Tenis

Nove kraljice asova, nemilosrdne udaračice bore se za polufinale

Sportnet • srijeda, 07.09.2016.
Nove kraljice asova, nemilosrdne udaračice bore se za polufinale
Foto: EPA

Obje su na "nepoznatom terenu". Obje serviraju fantastično. Obje su zabile 29 asova u četiri meča na ovogodišnjem US Openu. Obje igraju agresivno, moćno, čvrsto. No, ovaj teniski dan može pripasti samo jednoj.

AUTOR: Jurica Godina

Karolina Pliškova nešto je iskusnija od Ane Konjuh. Ima šest osvojenih turnira u karijeri, od čega dva ove sezone, a najzapaženiju titulu osvojila je u Cincinnatiju (svladavši Kerber u finalu sa 6:3, 6:1). No, Grand Slam turniri dosad nisu bili njezin forte. Iako među 20 najboljih, lani i među deset, sve do ovogodišnjeg US Opena nikada nije ušla u drugi tjedan nekog od četiri najveća turnira.

Trenutak koji bi mogao značiti puno za njezinu karijeru zbio se u susretu osmine finala protiv Venus Williams. Spašavala je, naime, meč-loptu protiv 36-godišnje velikanke ženskog tenisa, sve to pred 23.000 gledatelja na stadionu Arthura Ashea.

Pritisku unatoč, Pliškova je spasila meč-loptu, zadržavši servis za 5:5 u odlučujućem setu. U tie-breaku je projurila, nanijevši Venus jedan od najbolnijih poraza u posljednje vrijeme.

Konačno je spojila sve elemente igre u jednu cjelinu, tvrdnja je koju je objelodanio Peter Bodo s ESPN-a.

Obara rekorde po broju asova

Tko je Karolina Pliškova?

Dob: 24 godine

Visina: 1,86 m

Naslovi u karijeri: 6 (2 u ovoj sezoni)

Najveći naslov: Cincinnati, 2016.

Asovi u prošloj sezoni: 517 (najviše na WTA Touru)

Asovi u ovoj sezoni: 436

Najviše asova u jednom meču: 31 (ženski rekord)

Čehinja visoka čak 186 centimetara fantastično servira. Lani je na WTA Touru zabila najviše asova, više i od Serene Williams, njih čak 517 (naprema Sereninih 498). Nadalje, na ovogodišnjem je Australian Openu oborila ženski rekord po broju asova u jednom meču. Protiv Monice Puig, u porazu, pogodila ih je čak - 31.

"Ima sjajan servis. Može odigrati odličan napadački udarac, a trenutak kasnije zna se i sjajno obraniti", kazala je Venus o suparnici koja ju je izbacila s US Opena.

"Servirala je predobro, nisam ju mogla breaknuti", rekla je Garbine Muguruza nakon što ju je Pliškova svladala u polufinala Dubaija.

Kada ubaci prvi servis osvaja 73% poena, jedina bolja od nje u tom segmentu je - Serena Williams.

I sama će potvrditi da je servis njezino "glavno oružje". "Servis mi omogući da igram odlučno i samouvjereno. Jer kada ubacim dobar servis tada se u igri s osnovne linije osjećam odlično", reći će Pliškova, čija sestra blizanka Kristina je također profesionalna tenisačica, ali zasad s manje uspjeha, trenutno je na 122. mjestu WTA ljestvice. 24-godišnje blizanke trenira Jiri Vanek, bivši češki Top 100 tenisač.

Što na to može ponuditi Ana Konjuh?

Pliškova ipak nije ni blizu najstabilnija tenisačica na svijetu, a u tome Konjuh može tražiti svoju šansu. Jer je već s 18 godina igračica bez crnih rupa u igri.

I Ana je fantastična serverka. I njezino je to moćno oružje, koje joj otvara lepezu mogućnosti u poenu kada pogodi dobar servis. Na US Openu posebno oduševljava igrom s osnovne linije, koja iz meča u meč postaje sigurnija, i opasnija za suparnice, uključujući i one iz svjetskog vrha. Osjetila je to na vlastitoj koži Agnieszka Radwanska. Poljakinja je bila bez ikakvog rješenja, što samo potvrđuje na kojoj razini već sada Konjuh može igrati.

Nikada se još nisu susrele. Iako, Ana Konjuh ima dobra iskustva sa slabije plasiranom blizankom, Kristinom.

Dvoboj se igra u 18.00 sati po našem vremenu na stadionu Arthura Ashea.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.09.2016. u 16:37
    Nece biti lakoI Obje su agresivne, ali drzimo fige da pobijedi mladja kraljica asova. Ana, uz tebe smo svim srcem! SRETNO!
    Obrisan korisnik