Tenis

Konačno zdravi Del Potro donio je Argentini klasu, može li i Davis Cup?

Jurica Godina • nedjelja, 18.09.2016.
Konačno zdravi Del Potro donio je Argentini klasu, može li i Davis Cup?

Mnoštvo je sličnosti između ovogodišnjih finalista Davisovog kupa. Sličnosti koje se prije svega ogledaju u predvodnicima Hrvatske i Argentine, koji će, nadajmo se, upriličiti veliki dvoboj od 25. do 27. studenoga.

Marin Čilić i Juan Martin del Potro su vršnjaci, 27-godišnjaci, rođeni u istom mjesecu iste godine (Čilić je stariji tek pet dana). Obojica su osvojila jedan Grand Slam u karijeri, US Open. Obojica su proteklih godina prolazila kroz trnovite putove karijere, nastojeći se uspeti do teniskih visina. Del Potro se borio s ozljedama, imao je čak četiri dugačke stanke, tri operacije na lijevom zglobu, a Čilićeva borba do teniske elite odvijala se s nestalnom formom, devetomjesečnom suspenzijom i ponekad razočaravajućim igrama za kvalitetu koju ima.

Čilić je u sastav Davis Cup reprezentacije ušao u sezoni nakon osvojene titule. Prvi "živi" meč je spletom okolnosti odigrao baš protiv Argentinaca. Dok su isti bili predvođeni Nalbandianom, danas teniskim umirovljenikom.

Argentina nikada nije osvojila Davis Cup, iako je igrala četiri finala, u raznim uspješnim razdobljima svoj teniske prošlosti. Od Guillerma Vilasa i 1981. do Juana Martina del Potra i 2011. Igrali su još finala prije osam odnosno deset godina. Tada su imali Nalbandiana te finaliste Roland Garrosa iz 2004. Gaudija i Coriju, no, zapravo, igrača kao što je današnji del Potro, koji u par mjeseci svlada gotovo sve najbolje na svijetu, nisu imali još od Vilasa.

Međutim, u traganju su za drugom violinom. Izbornik Daniel Orsanic, inače hrvatskog podrijetla, posljednjih je godina izmiješao mnoštvo igrača u sastavu, što zbog problema s ozljedama del Potra i Monaca, što zbog velikih uspona i padova forme mnogih drugih igrača. Orsanic u izboru ima Leonarda Mayera, Guida Pellu, Federica Delbonisa, Juana Monaca, Carlosa Berlocqa, Renza Oliva, Diega Schwartzmana...

Toranj iz Toleda nije uspio do naslova prije pet godina. Nadal i Ferrer bili su prejaki pred 28.000 navijača na nogometnom stadionu u Sevilli.

Čudnjikav je Davis Cup. Lanjske godine su Argentinci, uz najslabiji sastav u posljednjim desetljećima bili na pragu finala. No, u petom meču polufinala Belgijac Steve Darcis izvukao je igru koju je u karijeri prikazao samo jednom prije (pobijedivši Nadala u Wimbledonu).

Ovaj put su zadržali koncentraciju u petom meču. Nastavivši sve realnije sanjati Salataru, titulu koji nikada nisu osvojili, unatoč velikim imenima u prošlosti.

Hrvatska - Argentina u Davis Cup prošlosti

Međusobni omjer: 0:3

Pojedinačni mečevi: 4:8

Mečevi u parovima: 1:2

Hrvatska se s Argentinom dosad sastala triput, uvijek u četvrtfinalu, ali nikad s hrvatskom pobjedom. Od toga su dvaput kobni bili peti mečevi.

2002., četvrtfinale, Buenos Aires

Argentina - Hrvatska 3:2

Gaston Gaudio, kasniji pobjednik Roland Garrosa, donio je Argentincima dva pojedinačna boda, uključujući i onaj u odlučujućem susretu protiv Ive Karlovića.

Ljubičić je donio bod u singlu, te u paru s Ivaniševićem, koji nije bio spreman za pojedinačne mečeve.

2006., četvrtfinale, Zagreb

Hrvatska - Argentina 2:3

U obranu naslova Hrvatska je ušla pobjedom kod Austrije izborenom već nakon dva dana. Protiv Argentine očekivao se standardni recept od Ljubičićeve dvije pojedinačne pobjede te u paru s Ančićem. No, Mario Ančić zbog zdravstvenih problema nije mogao nastupiti, pa je u vatru bačen neiskusni Čilić. Ljubičić je dobio oba singla, no, u paru je strahovito nedostajao Ančić. Ponovno je odlučivao peti meč, a ondje je Saša Tuksar nakon četiri sata igre izgubio od Juana Ignacija Chele.

2012., četvrtfinale, Buenos Aires

Argentina - Hrvatska 4:1

Argentinci tradicionalno ugošćuju suparnike na zemlji. Prije četiri godine Čilić je imao naslovnu ulogu. U prva dva dana proveo je čak 10 sati na terenu. Najprije je u maratonu svladao Nalbandiana. Ravnotežu je vratio del Potro protiv Karlovića.

Čilić je u paru s Karlovićem izgubio nakon novih pet setova i pet sati. A za del Potra posljednjeg dana nije ostalo energije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Ivo Krečak19.09.2016. u 23:13
    Ivo Krečak
  • Obrisan korisnik19.09.2016. u 21:00
    ovo je najpošteniji komentar ove godine na sportnetu
    Obrisan korisnik
  • Sejlor19.09.2016. u 20:21
    [Za procitati ovaj upis trebate imati mjesecnu pretplatu na Hoya naocalne lece s BlueControl anti-refleksnim slojem]S postovanjem,Vas Sportnet.
    Sejlor
  • Duje7719.09.2016. u 19:44
    Finale u Kutiju Žigica, i da čestitam usput Juanu Martinu na ovom velikom uspjehu.
    Duje77
  • Obrisan korisnik19.09.2016. u 19:33
    Svaka čast na ozdravljenju Juane Martine!
    Obrisan korisnik