Nogomet

Pregled kola: Debakl Mourinha na Stamford Bridgeu, City produbio krizu

Sportnet • utorak, 25.10.2016.
Pregled kola: Debakl Mourinha na Stamford Bridgeu, City produbio krizu
Foto: EPA

Deveto kolo Premiershipa donijelo je mnogo uzbuđenja, a posebno odskače dvojac iz Manchestera, City i United ponovno nisu došli do pobjeda…

AUTOR: Z.P.

Chelsea – Manchester United 4:0 (Pedro 1', Cahill 21', Hazard 62', Kante 70')

Nažalost i u ovome kolu derbi nije ispunio očekivanja, barem po pitanju kvalitetne i napete utakmice do zadnjeg sučevog zvižduka. Ovaj je put momčad Josea Mourinha u potpunosti podbacila, bilo je tu propusta te plivanja cijele obrane skupa s De Geom. Iskreno, ovako loše Crveni Vragovi još nisu odigrali ove sezone, tako da je to glavni razlog što ova utakmica nije bila neizvjesna.

Zapravo najveća bol u gostujućih navijača dogodila se u 70. minuti kada je Francuz Kante promiješao cijelu obranu kao da je riječ o njegovom sunarodnjaku Zidaneu iz prošlih vremena. O Plavcima se nema što puno pričati, odigrali su na nivou, bili rastrčani i koristili ponuđene prilike. Conte nastavlja igrati bez Ivanovića, Fabregasa i Oscara, koji sada definitivno mogu krenuti u potragu za novim klubom u zimskom prijelaznom roku, skupa sa svojim agentima. Da ne može proći utakmica bez repova potrudio se Portugalac (gle čuda, ma ne bi on nikad), koji je nakon zadnjeg sučevog zvižduka prišao Conteu i nešto mu šapnuo u uho. Naravno svi mediji su odmah krenuli u „dešifriranje“ i određeni dio je uhvaćen. Trener Manchestera je jako zamjerio što je Talijan burno proslavljao pobjedu, smatrajući to poniženjem. U prilogu je video gdje se uz malu edukaciju talijanskog jezika može sve prevesti. Namjerno stavljam na talijanskom, zato što podržavam Contea, a Mourinho bi se ipak trebao baviti problemima u svom, a ne u tuđem dvorištu.

Odmora za obje ekipe nema, očekuju ih iznimno teške utakmice u Liga kupu kroz tjedan. Plavci idu na noge Slavenu Biliću, dok Crveni Vragovi dočekuju gradske rivale, koji također ne igraju bajno u zadnjih mjesec dana. Sve u svemu niti jedan klub nije otpao ili se puno približio naslovu, još je rano, ali očito je da više posla ima Jose.

Manchester City – Southampton 1:1 (Iheanacho 55'/ Redmond 27')

Utakmica kojom se Guardiola htio vratiti na pobjednički kolosijek, ali eto ponovno nije uspio. Razloga je puno, jedan od njih je svakako taj što su Sveci itekako ove sezone potentna momčad, trojac Redmond-Austin-Tadić igra jako dobro, iako treba istaknuti defenzivu, gdje mladi Španjolac Romeu pokazuje naznake odličnog veznjaka u budućnosti te ne treba dvojiti da će klub s juga Engleske to masno naplatiti, ako naravno dođe do transfera.

Što se tiče same utakmice, Nebesko plavi su nastavili s propustima u zadnjoj liniji, tako je i pao gol Redmonda nakon krive predaje Stonesa. Kasnije se Engleski stoper pokušao iskupiti, ali nažalost dvojbena situacija je otišla u korist gostiju, poništen mu je gol. Situacija je dvojbena, ali jasno se vidi da je Aguero bio u zaleđu i da pokušava doći do lopte. U nastavku se omaleni Argentinac više izvlačio i pokušavao proigravati svoje suigrače. Ovim potezom je ostavljen prostor za mladog Iheanacha koji to koristi za izjednačujući pogodak. Ono što najviše muči Španjolca su forma De Bruynea i Argentinca, koji realizatorski nisu raspoloženi već tri utakmice u nizu. Već su počela razna naklapanja o neslaganju Sergija i Pepa, što se može protumačiti upravo kroz želju Španjolca da Aguero igra „lažnu devetku“ ala Messi u Barci ili Götze u Bayernu, što očito nije „sjelo“ Argentincu. Što se tiče momčadi Claudea Puela ispran je gorak okus poraza na San Siru u Europa ligi i nastavljen je niz neporaženosti u Premiershipu. Koliko je Francuz za kormilom Svetaca prirastao srcu navijačima govore hvalospjevi po forumima te društvenim mrežama.

Liverpool – West Bromwich 2:1 (Mane 20', Coutinho 35'/McAuley 81')

Momčad Jürgena Kloppa nastavlja pobjeđivati u „malim“ utakmicama te na mala vrata ulazi u borbu za titulu prvaka. Rezultat same utakmice prilično vara, jer utakmica je bilo potpuno jednosmjerna, ali samo do 80. minute (da su Redsi vodili 4:0 bilo bi realno), kada iz jednog prekida gosti zabijaju i eto panike u domaćim redovima. Očito Liverpool još nije sazrio da glatko pobjeđuje ovakve utakmice u nizu, a to je više stvar psihe pa će Nijemac morati „istjerati“ strah od pobjede ako se misli zadržati na trenutnom mjestu na tablici.

Važno je istaknuti jako lijep drugi pogodak domaćina, gdje je Coutinho dva braniča poslao „po ćevape“ i lijepo pogodio bliži kut gostujućeg golmana. Još jedna primjedba, iz mojeg kuta, je jako nisko samopouzdanje mladog golmana Redsa, koji već par utakmica ostaje zakucan za crtu gola na svaki ubačaj sa strane. Za sada ih nesigurnost vratara nije koštala, ali ako dečko nastavi s ovakvim nastupima, to je samo pitanje vremena.

Tony Pulis nema puno razloga ni za slavlje, a isto tako ni za tugovanje. Momčad je odigrala po njegovim uputama i bilo je jasno da će se jako teško nositi s najjačom ofenzivom lige. WBA zna da bodove mora skupljati protiv slabijih rivala, a ne protiv ekipa koje se bore za prva četiri mjesta. Za kraj ostavljam press konferenciju Nijemca nakon utakmice, koji uvijek zabavlja novinare sa svojim izjavama i načinom komunikacije s novinarima, ali ovdje je riječ o mogućem povratku Stevie G na Anfield, gdje se jako dobro snašao Klopp.

Arsenal – Middlesbrough 0:0

Ovdje sam možda napravio najveću pogrešku u najavi ovog meča. Još mi nije jasno kako sam mogao toliko povjerenja pokloniti Topnicima. Šalu na stranu, ali trupe Aitora Karanke su pokazale zube na Emiratesu. Boro je preko Gastona Ramireza imao par lijepih prilika koje nije iskoristio i zbog toga mogu žaliti što nisu otišli na poluvrijeme s prednošću. Arsenalovci prilično indisponirani, sporom igrom nisu mogli probiti bedem Boroa. Na kraju Özil postiže gol, ali linijski sudac mu nije dao više od sekunde da slavi pogodak, jer je postignut iz opravdano dosuđenog zaleđa.

Arsene Wenger je definitivno prosuo ovdje dva boda, koja će mu kasnije sigurno trebati, tako da mogu Londončani itekako žaliti za „prolivenim mlijekom“. S obzirom na to da je ovo postalo već tipično kad je u pitanju Arsenal, ne čudi da uprava kluba navodno sprema novi ugovor Francuzu, čime će još više razljutiti navijače Topnika koji smatraju da je vrijeme da se Arsene oprosti od kluba. Za kraj veliku pomutnju na internetu izazvao je igrač Arsenala Calum Chambers, koji je na posudbi u Middlesbroughu, sa svojim tvitom. Nikomu nije jasno kojoj je momčadi poželio sreću.

Bournemouth – Tottenham 0:0

Otvaranje kola počelo je utakmicom na Dean Courtu. Najmanji stadion nije svjedočio golovima, ali zato jest velikoj požrtvovnosti domaćina, koja im se na kraju isplatila. Mauricio Pochettino i dalje je lišen usluga ozlijeđenog Harryja Kanea, što se počinje osjećati i na rezultatu. Pijetlovi su i dalje jedina neporažena momčad u ligi, ali više remija od pobjeda neće donijeti visoku poziciju na konačnoj tablici.

Korejac Son je počeo od prve minute, ali nažalost ostatak ekipe ga nije dovoljno hranio loptama. Glavni razlog tome je upravo domaćin, koji se hrabro i čvrsto postavio te nije uzmicao pred gostima. Tako je još jednom izašla na vidjelo težina ove lige, gdje niti jedno gostovanje ne garantira tri boda. Na kraju ostaje pokazati „mućki“ lakat ovogodišnje pridošlice Spursa Sissoka, koji je potpuno iznervirao Artera zbog očito bolnog udarca. S obzirom na to da FA može naknadno kazniti igrača na osnovu kasnijeg pregledavanja snimke, Francuz je osuđen na tri utakmice suspenzije.

Leicester – Crystal Palace 3:1 (Musa 42', Okazaki 63', Fuchs 80'/ Cabaye 85')

Prošlogodišnji prvak upisao je glatku pobjedu, barem tako na papiru izgleda, ali ipak nije. Statistika kaže da su gosti dominirali u svim ofenzivnim pokazateljima, ali od toga nikakve koristi. Ovdje se idealno uklapa izjava komentatora Drage Ćosića: „Statistika je kao bikini, puno pokazuje, ali malo otkriva“. Momčad Claudija Ranierija uspjela je probuditi svoje napadače pa su tako napokon zabili Musa i Okazaki.

Gosti su na kraju uspjeli postići počasni pogodak te barem malo razbiti monotoniju promašaja, koja se od zadnje utakmice prilično „zacrnila“. Momčad Alana Pardewa će morati brzo tražiti vrata za izlazak iz slabe realizacijske forme. Ono što hrabri je igra, stvaraju se šanse pa je za očekivati da će se negdje slavina otvoriti. Za kraj ostavljam duel navijača na tribini. Naravno engleski mediji ovome nisu pridodali ni 1 % medijskog prostora, što je realno najjače oružje u borbi protiv huliganizma (ne smatram ovo huliganizmom već komentiram pristup u odnosu na borbu protiv istog u Hrvatskoj op.a.).

West Ham – Sunderland 1:0 (Reid 90+5')

Nevjerojatna utakmica je odigrana na Olimpijskom stadionu u Londonu. Čekićari su krenuli jako ofenzivno i očekivalo se da neće trebati dugo da se probije zid Crnih Mačaka. Nažalost prva perjanica West Hama Payet nije realizirao par čistih prilika, iako je na zagrijavanju bio prilično raspoložen. Nije higijenski, ali čovjeka veseli.

Nažalost, opet je problem glavni napadač Zaza koji jednostavno ne ulazi u šanse, a ni sam ih nije u stanju kreirati. Navijači se nadaju brzom oporavku Carrolla jer utakmice se ne mogu vječno dobivati s jednim pogotkom po utakmici. Kod gostiju jeDavid Moyes rigao vatru nakon utakmice, da je gol postignut iz zaleđa, što tehnički jest točno, ali jedino ako se zaleđe bude mjerilo milimetrima ili nekom manjom mjernom jedinicom. Činjenica stoji da su Crne Mačke najlošija momčad u ligi te će trebati pravo čudo da ostanu u njoj.

Sada malo trljanja soli na ranu, točnije dokaz da nogometaši nisu baš posebno pametni. Glavni subjekt radnje je napadač Sunderlanda Victor Anichebe, koji je na svom Twitter profilu napravio glupu pogrešku tijekom kopiranja posta svog PR savjetnika pa na kraju to ispada sprdnja sa svojim navijačima. Naravno odmah je tvit izbrisan, ali je ostao sačuvan u bespućima interneta.

Burnley – Everton 2:1 (Vokes 39', Arfield 90'/ Bolasie 58')

Ni najveći optimisti među navijačima domaćina nisu očekivali dvije pobjede kontra momčadi iz Liverpoola. Kao i u prvoj utakmici tako i u ovoj, Claretsi su bili podređeni, gdje su strpljivo čekali svoju šansu i zgrabili je kad im se ponudila. Nedostatak motora momčadi Defoura osjetio se poprilično, pa je jasno zašto su domaćini tražili svoje šanse prebacivanjem igre dugim loptama na Vokesa. Na Koemanovu žalost gosti se nisu adaptirali na takve uvjete, još kad dodaš priličnu dekoncentraciju u zadnjih 20 metara jasno je da postoji određeno nezadovoljstvo.

Nizozemac mora pronaći načina kako probuditi mladu englesku nadu Rossa Barkleyja, koji nikako ne uspijeva povratiti lanjsku formu. Kako to obično biva, nekoga se mora okriviti za poraz, a ovaj put je to Phil Jagielka i to opravdano (nevjerojatan podatak da su svi reprezentativni stoperi Engleske kiksali u ovom kolu i to tako da su direktno krivi za konačni ishod utakmice). Navijači su poludjeli na društvenim mrežama tražeći transfer Phila na klupu.

Hull City – Stoke City 0:2 (Shaqiri 26', 50')

Kao što sam najavljivao, očekivani uzlet Pottersa prema vrhu, ipak ova ekipa vrijedi mnogo više od trenutne pozicije na tablici. Utakmicu je obilježio omaleni Švicarac Shaqiri s prekrasna dva pogotka, od čega je jedan iz slobodnjaka, što mu je već drugi pogodak iz slobodnog udarca u prvenstvu. Što se tiče domaćina, nastavljaju se problemi s ozljedama, a sada je i problem što je ekipa očito upala u krizu. Bit će potreban određeni šok kako bi se ekipa probudila. Mike Phelan je jedno vrijeme bio pomoćnik velikom Sir Alexu pa bi trebao imati alate za probuditi ekipu iz ružnog sna. Pjesma navijača Pottersa u kojoj veličaju Švicarca mogla bi se sve češće i češće pjevati pa bi bilo zgodno čuti je.

Swansea – Watford 0:0

Jedini velški klub u Premiershipu nastavlja i dalje tražiti put ka izlazu iz krize. Istina da protivnik za vađenje nije idealan, ali odnekud se mora krenuti ako se želi ostati u elitnom razredu engleskog nogometa. Domaćini su odlučno krenuli, nametnuli se i pokušavali doći do gola, ali nije išlo. Najbliži golu bio je Islanđanin Sigurdsson, čiji udarac pogađa vratnicu s vanjske strane. Gosti nastavljaju igrati po smjernicama Waltera Mazzarrija pa samim time ne preuzimaju puno rizika u ofenzivi (iako je Ighalo počeo od prve minute) te tako marljivo skupljaju bodove. Ni navijači ni uprava neće prigovoriti ništa dokle god rezultat bude tu.

S obzirom na to da već ovdje nema nikakvih velikih zanimljivosti, prikazujem video sa nostalgijom za starom engleskom igrom. Znači radi se o mladim momcima koji posjećuju utakmice nižih liga te proučavaju stadion, navijače i što utakmica nosi sa sobom. Ako odgledate video do kraja bit će vam jasno zašto određeni broj navijača smatra Premiership „stranom“ ligom (previše stranih igrača, trenera i cjelokupni marketing), gdje se izgubio otočki štih. Video zorno prikazuje tko posjećuje utakmice i kolika se lova okreće kroz premierligaške klubove (na petoj minuti videa žena s djetetom u kolicima kupuje u Fan Shopu! Pa takve ludorije od shoppinga nisam ni u Splitu doživio, u navijačkom smislu).

Kako se kraj bliži, cilj mi je malo približiti i ostale lige na Otoku, jer te lige su još i dalje prave „otočke“. Većinom. Prekrasan video pokupio sam s forumske teme koja se tiče Premiershipa i nižih liga na Sportnet forumu nadam se da mi neće zamjeriti. Riječ je o „šalabahteru“ trenera Huddersfielda, kojeg mora dostaviti zamijenjeni igrač, ali suparnički napadač krade upute, ova komična situacija je stvarno unikatna. Pogledajte sami. (Dogodilo se 16.10., pa nemojte zamjeriti što kasnim).

Za sami kraj Top 5 golova kola, Uživajte!

Premier liga

1Manchester City 3896:34+6291
2Arsenal 3891:29+6289
3Liverpool 3886:41+4582
4Aston Villa 3876:61+1568
5Tottenham 3874:61+1366
6Chelsea 3877:63+1463
7Newcastle 3885:62+2360
8Manchester United 3857:58-160
9West Ham  3860:74-1452
10Crystal Palace 3857:58-149
11Brighton & Hove 3855:62-748
12Bournemouth 3854:67-1348
13Fulham 3855:61-647
14Wolverhampton 3850:65-1546
15Everton (-8)3840:51-1140
16Brentford 3856:65-939
17Nottingham Forest (-4)3849:67-1832
18Luton Town 3852:85-3326
19Burnley 3841:78-3724
20Sheffield United 3835:104-6916

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • mala truba25.10.2016. u 13:58
    vrlo dobar pregled. bravo !
    mala truba
  • Obrisan korisnik25.10.2016. u 13:40
    engleski pacijent se vratio :)
    Obrisan korisnik
  • Colchoneros25.10.2016. u 12:00
    dobra analiza
    Colchoneros