Ostali sportovi

Može li Zelina u novoj sezoni obraniti naslov prvaka Hrvatske?

Marjan Kreševac • četvrtak, 08.09.2016.
Može li Zelina u novoj sezoni obraniti naslov prvaka Hrvatske?
Foto: Ivan Lacković

Nakon što je prošle sezone HK Zelina prekinuo niz od 12 uzastopnih naslova prvaka zagrebačke Mladosti očekuje nas zanimljivo nadmetanje u novom prvenstvu koje započinje 10. rujna utakmicama prvog kola.

U prvoj ligi od ove sezone natječe se šest klubova: HK Zelina, HAHK Mladost, HK Marathon, HK Jedinstvo, HK Zrinjevac i Mladost 3. U odnosu na prošlu sezonu kada se natjecalo deset klubova u niži rang preselile su druge momčadi Mladosti i Zeline, Concordia i Trešnjevka.

U prvom kolu očekuje nas odmah i prvi veliki derbi, Mladost kod kuće dočekuje Zelinu, susret počinje u 18 h na Športskom parku Mladost u Zagrebu. Ostali parovi prvog kola su Marathon - Mladost 3, Zrinjevac - Jedinstvo. Obje utakmice igraju se na terenima Hokejskog centra Zagreb.

HK Zelina

HK Zelina osnovan je 1955. godine u desetljeću kada je i većina današnjih klubova započela svoje postojanje na ovim prostorima. Klub je to bogate povijesti koji se može pohvaliti trofejima i u bivšoj i sadašnjoj državi. 1973. godine Zelina je osvojila prvenstvo i kup bivše države, a to su ponovili i 2001. godine kada je u njihovim vitrinama ponovo zasjala dupla kruna.

Nakon prve titule u Hrvatskoj Zelinu je zadesila sudbina kao i sve ostale klubove, a to je gledanje u leđa Mladosti. I to je bila surova stvarnost sve do prošle sezone kada je klub nakon 15 dugih godina čekanja "kantu" vratili u Nazorovu bb.

U 18 odigranih kola ostvarili su 17 pobjeda i tek jedan neriješen rezultat. U polufinalnom susretu doigravanja stradalo je Jedinstvo s visokih 8:3, a u finalu nakon što je regularni dio vremena završio 2:2 nakon boljeg izvođenja kaznenih udaraca Mladost je morala priznati poraz. Ove sezone Zelina neće željeti ništa manje od ponavljanja uspjeha, obrane naslova državnih prvaka.

Takvo svoje nastojanje hokejaši iz Zeline potvrđuju i velikom aktivnosti u prijelaznom roku pred početak sezone kada su u klub na posudbu iz HK Viktoria pristigli sljedeći igrači: Filip Dropulja, Luka Šeb, Lovro Šeb, Pavel Kelemen, Luka Kelemen, Bartol Antun Dananić, Luka Jendriš, Borna Momčilović, Dominik Bunčić i Josip Dananić. Toni Premilovac pojačao je Zelinu prelaskom iz HK Zrinjevac.

HAHK Mladost

Mladost je jedan od najuspješnijih hokejskih klubova na ovim prostorima. Kao godina osnutka bilježi se 1948. godina kada je međusobnim spajanjem hokejske momčadi "Atom" koju su osnovali studenti kemije na Tehnološkom fakultetu u Zagrebu i srednjoškolske momčadi III. gimnazije nastao novi klub pod imenom Mladost.

Zaista bi utrošili previše vremena i prostora da ovdje pobrojimo sve titule i naslove koji su kroz godine završili u njihovim vitrinama, spomenimo tek 13 naslova prvaka Hrvatske od čega 12 u nizu.

Prošlogodišnje prvenstvo klub je završio na drugom mjestu s pet bodova manje od Zeline što im je u polufinalnom okršaju doigravanja donijelo drugi najuspješniji hrvatski hokejski klub (gledano po broju osvojenih naslova) Marathon. Mladost je slavila s 3:2, ali se nakon finala morala zadovoljiti drugim mjestom.

Prošle sezone Mladost je morala priznati Zelini da je bila bolja, a to će samo pojačati motiv u novoj sezoni jer Zagrepčani nisu navikli nekome gledati u leđa i željeti će svim silama dokazati da je prošla sezona bila tek slučajnost.

Ni Mladost nije mirovala u prijelaznom roku, ali nije bilo toliko prometno kao u Zelini. U klub su pristigli sljedeći igrači: Tomislav Soviček iz HK Concordia 1906. i Filip Taušan iz HK Marathon.

HK Marathon

HK Marathon utemeljen je 1914. godine i jedan je od najstarijih hokejaških klubova u Hrvatskoj. Prvu međunarodnu utakmicu u bivšoj državi je upravo odigrao ovaj klub, 1941. godine. Marathonu pripada čast da je upravo on bio i pokretač dvoranskog hokeja u Hrvatskoj kada je 1981. godine u Genovi odigrao prvu međunarodnu dvoransku utakmicu.

Među najveće uspjehe kluba svakako spadaju dva naslova prvaka i pobjednika kupa u bivšoj državi, a isto tako i tri naslova dvoranskog prvaka Jugoslavije. U natjecanjima u Prvenstvu Hrvatske Marathon se okitio s osam naslova prvaka u koje spada i onaj povijesni, prvi 1992. godine.

U prošlogodišnjem prvenstvu na kraju regularnog dijela sezone zauzeli su treće mjesto s ostvarenih 13 pobjeda, jednim neriješenim rezultatom i četiri poraza. U doigravanju su zapeli u polufinalu gdje su poraženi od Mladosti, a na kraju su u razigravanju za treće mjesto deklasirali s 10:1 Jedinstvo.

U prijelaznom roku klub se nije pojačao ni jednim igračem sa strane, očito je politika kluba osloniti se na vlastite snage uključujući i mlađe kategorije što je dugoročno gledano svakako isplativa igračka politika.

Marathon se u novoj sezoni teško može umiješati u borbu za prva dva mjesta u prvenstvu, doigravanje bi svakako trebali dohvatiti, a onda je sve moguće.

HK Jedinstvo

HK Jedinstvo je još jedan od poslijeratnih klubova ponikao 1948. godine u zagrebačkom kvartu Trešnjevka. Prvu službenu utakmicu klub je odigrao sljedeće 1949. godine. U njihovim vitrinama nalazi se ukupno 19 naslova prvaka, od toga 17 naslova u Prvenstvu Jugoslavije. Najupečatljiviji je bio niz od šest uzastopnih naslova od 1950. do 1955. godine. Naslovom prvaka Hrvatske okitili su se 1993. i 2000. godine.

Prošlo prvenstvo završili su na četvrtom mjestu s deset pobjeda, dva neriješena rezultata i šest poraza. U polufinalnom okršaju morali su priznati poraz od Zeline rezultatom 8:3, a u razigravanju za treće mjesto očito demoralizirani teško su stradali od Marathona.

U pogledu očekivanja u novoj sezoni polufinale doigravanja trebalo bi biti dostižno, više od toga jako teško bez obzira što je u klub pristiglo puno novi igrača i to većinom na posudbu iz HK Desinić: Leonardo Bosnar, Matija Arlavi, Denis Regvar, Karlo Regvar, Kristijan Lugarić, Dalibor Vinković, Dario Juričan, Mario Juričan, Antonio Šumak, Fran Brundić, Mario Vinković i Hrvoje Kajba.

HK Zrinjevac

HK Zrinjevac je počeo djelovati 2000. god. kao klub samo sa ženskom kategorijom,a u svojoj kratkoj povijesti postigao je zavidne sportske rezultate, kako na domaćim natjecanjima tako i na natjecanjima u Europi. Hokej klub Zrinjevac 2002. godine počinje osnivati i muške momčadi. Iako seniorska momčad nije dohvatila ni jedan naslov prvaka od svog osnutka ženska momčad može se pohvaliti brojnim uspjesima.

U seniorskoj ženskoj konkurenciji višestruki prvaci Hrvatske (12 puta u hokeju na travi te 12 puta u dvoranskom hokeju) i pobjednici Kupa Hrvatske (13 puta u hokeju na travi i 10 puta u dvoranskom hokeju). Pobjednici prvog natjecanja INTERLIGA 2003. godine među klubovima koja se igrala između zemalja Slovenije, Mađarske, Slovačke, Austrije i Hrvatske. 2007. godine bili pobjednici Kupa prvakinja Europe Challenge u dvoranskom hokeju, 2005. i 2011. godine pobjednici Kupa prvakinja Europe Challenge u hokeju na travi.

Prošle sezone klub je ostao bez doigravanja u muškoj konkurenciji osvojivši 24 boda u 18 kola što je bilo dovoljno tek za šesto mjesto. I ove sezone doigravanje će vjerojatno biti nedostižna zadaća za klub.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • The Phantom08.09.2016. u 23:39
    Svaka čast na članku! Mladost je pokazala da ima nekih problema u svojim redovima međutim doveli su sada odličnog Taušana, tip igrača kakav im fali plus to šta će momci sad bit itekako motivirani da se naslov (opet) vrati u njihove vitrine. Zelina također dobro izgleda,ali imaju previše novih... [više na forumu]
    The Phantom