Vodeni sportovi

Stigla potvrda iz MOO-a: Javier Garcia s Hrvatskom na Olimpijskim igrama u Riju

Davor Kovačević • subota, 16.07.2016.
Stigla potvrda iz MOO-a: Javier Garcia s Hrvatskom na Olimpijskim igrama u Riju
Foto: FaH

Nakon pomalo i nervoznog iščekivanja, iz MOO-a je stigla potvrda kako Javier Garcia može igrati za hrvatsku vaterpolsku reprezentaciju

Španjolac Javier Garcia igrat će za Hrvatsku na Olimpijskim igrama u Riju! Posljednju riječ imao je Međunarodni olimpijski odbor koji je na adresu Hrvatskog vaterpolskog saveza u petak odaslao potvrdno pismo koje se čekalo nakon amenovanja Španjolskog saveza.

“Sljedeće zasjedanje Izvršnog odbora održat će se za dva tjedna u Rio de Janeiru. Međutim, budući da se popis igrača za OI mora dostaviti prije najavljenog sastanka, preporučujemo vam, posebno nakon odobrenja FINA-e i pisma razumjevanja Španjolskog olimpiskog odbora, da možete započeti s procedurom prijavljivanja sportaša“, stajalo je u priopćenju iz Lausanne.

Osobni karton

Rođen: 5. siječnja 1984. u Barceloni

Klubovi: Horta, Barcelona, Terrassa, Barceloneta, Primorje EB, Jug CO

Klupski trofeji: 7 prvenstava Španjolske, 6 Španjolskih kupova, 4 Španjolska superkupa, 3 prvenstva Hrvatske, 4 Hrvatska kupa, 4 Jadranske lige, 1 Kup LEN, 1 Liga prvaka

Reprezentativni trofeji: bronca sa SP-a u Melbourneu 2007., srebro sa SP-a u Rimu 2009., bronca s EP-a u Beogradu 2006., srebro u Svjetskoj ligi 2002. i 2004., bronca s FINA kupa u Budimpešti 2006., bronca s FINA kupa u Oradei 2010.

Počela je kod svih oko reprezentacije i mala nervoza oko ovog dokumenta jer rok za prijavu igrača ističe u ponedjeljak u ponoć, pa je i izbornik Tucak vrtio tri opcije u glavi, no straha više nema. 32-godišnji Katalonac s reprezentacijom je od samog početka priprema 12. lipnja, a i trenutno se s reprezentacijom nalazi u Budimpešti na turniru makar ne igra. Ne smije još službeno dva dana kada će proći točno godina dana od njegovog posljednjeg nastupa za španjolsku reprezentaciju. S obzirom na stroga pravila oko cijelog procesa, čak nije ni trenirao u reprezentativnoj kapici, već je koristio onu Jugovu u kojoj je imao najbolju sezonu u karijeri.

Hrvatska desna strana sada će stajati uz bok onoj srpskoj s Filipovićem i Mandićem. Joković i Garcia, kako je to Elvis Fatović prokomentirao, možda nemaju takve realizatorske sposobnosti, ali zato im u obrambenom dijelu i tranziciji nema ravnih ljevaka.

Inače, Garcia neće biti prvi naturalizirani igrač s kockicama na glavi. Prje 21 godinu na Europskom prvenstvu u Beču za Hrvatsku je nastupao Rus iz Ukrajine, Andrej Bjelofastov.

Naturalizirani bivši i sadašnji vaterpolisti:

Hrvatska: Andrej Bjelofastov (Ukrajina), Javier Garcia (Španjolska)

Slovenija: Josip Vezjak (Hrvatska), David Babić (Hrvatska), Boban Antonijević (Srbija)

Njemačka: Mateo Ćuk (Hrvatska), Marin Restović (Crna Gora)

Španjolska: Ivan Perez (Kuba), Felipe Perrone (Brazil), Amaurys Perez (Kuba), Gonzalo Echenique (Argentina)

Italija: Bogdan Rath (Rumunjska), Leonardo Sottani (Brazil), Goran Volarević (Hrvatska), Deni Fiorentini Jovanović (Hrvatska), Goran Fiorentini Jovanović (Hrvatska), Danijel Premuš (Hrvatska), Pietro Figlioli (Australija), Michael Bodegas (Francuska)

Francuska: Igor Kovačević (Srbija), Petar Tomašević (Crna Gora)

Crna Gora: Ugo Crousillat (Francuska)

Gruzija: Ivan Strujić (Hrvatska), Marko Jelača (Hrvatska), Marko Elez (Hrvatska), Marin Franičević (Hrvatska), Damir Crepulja (Crna Gora)

Makedonija: Danijel Benić (Hrvatska), Edi Brkić (Hrvatska), Dalibor Perčinić (Hrvatska), Igor Računica (Hrvatska), Zdravko Delaš (Hrvatska), Blagoje Ivović (Crna Gora), Ivan Vuksanović (Crna Gora), Nenad Bosančić (Srbija), Vladimir Krečković (Srbija), Nenad Petrović (Srbija), Miloš Urošević (Srbija), Risto Maljković (Srbija), Marko Bašić (Srbija), Marko Mičić (Srbija)

Turska: Ivo Brzica (Hrvatska), Josip Šutalo (Hrvatska), Ivan Bebić (Hrvatska), Srđan Aksentijević (Srbija), Mihajlo Korolija (Srbija)

Brazil: Josip Vrlić (Hrvatska), Slobodan Soro (Srbija), Ives Alonso (Kuba)

Kanada: Dragan Jovanović (Srbija)

Australija: Joseph Kayes (Novi Zeland)

SAD: Luca Cupido (Italija)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

 • Najnovije
 • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
 • Obrisan korisnik16.07.2016. u 20:22
  i garciu se nešto pitalo..
  Obrisan korisnik
 • Captain Tsubasa16.07.2016. u 18:16
  sramota... nekad velesila, sad uvozimo igrače... sramota, fuj...
  Captain Tsubasa
 • Obrisan korisnik16.07.2016. u 17:03
  ako se ne varam za kazahstan je igrala stara garda bivših ruskih reprezentativaca, za mađarsku slovak erik bundschuh i za španjolsku mađar balazs sziranyi
  Obrisan korisnik