Nogomet

Zahuktava se borba za vrh Premiershipa

Sportnet • subota, 29.10.2016.
Zahuktava se borba za vrh Premiershipa
Foto: EPA

Premiership je došao do desetog kola, koje je pred nama ovaj vikend. Okršaje momčadi iz vrha u ovom kolu nećemo vidjeti, ali uzbuđenja neće manjkati...

AUTOR: Z.P.

Utakmica koja najviše privlači pažnju u ovom kolu je definitivno gostovanje prvaka na White Hart Laneu. Tottenham je ispao iz Liga kupa preko tjedna te tako produljio niz na četiri utakmice bez pobjede. Alarmi su daleko od paljenja kod uprave Pijetlova, ali poraz bi itekako mogao naškoditi poziciji Pochettina na klupi Spursa, posebice jer su i dalje jedina neporažena momčad u ligi. S druge strane Lisice dolaze u goste s nizom teških poraza (Liverpool, Manchester United i Chelsea), gdje apsolutno nisu pokazali ni djeliće lanjskih partija na gostujućim travnjacima. Čudan podatak se ponavlja svaki put nakon teškog poraza u gostima, a to je da momčad Ranierija uvijek pobijedi u Ligi prvaka. Ovime se poteže pitanje je li trener Leicestera više koncentriran na Ligu prvaka (ipak se veći novac okreće u Europskim natjecanjima i želi se napraviti zapaženiji rezultat)? Mislim da ovo više može biti vodilja nekakvog super optimiste nego realnog navijača Lisica, jer svakom navijaču Premiership je „majka“ svih natjecanja.

Također jako uzbudljiva utakmica bi se trebala odigrati na jugu Engleske, gdje u goste Southamptonu dolazi momčad Antonia Contea. Odlična forma Svetaca se nastavila kroz tjedan, te je upisan prolazak u četvrtfinale Liga kupa. Domaćini tako puni samopouzdanja dočekuju Plavce, koji se ispali u srijedu u Liga kupu s kombiniranom momčadi. Talijanski stručnjak je probao okrenuti utakmicu kontra West Hama s uvođenjem Hazarda i Coste, ali pomoći nije bilo. Bitna činjenica je nastup Oscara , čime možda nije dobio dozvolu za traženje novog kluba, ali ipak minute u Liga kupu neće zadovoljiti igrača koji je lani bio standardni prvotimac. Dvojac Ivanović i Fabregas ni sinoć nisu bili u prvih 18, čime je sasvim jasno da se mora nekakvo čudo dogoditi da uđu u prvih 11 Contea. Sve u svemu ova utakmica nosi puno pitanja, a odgovore, tipa kao da li Chelsea može pobijediti i na teškom gostovanju, dobit ćemo nakon sučevog zvižduka.

Prvu utakmicu kola otvara Sunderland s Topnicima na Stadionu svjetla. Teška vremena su pred Davidom Moyesom, tri poraza u nizu i to bez postignutog pogotka. Već je sada jasno da se Crne Mačke grčevito bore za ostanak u Premiershipu te bilo kakav bod kontra ekipa iz vrha bi bio kao „kuća“. Engleske kladionice su već objavile Moyesa kao glavnog favorita za prvog koji će napustiti klupu kluba iz najjače lige na otoku. Dok domaćini s velikom dozom dočekuju goste, Arsenal ipak dolazi u znatno boljem raspoloženju. Problem bi mogao nastati ako bi se i ovdje „prosulo mlijeko“, ali za očekivati da će momčad Arsena Wengera ipak u subotu glatko pobijediti.

Interesantna utakmica nas očekuje u Liverpoolu, gdje Everton dočekuje trupe Slavena Bilića, koji se spojio tri pobjede u nizu. Momčad Koemana je jako loše odigrala gostovanje kod Burnleya, te je za očekivati doma znatno bolju prezentaciju, posebice u završnici. Kod gostiju se još čeka povratak lanjske forme, posebice Payeta, i oporavak Ayewa. Ganski reprezentativac bi vrlo lako mogao zaigrati od početka, i to u samoj špici. Talijan Zaza je za sada skupio 509 minuta u dresu Čekićara i pogađate, još nije postigao pogodak. Biliću pod hitno treba realizator i igrač koji može ući u šansu. S obzirom na lanjski duel, koji je bio obilježen nevjerojatnim preokretom West Hama, za očekivati je nešto slično.

Najjača ofenziva lige gostuje u Londonu kod Crystal Palacea. Momčad Alana Pardewa je zapala u malu realizacijsku krizu, u zadnje dvije utakmice su stvorili više šansi od protivnika, ali su oba puta ostali „kratki“. Kad dodaš u promašaje i zapucan jedanaesterac, onda je jasno da je potrebno naglo trzanje iz lošeg sna. Problem jedino stvara što se treba buditi protiv trenutno najmoćnije ekipe u ligi. Redsi igraju odlično i stvaraju mnogo šansi i redovito zabijaju više od jednog pogotka, osim North West Derbyja. Ono što navijače Liverpoola muči, je odlazak na mjesto gdje se matematički izgubila titula prije tri godine, famozna utakmica 3:3 (vjerojatno Rodgers dan danas ne zaspi a da mu ne prođe kroz glavu kako je ispustio prvenstvo, jer Gerrard se sigurno budi po noći i proklinje svoje kopačke). Srećom pa Klopp nije opterećen poviješću, radi više razloga, od čega je jedan da je Nijemac, pa samim time se nema vremena razmišljati, već samo rad i rad. Iskreno mene oduševljava smirenost trenera Liverpoola na presicama, gdje nema ni grama euforije, čime zapravo ne daje povoda ni momčadi ni navijačima da umisle da je titula dostižna.

Gusti crni oblaci su se nadvili nad Etihadom, pa samim time i novinari postaju „agresivni“ s pitanjima. Gostovanje Manchestera Citya kod West Bromwich Albiona bi moglo napokon dati odgovor je li se kriza duboko uvukla u glave igrača Pep Guardiole. Nebesko-plavi imaju niz od šest utakmica bez pobjede (zadnja pobjeda prije više od mjesec dana) u svim natjecanjima i sada se postavlja pitanje, a gdje je forma s početka sezone? Aguero i De Bruyne nastavljaju svoj niz neefikasnosti, pa tako već četiri zadnje utakmice nisu zabili gol. Kod domaćina forma nije ništa bolja, što je nekako i razumljivo jer momčad Tonyja Pulisa „ne puca“ na vrh Premiershipa. Nadamo se da nećemo vidjeti nove gafove u obrani Manchester Citya, jer novinari na otoku znaju biti jako nezgodni kada se nekoga uhvate (jadni Southgate, trebalo mu je dva mjeseca da izađe iz stana nakon promašenog penala za Englesku na domaćem Euru kontra Njemačke u polufinalu).

Mourinho je iz drugog pokušaja pobijedio Guardiolu u Liga kupu i time se donekle iskupio za poraz iz četvrtog kola Premiershipa, ali ostaje činjenica da se ekipa još nije oporavila od debakla na Stamford Bridgeu. U takvoj atmosferi Crveni Vragovi dočekuju Burnley, koji nekim čudom ima pobjede protiv obje momčadi iz Liverpoola i nadaju se popravljanju dojma. Kod gostiju solidnu formu pokazuje napadač Vokes, pa se trener Dynche nada nastavku njegovog golgeterskog niza. Da atmosfera nije najbolja potvrđuje i teža ozljeda Bjelokošćanina Bailya te očajna partija Smallinga prošlo kolo. Sve ovo je navelo Josea da u Liga kupu zaigra s novim parom stopera Rojo-Blind, koji su odigrali solidno, pa je za očekivati da ih zadrži i protiv Clatersa. Manchester United ulazi u utakmicu kao apsolutni favorit i sve osim pobjede bi bio još jedan šok za ekipu s Old Trafforda.

Od ostalih utakmica, ostaje nam istaknuti gostovanje Swanseaja kod Stoke Citya, koji je proigrao, te na napadački pogon dvojca Arnautović-Shaqiri očekuje nove bodove doma. Labudovi se nadaju da bi nešto mogli izvući, ali novi trener Bradley još vrti momčad u potrazi za idealnih svojih jedanaest. Ostaje nam spomenuti još ne previše atraktivni Watford Waltera Mazzarrija, koji nastavlja redovno skupljati bodove i Hull City, koji je pobijedio sada u Liga kupu. Očekuje se tvrda utakmica gdje će Stršljenovi tražiti novi trobod, dok gostima će dovoljan biti i jedan bod.

Za sami kraj sam ostavio momčad Aitora Karanke, kojemu dugujem isprike radi najave iz prošlog kola, gdje sam prognozirao pola tuceta u mreži njegovog Boroa. Ovo kolo Middlesbrough dočekuje Bournemouth te sada ne treba očekivati da ću najaviti ovdje vatromet golova, ali recimo ovako, nemojte se iznenaditi ako se dogodi. Znam da zvučim kao prognozer vremena, ali vjerujte mi nije ništa lakše prognozirati Premiership nego vrijeme (naravno da sada očekujem da me domaći reper opjeva).

Parovi 10. kola Premiershipa

29.10.2016
Sunderland – Arsenal 13:30 h
Middlesbrough - Bournemouth 16:00 h
Manchester United – Burnley 16:00 h
Tottenham – Leicester 16:00 h
Watford – Hull City 16:00 h
West Brom – Manchester City 16:00 h
Crystal Palace - Liverpool 18:30 h

30.10.2016
Everton – West Ham 14.30 h
Southampton - Chelsea 17:00 h

31.10.2016
Stoke City - Swansea 21:00 h

Premier liga

1Manchester City 3896:34+6291
2Arsenal 3891:29+6289
3Liverpool 3886:41+4582
4Aston Villa 3876:61+1568
5Tottenham 3874:61+1366
6Chelsea 3877:63+1463
7Newcastle 3885:62+2360
8Manchester United 3857:58-160
9West Ham  3860:74-1452
10Crystal Palace 3857:58-149
11Brighton & Hove 3855:62-748
12Bournemouth 3854:67-1348
13Fulham 3855:61-647
14Wolverhampton 3850:65-1546
15Everton (-8)3840:51-1140
16Brentford 3856:65-939
17Nottingham Forest (-4)3849:67-1832
18Luton Town 3852:85-3326
19Burnley 3841:78-3724
20Sheffield United 3835:104-6916

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!