Nogomet

Pregled kola: Jalova utakmica na Anfieldu zaokružila osmo kolo Premiershipa

Sportnet • utorak, 18.10.2016.
Pregled kola: Jalova utakmica na Anfieldu zaokružila osmo kolo Premiershipa
Foto: EPA

Osmo kolo Premiershipa obilježila su neispunjena velika očekivanja od Red Mondaya te nastavak posrtanja prvaka na gostovanjima…

AUTOR: Z.P.

Liverpool – Man. Utd. 0:0

Nažalost, očekivanja pred utakmicu nisu se ispunila i ova utakmica će brzo otići u zaborav. Jürgen Klopp nije uspio provući se kroz prepreke Portugalca i poentirati. Nogometna utakmica je bila više nalik šahovskom meču dvaju trenera, gdje su Redsi pokušavali više, ali jednostavno nisu uspijevali. Mnogo više će žalili navijači Liverpoola jer su stvarno u par navrata bili blizu, ali De Gea je bio na visini zadatka (obrana Coutinhu je čisto savršenstvo branjenja). Kad se pogleda s druge strane, do kraja se ima igrati još mnogo kola i borba za vrh će biti iznimno teška, tako da treba držati priključak s vrhom što duže i onda u zadnjim kolima odlučivati o svojoj sudbini samostalno.

Kod gostiju je još jednom isplivavala genijalnost Josea Mourinha, koji je vjerojatno osigurao sve moguće doktorate na temu „Kako imobilizirati jačeg protivnika“. Na stranu što svakog gledatelja i simpatizera nogometa ovakav pristup blago rečeno iritira, jasno je da je rezultat taj koji na kraju kaže je li to potrebno ili ne? Nevjerojatno zvuči da je klub utrošio silne milijune na pojačanja, da ima jednog Španjolca Matu , koji ne može primirisati travnjaku u ovakvoj utakmici, kada se sve zbroji jasno je zašto svi „vrište“ na Portugalca. Sve u svemu Jose nastavlja graditi ekipu i već sada se vide određene konture, recimo bekovske pozicije su zacementirali Valencia i Blind. Gledajući dosadašnje nastupe Crvenih Vragova, očito je podizanje igre i samopouzdanja pa njihove bolje partije tek slijede, jer nitko nije očekivao da će netaknute mreže napustiti Anfield.

Chelsea – Leicester 3:0 (Costa 7., Hazard 33., Moses 80.)

Druga utakmica po važnosti u ovom kolu trebala je biti ona na Stamford Bridgeu. Kažemo trebala, jer to nije opravdala niti u jednom segmentu. Lisice su bile toliko loše da su zapravo oni izgledali kao stado janjadi „rastureno“ od plavih lisica. Ovosezonski Leicester jednostavno nije ni do koljena lanjskom, a koji su razlozi tome? Odakle početi, od toga da zamjena Kantea zapravo nije ni K od Kantea, da Vardy praktički ne dobiva ni pola lopti kao lani i da su apsolutno svi napaljeni na njih. Summa summarum, brod opako tone, a Claudio nema načina kako zatvoriti rupe, kao ni ekipu koja može izbaciti svu vodu koja nadire. Kako stvari stoje top ten je san za ovakve Lisice, a opstanak ipak ne bi trebao biti upitan.

Što se tiče Antonia Contea, nije ni njemu lako. Nije uspio u prijelaznom roku dovesti Bonuccija, kojem vjerojatno dan danas šalje molbe da pristane doći na otok. Problem stvara i Stara Dama koja ne namjerava lomiti temelje svoje momčadi pa ni pod pitanje ogromne količine novca. Kad svemu dodaš da su Fabregas, Ivanović i Oscar izvan prvih 18, onda je jasno da Talijan još nije sastavio ekipu po svom popisu kojeg je donio u klub. Veseli forma Coste koji zabija redovno i drži Plavce visoko na tablici.

Manchester City – Everton (Nolito 72. / Lukaku 64.)

Od ostalih utakmica u oči bode dvoboj Manchester Cityja i Evertona, ne toliko zbog samog rezultata, već zbog promašenih dvaju penala i to oba od strane domaćina. Je li Stekelenburg imao šalabahtere ili je stvarno dobro učio kod profesora Koemana, to nećemo saznati ubrzo, ali jedno je sigurno, a to je da Pep ima ozbiljan problem s udarcima s bijele točke. Pep ostaje pri tome da Aguero treba nastaviti izvoditi penale iako je već promašio četiri najstrože kazne u ovoj sezoni gledajući sva natjecanja.

Kod Evertona veseli odlična forma Lukakua, koji zabio pravi školski napadački gol (ostao na širokom prostoru jedan na jedan te se oslobodio čuvara i pospremio loptu u suprotni kut). Forma Koemanovih trupa je jako dobra i navijačima se počinje otvarati apetit za sami vrh Premiershipa.

Arsenal – Swansea 3:2 (Walcott 26., 33., Özil 57. / Sigurdsson 38., Baston 66.)

Arsenal je još jednom odigrao utakmicu toplo-hladno. Ova boljka Wengera već duže vrijeme muči (da ne budemo bezobrazni pa kažemo zadnjih dvadeset sezona, reći ćemo pet). Naime, Topnici odlično uđu u utakmicu, postignu golove te onda slijedi vrijeme poklona (do Božića ima još ohoho). Prvi poklon je djelo skupog pojačanja Švicarca Xhake koji dariva Sigurdssona loptom 20 metara od svog gola. Posljedica? Pa naravno gol za Velšane (valja istaknuti da je Gylfi jako lijepo pogodio suprotni kut domaćeg golmana). Kasnije je ipak Özil pokazao tko je vlasnik poteza utakmice, volej za polizati prste uz asist Alexisa.

Gosti s novim menadžerom nisu uspjeli napraviti pozitivan rezultat prije svega radi kriminalnih radnji igrača u zadnjoj liniji. Labudove čeka težak posao, možda rješenje ponudi nekakav novi ulazni transfer u nadolazećem zimskom prijelaznom roku.

Southampton – Burnley 3:1 (Austin 52., 66. (11m), Redmond 60. / Vokes 72. (11m))

Simpatizeri i navijači kluba s engleskog juga nastavljaju uživati u prezentacijama svoje momčadi. Southampton je postao stabilan klub zlatne sredine tablice Premiershipa. Ove godine je doveden Puel, koji je zamijenio Koemana te je postojala određena doza skepticizma. Razlog? Pa uz promjenu trenera, otišle su udarne igle Mane i Pelle (za jako velike iznose), a nisu dovedene zamjene iste kvalitete. Danas razloga za bojažljivost nema, prvenstveno radi vrhunskih partija Tadića, koji se nametnuo kao playmaker ekipe te brzanca Redmonda, koji je isto bljesnuo s povećanom minutažom.

Claretsi nažalost nemaju razloga za ikakvo slavlje, dapače imaju više razloga za roniti suze i to krokodilske. Poraz od Svetaca čak i ne boli toliko, koliko prerani izlazak s terena njihovog najskupljeg pojačanja ikada, ujedno i mozga ekipe, Defoura. Ozljede zadnje lože su uvijek gadne i povratak neće biti u sljedećem kolu sigurno.

West Brom – Tottenham 1:1 (Chadli 82. / Alli 89.)

Momčad Tonyja Pulisa je shodno njegovom podučavanju nogometne igre postala „beton“ momčad. Velški trener je uvijek gradio ekipe na jakim, čvrstim duelima i u zadnjih par sezona ostvario pristojne uspjehe (sa Stoke Cityjem igrao Europa ligu). Ove sezone je doveden Chadli iz Tottenhama za rekordnu svotu te je odmah uklopljen u momčad i to jako dobro. Belgijac vrlo dobro surađuje s napadačem Rondonom pa je onda jasno zašto je WBA u zlatnoj sredini tablice.

Pijetlovi iz sjevernog Londona i dalje su neporaženi, ali jasno je da to nije baš toliko oduševljavajuća vijest. S druge strane možda ne treba biti toliko kritičan, jer ipak je ozljeda Kanea ozbiljan udarac za Spurse. Stvar koja sve pratitelje ovog kluba muči je inzistiranje Pochettina da uvodi s klupe Korejca Sona, koji je usput pokupio nagradu za igrača mjeseca rujna. Ono što veseli simpatizere ovog kluba su odlične predstave Kenijca Wanyame, čime je Belgijac Dembele prikovan za klupu, i nitko ne plače radi toga.

Crystal Palace – West Ham 0:1 (Lanzini 19.)

Bila je ovo prava otočka utakmica. Apsolutno je imala sve, počevši od kiše pa do pogreške suca. Krenimo od domaćina koji je ušao u utakmicu jako dobro, ali lopta nije htjela u gol. Napadač Benteke je uspio promašiti sve što su mu suigrači pripremili, od udarca s bijele točke pa do udarca glavom s vrha peterca. Menadžer Pardew je rekao da čvrsto stoji iza svog napadača i da očekuje da se već u sljedećem kolu upiše na listu strijelaca.

Koliko god želimo biti ponosni na našeg „Naneta“, treba biti iskren i reći da nekakvih pomaka u igri Čekićara baš i nema. I dalje je to spor protok lopte, jako loša predaja lopti prema naprijed od strane kapetana Noblea te jako loše ulaženje u prilike od glavnog talijanskog napadača Zaze. Glavna vijest je bio povratak lijevog bočnog Arona Cresswella, koji je napokon rasteretio Payeta po lijevoj strani, ali na kraju zaradio dva žuta kartona u manje od 60 sekundi. S obzirom da prvi nije postojao, a i drugi je upitan, vrlo lako je za očekivati prigovor West Hama na suspenziju svog braniča. Svi koji pratimo Slavena Bilića nadamo se da bi se bljeskovi s ove utakmice mogli pretočiti u kontinuiranu igru kroz svih 90 minuta, zapravo ono što su lani igrali.

Stoke City – Sunderland 2:0 (Allen 8., 45+1.)

Pottersi su ubilježili svoju prvu pobjedu ove sezone na pogon velškog Xavija. Joe Allen igra sezonu života, trese mreže kao najubojitiji napadač na planeti. Nebitno je igrao u nacionalnom ili klupskom dresu, zabija gdje god se pojavi. Jasno da će i tome doći kraj, jer ipak to nije njegova primarna zadaća. Menadžera Hughesa više brine loša forma Shaqirija i Bonyja. Ovo kolo su odradili posao kako spada i za očekivati je njihov proboj prema sredini tablice.

Gosti nastavljaju sa svojim blijedim nastupima i sada su jedina ekipa bez pobjede u Premiershipu. David Moyes je sramotno odradio prijelazni rok (doveo dva juniora Man Utd i uskrsnuo svog ljubimca Pienaara) i sada plaća cijenu tome. Praktički Crne Mačke ofenzivno žive od veterana Defoea, koji ih je lani spasio od ispadanja. Vrlo lako je moguće da u sljedećih par kola vidimo još jednu smjenu trenera u Premiershipu, osim ako se „dedica“ Jermaine ne probudi iz staračkog sna.

Middlesbrough – Watford 0:1 (Holebas 54.)

Najlošija utakmica kola, mnogo slabih i jalovih pokušaja domaćina koji se jednostavno ovakvim pristupom neće maknuti s dna ljestvice tako lako. Boro je ovime jako lijep ulazak u sezonu kompromitirao te priuštio glavobolje svom menadžeru Karanki. Španjolac će morati tražiti nekakvim rošadama povratak na pobjedničke staze, jer zadnja pobjeda bila je u kolovozu.

Stršljenovi su vjerojatno odigrali utakmicu za pet, ako pitate njihovog trenera Mazzarrija. Lijepi talijanski catenaccio serviran je na Riversideu. Malo brine činjenica što je žrtva ove taktike Talijana zapravo najbolji lanjski igrač, a to je Nigerijac Ighalo. Još više bode u oči što je uprava Watforda ovo ljeto odbila ponudu od 35 milijuna funti za svog napadača.

Bournemouth – Hull City 6:1 (Daniels 5., Cook 41., Stanislas 45. (11m), 65., Wilson 83., Gosling 88. / Mason 34.)

Najmanji stadion u Premiershipu svjedočio se utakmici s najviše golova u ovom kolu. Cherriesi su upisali rekordnu najveću pobjedu ikada u elitnom razredu engleskog nogometa. Bila je to rapsodija predvođena Stanislasom, koji je odigrao partiju života. Ovaj mali klub s juga otoka ima mnogo simpatizera u Engleskoj. Naime, politika kluba vrlo je slična onoj u Bilbau u Španjolskoj, gdje stranci nemaju mjesta u ekipi. Bournemouth tako u svojoj momčadi ima samo par stranaca, u prvih jedanaest je Poljak Boruc jedini. Jasno da nisu zabranili strancima da igraju već preferiraju engleske igrače. Vjerojatno bi ovaj klub jurišao na naslov da se vrati pravilo devedesetih s tri stranca po ekipi.

Tigrovi poharani ozljedama jednostavno nisu mogli pokazati nešto više. Phelanu je više povrijeđeno igrača nego što stane na klupu, samim time i problematika sastavljanja prvih jedanaest je još veća. Odličan ulazak u sezonu, pobjeda nad prvakom doma, jednostavno je zaustavljen, što zbog teških protivnika, što zbog ozljeda, ali i određene limitiranosti ekipe. Realnost Hulla jest borba za ostanak, pa tako je svaki bod bitan.

Nije Premiership, ali treba spomenuti. Jeste li vidjeli gol Wesa Hoolahana za Norwich?

Premier liga

1Manchester City 3896:34+6291
2Arsenal 3891:29+6289
3Liverpool 3886:41+4582
4Aston Villa 3876:61+1568
5Tottenham 3874:61+1366
6Chelsea 3877:63+1463
7Newcastle 3885:62+2360
8Manchester United 3857:58-160
9West Ham  3860:74-1452
10Crystal Palace 3857:58-149
11Brighton & Hove 3855:62-748
12Bournemouth 3854:67-1348
13Fulham 3855:61-647
14Wolverhampton 3850:65-1546
15Everton (-8)3840:51-1140
16Brentford 3856:65-939
17Nottingham Forest (-4)3849:67-1832
18Luton Town 3852:85-3326
19Burnley 3841:78-3724
20Sheffield United 3835:104-6916

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.10.2016. u 18:40
    To je nogomet koji zna Mourinho i ništa drugo!Glupo je vidjeti momčad od 500 miliona eura da igra bunker devedeset minuta!Sramota za MU i za sve koji hvale njih i Mourinha!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.10.2016. u 14:04
    loša utakmica
    Obrisan korisnik

Premier liga

1Manchester City 3896:34+6291
2Arsenal 3891:29+6289
3Liverpool 3886:41+4582
4Aston Villa 3876:61+1568
5Tottenham 3874:61+1366
6Chelsea 3877:63+1463
7Newcastle 3885:62+2360
8Manchester United 3857:58-160
9West Ham  3860:74-1452
10Crystal Palace 3857:58-149
11Brighton & Hove 3855:62-748
12Bournemouth 3854:67-1348
13Fulham 3855:61-647
14Wolverhampton 3850:65-1546
15Everton (-8)3840:51-1140
16Brentford 3856:65-939
17Nottingham Forest (-4)3849:67-1832
18Luton Town 3852:85-3326
19Burnley 3841:78-3724
20Sheffield United 3835:104-6916