Tenis

Tommy Haas najavljuje novi povratnički pokušaj

Jurica Godina • nedjelja, 30.10.2016.
Tommy Haas najavljuje novi povratnički pokušaj
Foto: Dejan Popek

Bez konca i kraja, čini se, teniska je karijera Tommyja Haasa. Na Touru je igrao još u prošlom mileniju, u vrijeme Samprasa i Agassija. Prošao je kroz sve faze Velike četvorke, a igračku karijeru namjerava završiti u vrijeme Thiema, Zvereva i Ćorića, želeći ukrstiti rekete upravo s njima, dva desetljeća mlađim protivnicima...

Taj jedinstveno-talentirani Nijemac, ali nikad Grand Slam pobjednik, najavio je, u zanimljivom intervjuu za Süddeutsche Zeitung, kako se sljedeće sezone namjerava ponovo vratiti profesionalnom tenisu. I to u 39. godini života i nakon što je njegova karijera štošta toga dosad režirala, najviše ozljeda, ali i sjajnih povrataka. Zbog čega je dvaput dobio ATP-ovu nagradu za Povratnika godine. Jedini uz Sergija Brugueru, a ove najvjerojatnije će se toj eliti teniskih povratnika vrlo skoro priključiti i Juan Martin del Potro.

Prethodni povratnički pokušaj Haas je pokušao prošle sezone. Spremio se za travnatu sezonu, odigrao je dobar Newport, ali se zatim morao spustiti na challengere. Na ATP razini ostvario je dvije pobjede u 11 mečeva. Problemi sa zdravljem opet su ga primorali na stanku, kroz cijelu 2016.

No, Tommy Haas ne odustaje. Zaigrao je prije tjedan dana na turniru Tie-break Tens u Beču. Ekshibicijskom turniru koji je okupio šestero igrača (uključujući Ivaniševića i Murrayja), te nakon dva sata produženih tie-breakova izrodio pobjednika. Taj bizarno-iskasapljeni format - reći će ljubitelji starijih sportskih vremena - ili još dramatičniji i intrigantniji - ustvrdit će neki drugi - Haasu nije dao prostora da uđe u ritam. Ali čak i u tih 29 poena koliko ih je odigrao u dva "meča", protiv Tsonge i Thiema, Haas je pokazao da genijalnost i inspiracija kod njega još nisu ugasle.

"Prolaze li vas i dalje trnci", upitao ga je novinar nakon festivala tie-breakova u Beču. "Apsolutno. Bilo je lijepo vratiti se među teniski "žive". Stvarno sam to želio, jer to dugujem sebi", kazao je tada Tommy Haas.

Za Süddeutsche Zeitung potvrdio je kako se iduće sezone namjerava vratiti profesionalnom tenisu, s posebnim motivom. "Želim i dalje igrati konkurentan tenis. Ali sa fizičkom i mentalnom spremom na 80%, na čemu sam trenutno, to nije moguće. Osjećam se zabrinuto, kao i amater koji mjesecima nije igrao. Ali profesionalac sam, ovo je i dalje moj posao, sve što sam postigao je došlo preko tenisa. Igrat ću ga dokle god budem mogao hodati. Želim se okušati s novim, mladim momcima. Igrao sam lani na challengeru protiv Andreja Rubljeva, on je 20 godina mlađi, mogu mu biti otac, kao i mnogima drugima koji su sada na Touru. To će mi biti nevjerojatno uzbudljivo. Nakon što se okušam s njima, moglo bi doći vrijeme kad ću reći sam sebi: U redu, sam je došlo vrijeme za kraj."

Kada pogleda svoju karijeru, Haas priznaje da su mu ozljede bile najveće prepreke, ali i protiv njih se odlučno izborio. "Nisam jedan od onih koji će tjednima jadikovati zbog ozljede i pitati se: Zašto se to meni događa? Naravno da mi se puno puta dogodilo da taj dan nemam volje za trening. Ali moja sposobnost da se sam motiviram je iznimno visoka. Najgora su očekivanja drugih, ja imam svoja očekivanja i vodim se jedino njima. Imao sam puno uspona i padova, ali želim sve prepreke prevladati na neki način. To mi daje mir sa samim sobom. Zbog toga i želim igrati još turnira.

Nekoć drugi igrač svijeta i četverostruki Grand Slam polufinalist (i to u razdoblju od deset godina) priznaje kako mu je Roger Federer prečesto bio crna mačka. "On mi se uvijek našao na putu. U polufinalima. Često znam u šali reći da me Roger koštao prokleto puno novca", prisjeća se Haas.

I nakon igračke karijere Haas će ostati u tenisu. Ranije ovog mjeseca imenovan je direktorom turnira u Indian Wellsu. Njegov teniski put očito je, na radost ljubitelja tenisa, bez konca i kraja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!