuje nas zanimljiv i uzbudljiv susret s momčadi koja se bori za prvo mjesto divizije Tarasov sa CSKA.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!