Ostali sportovi

Dum spiro spero

Petar Jenjić • ponedjeljak, 08.08.2016.
Dum spiro spero
Foto: FaH

„Dok dišem, nadam se“ – glasio bi prijevod stare latinske izreke. Dok živimo nadamo se najboljem, nadamo se onom najvećem. Noćas su hrvatski košarkaši porazili aktualne europske prvake Španjolsku i na najbolji mogući način otvorili olimpijski turnir.

2007. godine Marko Tomas donio je veliku radost hrvatskim navijačima zabivši tricu za pobjedu nad ovom istom reprezentacijom, na njihovom terenu.

Devet godina kasnije, drugo natjecanje i mjesto radnje. Završetak – potpuno isti uz malo drugačiji scenarij. Dario Šarić blokirao je Paua Gasola, apsolutno najdominantnijeg igrača kojeg španjolska reprezentacija u ovom trenutku ima.

Ne želeći umanjiti vrijednost blokade koja će se prepričavati generacijama, Dario nije odigrao utakmicu za pamćenje. Mirotić je bio sjajan s druge strane, kako u napadu, tako i u obrani. Nismo dosada viđali da Darija netko može u obrani nadigrati, no to je škola i nešto na što će se morati naviknuti sljedeće sezone „preko bare“.

Bojan Bogdanović ponovno je pokazao kako je trenutno naš najbolji košarkaš sa sjajnom rolom u završnici i zabijenim vrlo teškim šutevima. Kruni Simonu kapa dolje za mirnu ruku i ukradenu loptu za vodstvo.

Luki Babiću za veliku energiju i sjajno zakucavanje koje nam je donijelo vodstvo. Zanemarit ćemo dva promašena polaganja. Miri Bilanu na vrlo dobroj prvoj dionici. Mariju Hezonji za dobru obranu i tricu sa zvukom sirene. „Hrabrom srcu“ Darku Planiniću za sjajnu obranu, požrtvovnost i hladnokrvnost na liniji slobodnih bacanja.

Roku Ukiću za jednu od najboljih utakmica u reprezentativnom dresu. Najosporavaniji igrač ove generacije konačno je pronašao ulogu koja mu odgovara. Sjajan prodor, dvije važne trice za povratak u egal, odlična obrana na perimetru pa i u nekim navratim preuzimanje visokih igrača.

Pobijedili smo aktualne europske prvake na olimpijskom turniru. U egal završnici, iako smo gubili veći dio utakmice i to s dvocifrenom razlikom. Teško je povjerovati da se ovo događa, ali jest. Dogodilo se i sada uživajmo u ovom trenutku. Već za dva dana stiže Argentina. Na igračima je da ovo zaborave i okrenu se prema Scoli, Ginobiliju i društvu. Ovo ništa neće značiti ako budemo opijeni ovom i ne nastavimo u istom ritmu od noćas.

Ovo je pobjeda za sve koji žive za košarku, koji vjeruju i koji se uvijek nadaju najboljem. Bez obzira na crne ishode i tužne završetke prijašnjih godina. Od sutra u nove pobjede i „Dum spiro spero“.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.08.2016. u 12:17
    hahahaha.. Definitivno! Sad protiv gaucosa, gasim telefon i necu nikoga da cujem niti vidim!
    Obrisan korisnik
  • pikepiletina08.08.2016. u 12:01
    bad company :)
    pikepiletina
  • Obrisan korisnik08.08.2016. u 11:45
    Place mi se! Gledo sam prvo poluvrijeme u kaficu i onda me drustvo nagovori da idemo negdje drugdje i ja kreten ne odgledam do kraja! Malo je reci da sam popizdio!!
    Obrisan korisnik
  • minja_subota08.08.2016. u 10:46
    Bogdanović i Ukić, kapa dolje! Može se, može, samo treba vjerovat. Gledam sa ženom u pola dva i kažem joj da loše igramo a gubimo samo -6. I onda pobijedimo! Šta će bit kad budemo dobro igrali :)
    minja_subota