Nogomet

Pregled kola: Conte je od Diega Coste napravio igrača, užitak je gledati Liverpool

Sportnet • utorak, 01.11.2016.
Pregled kola: Conte je od Diega Coste napravio igrača, užitak je gledati Liverpool
Foto: EPA

Deseto kolo Premiershipa donijelo nam je 28 pogodaka, što je skoro tri pogotka po utakmici, čime spada u jedno od najboljih kola gledajući broj pogodaka u ovoj sezoni. Ljepotica kola odigrana je na Selhurst Parku...

AUTOR: Z.P.

Crystal Palace – Liverpool 2:4 (McArthur 18, 33/Can 16, Lovren 21, Matip 44, Firmino 71)

Utakmica koja je još jednom pokazala koliki je užitak gledati momčadi Jürgena Kloppa. Nijemac je još jednom napalio momčad pred susret s Crystal Palaceom te agresivnim presingom napao domaćina na njegovom Selhurst Parku. Prvo poluvrijeme bilo je prava ludnica, bilo je tu svega, od grešaka obrane, sredine pa i čak sudaca. Vjerojatno je najgore bilo navijačima Redsa, koji su praktički od delirija do razočaranja potkrijepljenog psovkama pa opet do delirija u ovoj utakmici prošli u manje od deset minuta.

Nakon ovih deset kola može se slobodno reći da je maleni Brazilac Coutinho glavni pokretač svega ofenzivnog u Liverpoolu. Jasno je da nekad Mane, Firmino ili Lallana isto potegnu, ali ipak je Philippe mozak ekipe. Glavno pitanje koje se nameće ovdje: Koliko će dugo Redsi moći trpjeti svoje greške u obrani, a da rezultat ne pati na kraju utakmice? Svakome je jasno da titulu ne mogu osvojiti „run & gun“ igrom, da će trebati kvalitetna obrana. Taman kad je obrana počela izgledati solidno, došla je greška u prošlom tjednu kontra WBA i sada opet u ovom kolu. Svi ovi problemi samo ukazuju koliki potencijal ima momčad s Anfielda, nemojte se iznenaditi ako budu držali priključak sve do kraja sezone, jer ipak Liverpool ne igra Europu, a izgleda i ozljede su ih koliko toliko zaobišle.

U Kristalnoj Palači je prilično tmurno, Kralj Alan Pardew ni sam ne zna kako trgnuti svoju vojsku iz jedne letargije koja ih trese. Ono što najviše boli jest što Orlovi uopće ne izgledaju loše, igra je tu, nije posebno spektakularna, za pojmove sredine tablice itekako je dobra, ali opet fali realizacija udarne igle, točnije Bentekea. Hoće li trener dati nekome drugom šansu u napadu momčadi sa Selhurst Parka vidjet ćemo u sljedećem kolu. Za kraj ostavljam sudačke procjene, na koje su domaćini bili ogorčeni tijekom same utakmice, a iza utakmice sve je to splasnulo, zapravo je Liverpool taj koji je oštećen (udarac glavom Coutinha, protivnički branič dira loptu rukom te mijenja smjer lopte pa samim time i golman brani udarac glavom). Zanima li vas kako je Zaha reagirao pri svakom ulasku u protivnički šesnaesterac, evo odgovora.

Manchester United - Burnley 0:0

O ovoj utakmici ću prvo reći: Tko će kome, nego svoj svome! Vrsni poznavatelji Premiershipa (i gameri nogometnog menadžera) znat će o kome je riječ, dame i gospodo, gospodin Tom Heaton Junak subotnjeg meča na Old Traffordu toliko je sanjao stati među vratnice Crvenih Vragova, ali Sir Alex mu nikad nije dao priliku pa čak ni u Liga kupu. Heaton je proveo punih pet sezona u Manchesteru, ali uvijek je išao na posudbe (čak ih je šest skupio). Pred istek ugovora legendarni Škot mu je ponudio novi ugovor na čemu mu se Tom zahvalio i okrenuo novu stranicu u svome životu. Danas je Tom Heaton daleko najbolji golman Engleza, brani u fantastičnoj formi i sasvim zasluženo je član nacionalne vrste. Koliko je ovo velik rezultat za Burnley govori činjenica da Claretsi nisu 95 godina sačuvali mrežu na Old Traffordu. Ako bi brojali utakmice, pričamo više od 30-ak utakmica.

Što se tiče domaćina, navijači pomalo gube strpljenja i sa Zlatanom, koji se propisno ispromašivao u zadnja dva kola. Frapantan je podatak da je u zadnje dvije domaće utakmice Manchester United stvorio 62 šanse, od čega su postigli samo jedan gol te su ukupno skupili dva boda. Najgore od svega jest što Portugalac na klupi Crvenih Vragova ima lošiji ulazak u sezonu nego njegovi prethodnici Moyes i Van Gaal. Kako će sve ovo riješiti Jose Mourinho ostaje vidjeti, jer kako stvari stoje, simpatije kod navijača postaju sve manje i manje.

Navijači već sada vide da se Crveni Vragovi neće boriti za titulu ove godine, ali nije toliko u tome problem, koliko u preranom odustajanju od utrke. U nastavku slijedi video prikaz promašene sezone lova na trofej Premiershipa, iako mene iskreno hvata nostalgija za Mućkama, ali usporedba s trenutnim stanjem u klubu nije daleko od toga.

Što se tiče samih gostiju, nema se tu što puno reći, hrabro su stajali na terenu (imali su i oni par prilika za dodatno zagorčati dan navijačima domaćina) te uz hobotnicu imena Tom Heaton odnijeli bod vrijedan kao kuća. Svima je jasno da se remijima ne ostvaruje ostanak u Premiershipu, ali bolja motivacija od remija na Old Traffordu sigurno ne postoji. Čak su i navijači dobili krila pa je tražena isprika trenera radi „samo“ remija.

Sunderland – Arsenal 1:4 (Defoe 65 pen./Alexis 19, 78, Giroud 71, 76)

Čudna utakmica odigrala se na Stadionu Svjetla, gdje su gosti tek nakon primljenog gola pružili igru koja se očekuje od njih. Koliko je teško bilo gledati momčad Davida Moyesa govori činjenica da nisu osim pogotka u 65. minuti uopće uputili udarac u okvir gostujućeg vratara (a i pogodak je postignut iz jedanaesterca, samim time je praktički jasno da domaćin nije u 90 minuta imao smišljenu akciju). Arsene Wenger je umalo učinio veliku pogrešku, ali ipak mu je netko šapnuo da njegov napadač Giroud redovno zabija Crnim mačkama pa je tako uveden u igru da vadi vruće kestenje iz vatre. Francuzu nije to bil problem, već u sedam minuta na terenu dva puta je zatresao mrežu gostiju i utakmicu odveo u mirne vode. Napadač Arsenala sada ima na kontu sedam pogodaka iz sedam nastupa protiv Sunderlanda.

Kako dalje, pitaju se domaćini, jer i svaka bakica vidi da ovakvim pristupom Crne Mačke nemaju što raditi u elitnoj divizij engleskog nogometa. Je li problem u Moyesu ili stvarno ova grupa igrača nema kvalitetu za izboriti opstanak u Premiersihpu, e to je pitanje na koje će uprava jako brzo morati odgovoriti. Koliko je spretan škotski stručnjak govori i ovaj video njegove pressice dok je bio na Iberijskom poluotoku gdje je pokazao umijeće govorenja stranog jezika na razini Bake Sliškovića. S ovakvom igrom, the rezultat is real.

West Bromwich Albion – Manchester City 0:4 (Aguero 19, 28, Gundogan 79, 90)

Napokon je i Guardiola prekinuo svoj crni niz od šest utakmica bez pobjede. Ulazak u utakmicu je bio odličan, odmah se gostujuća momčad nametnula i brzo stvorila prilike iz kojih je odlično reagirao Argentinac Aguero, čime prekida svoj post od četiri utakmice bez gola. Posebice je bio lijep drugi gol, gdje s 20-ak metara jako lijepo pogađa suprotni kut domaćeg vratara. Momčad Tonyja Pulisa bila je potpuno nemoćna, nije se uspjela nikako nametnuti i stvoriti kontinuirane šanse za pogodak. Nebesko Plavi su suvereno odigrali svih 90 minuta i ovime kupili mir kod navijača za susret preko tjedna. U goste dolazi Barcelona i traži se naravno pobjeda da se ispere gorak okus poraza od prije dva tjedna na Camp Nou.

Domaćini nemaju što žaliti, jer praktički nisu imali velike šanse tijekom utakmice. Niz teških utakmica se nastavlja za momčad s Hawthornsa, idu na gostovanje kod prvaka. Za kraj ostavljam doživljaj domaćih navijača subotnje utakmice kontra Guardioline „tiki-take“.

Tottenham – Leicester 1:1 (Janssen 44 pen/Musa 48)

Još jedna u nizu utakmica koja pokazuje koliko je momčad Mauriciha Pochettina hendikepirana neigranjem njihove udarne igle Harryja Kanea. Nije samo da fali pogodaka, već i sama igra Pijetlova nije na razini lanjskih prezentacija. Definitivno u prilog ne ide ni trenutna forma „plemenitih“ veznjaka Lamele i Eriksena plus igranje na više frontova, jednostavno oduzimaju onu oštrinu koju je prošle sezone imala momčad s White Hart Lanea.

Nizozemac Janssen skupo je plaćen (iako u današnje doba 22 milijuna eura izgledaju kao kikiriki) i nikako ne uspijeva opravdati uloženi novac. Do sada je skupio 15 nastupa, postigao tri pogotka (od čega dva u Liga kupu), od toga dva s bijele točke. Navijačima su dozlogrdili remiji i žele pobjede kojima će grabiti prema toliko iščekivanoj tituli, koju čekaju duže od pola stoljeća. Jedino što hrabri navijače je činjenica da Spursi imaju daleko najbolju obranu lige i da su tek u desetom kolu primili gol iz igre, svi ostali golovi bili su iz prekida.

Što se tiče gostiju, napokon su osvojili bod na gostovanju, ali mora se priznati potpuno nezasluženo. U momčadi Claudija Ranierija napokon su se afirmirale pridošlice i počele isplaćivati novac uložen u njih. Musa je već drugu utakmicu zaredom strijelac i malo po malo u potpunosti je izgurao iz momčadi Albrightona. Mnogo utakmica je pred Leicesterom pa je za očekivati dosta rotacija na pozicijama gdje su kvalitetno pokriveni. Najveći problem Lisica je zapravo forma Alžirca Mahreza, koji u odnosu na lani ne pruža kontinuirano odlične partije.

Za kraj ostavljam odgovor na pitanje: Zašto je srušen komad tribine na White Hart Laneu? Pa odgovor je jasan, zbog potrebe kvalitetnijeg rasta trave na nogometnom terenu bilo je nužno osigurati cirkulaciju zraka, kako bi se trava mogla obnoviti i ponovno narasti. Zbog toga je odlučeno srušiti dio tribine. Naravno da se šalim, pravi razlog je jednostavan, Pijetlovi grade svoj novi dom, a kako će izgledati pogledajte u videu.

Southampton – Chelsea 0:2 (Hazard 6, Costa 55)

Fantastična predstava Antonija Contea na jugu Engleske, gdje je došao do svoje četvrte pobjede u nizu (sve četiri pobjede bez primljenog pogotka). Nevjerojatan je napredak u svim segmentima igre Plavaca u odnosu na početak sezone. Defenzivno su totalno otupili oštricu domaćina, koji je imao niz od sedam utakmica bez poraza. U sjajnoj formi je i maleni Belgijac Hazard, koji prvi put u dresu Chelseaja trese mreže suparnika u tri utakmice u nizu (već sada je dostigao lanjski konto golova u Premiershipu).

Jako je bitno istaknuti i kompletnu promjenu Coste, od načina ponašanja do radijusa njegova kretanja. Momak je znatno pojačao trku, pun ga je teren i jako dobro koristi ponuđene prilike. Moje čestitke idu Conteu koji je očito uspio izbiti mušice iz glave naturaliziranog Španjolca i tako svi simpatizeri Chelseaja mogu uživati u njegovim predstavama (podatak o kakvom se igraču radi, došao je do brojke od 40 golova u Premiershipu u svega 64 nastupa, tj. brže od jednog Henryja ili recimo Aguera). Ono što je sigurno da ovakvim nastupima momčad Antonija Contea priprema temelje za napad na titulu.

Što se tiče domaćina, velika su očekivanja bila za nastavak serije neporaženosti, ali iskreno govoreći poraženi su od trenutno bolje momčadi. Claudeu Puelu ne preostaje ništa drugo nego što prije zaboraviti ovu utakmicu i okrenuti se sljedećem protivniku. Sveci nisu toliko loše odigrali, koliko jednostavno nisu mogli konkretizirati situacije kada su bili svega 20-ak metara od protivničkog gola.

Everton – West Ham 2:0 (Lukaku 50, Barkley 76)

Jako često čujemo da nekad ulica vodi klub pa evo ovdje imamo tipičan primjer da je tako i na otoku. Naravno da je šala, ali činjenica stoji da je Koeman posjeo na klupu svog najiskusnijeg stopera Jagielku nakon salvi uvreda na igračev račun od strane navijača. Da je Nizozemac pogodio, baš i ne znam, jer nekako sam dojma da je u ovoj utakmici West Ham itekako imao što za reći, posebice u prvih 20 minuta, ali opet je izostala realizacija. Naravno, s druge strane domaćin je dočekao svoju zvijezdu da proradi pa je tako drugo poluvrijeme Lukaku bio nerješiva enigma za Čekićare. Dečko je totalno izdominirao utakmicom i još jednom pokazao da se radi o klasnom igraču. Simpatičan prikaz reakcije obrane istočnih Londončana prikazan je u sljedećem tvitu.

O gostima se nema što puno reći, ponovno je to bila jalova igra, na trenutke je to izgledalo dobro, ali sasvim je jasno da je glavna perjanica Slavena Bilića daleko od lanjske forme. Kako će stručni stožer vratiti lanjsku formu Payeta ostaje nam za vidjeti. U ovom susretu Zaza je počeo s klupe, ali ni prekomandiranje Antonija u napad nije donijelo pogodak iako su kreirali par solidnih prilika. Bilića čeka tjedan dana odmora i domaća utakmica sa Stokeom, koji igra u odličnoj formi. Sasvim je jasno da će Slaven morati izvući asa iz rukava ako misli postizati više od jednog pogotka po utakmici, jer to su zadnji put postigli 17. rujna i to u porazu 4:2 od WBA pa je za očekivati da će probati s oporavljenim Ayewom ili poluoporavljenim .

Middlesbourgh – Bournemouth 2:0 (Gaston 39, Downing 56)

Momčad Aitora Karanke nastavlja skupljati bodove u kontinuitetu, što je presudno za ostanak u najjačoj ligi na otoku. Španjolski trener je uspio trgnuti momčad nakon crnih rezultata pa su se na valu optimizma, kojeg su zajahali remijem na Emiratesu, u prilično izjednačenoj utakmici kao organiziranija momčad bolje snašli pred protivničkim golom i realizirali svoje prilike te tako došli do troboda. Da pobjeda bude još slađa, bila je na 140. godišnjicu postojanja kluba.

Već par kola lijepe partije pruža Gaston Ramirez, kojeg je vratnica spriječila da zabije Čechu golčinu u zadnjem kolu, protiv Bournemoutha je solidnu partiju okrunio golom. Još kad se doda pogodak Downinga onda je svima jasno da je Španjolac, baskijskih korijena, dobro spremio čudnovati napitak za izlazak iz krize. Vrlo lako je moguće da upravo ovaj dio sezone bude presudan u travnju dogodine, kada se bude vodila bitka za opstanak. Boro sada bježi tri boda od zone ispadanja i bilo kakva zaliha će dobro doći kasnije. Za kraj ostavljam lijepu koreografiju navijača Boroa povodom 140. godišnjice njihovog kluba (naravno bez pirotehnike).

Za najengleskiju momčad ostaje ista boljka kao i lani, a to je nekonzistentnost u nastupima. Kako bi treneri rekli: gubljenje glave na terenu. Cheriesi će morati nekako prevladati ovakve probleme, jer stvarno ovaj klub ima nešto specijalno u sebi. Drugačija politika od drugih klubova, igraju na daleko najmanjem stadionu u ligi i još mnogo detalja su dovoljan razlog da se simpatizira ova ekipa. Nažalost u ovom kolu je propuštena prilika za donijeti koji bod doma, ali ostaje šansa u sljedećem kolu gdje im goste dolazi Sunderland.

Watford – Hull City 1:0 (Dawson ag 82)

Jako čudna utakmica odigrana je na Vicarage Roadu, gdje su domaćini napadali i napadali, ali nikako nisu uspijevali uputiti udarac u okvir gola. Do kraja utakmice nisu uspjeli pogoditi okvir, ali eto, ipak nekim čudom odnose sva tri boda. Gosti su se jako dobro branili, ali su na kraju sami sebi presudili, točnije kapetan Dawson, kojeg lopta pogađa u bedro i odlazi u mrežu vratara gostiju. Još je bolnija činjenica da je gol primljen u 82. minuti, vremena za konkretan odgovor baš i nije bilo.

Stršljenovi predvođeni Walterom Mazzarrijem nastavljaju prakticirati talijanski stil nogometa (jadna li nam majka kad se opet susretu Conte i on), koji za sada daje odlične rezultate. Razlog ovome donekle leži u činjenici što Watford u zadnjih par kola nije imao protivnika iz gornjeg dijela tabele. Pravi test za momčad talijanskog stručnjaka očekuje u sljedećem kolu na Anfieldu. S obzirom na to da baš nije bilo materijala za izdvojiti, uspio sam iskopati video uradak sa same utakmice gdje se može vidjeti kako izgleda svečana loža domaćina i čuti pjesma na koju izlaze Stršljenovi (preuzeli su pjesmu od navijača Evertona 60-ih godina prošlog stoljeća).

Gosti nastavljaju svoj crni niz, sada su jedina ekipa koja ima svih pet poraza u isto toliko kola. Mike Phelan ne uspijeva pronaći način da izvuče ekipu iz ponora, a ništa lakše neće biti ni u sljedećem kolu, kada im u goste dolazi Southampton. Jedino što hrabri je dobar nastup u drugom poluvremenu, ali je uništen autogolom.

Stoke City – Swansea 3:1 (Bony 3, 73, Mawson ag 55/Routledge 8)

U ponedjeljak navečer kolo su zaključili Pottersi, odličnom predstavom pred svojim navijačima, pobijedivši uvjerljivo Labudove. Domaćin je rano poveo, ali isto tako ostao bez svoje najsjajnije zvijezde, Shaqirija, koji zbog ozljede napušta teren u 26. minuti. Mislilo se da će time otupiti oštrica domaćina, ali upravo suprotno, nastavili su napadati i uz redovno gađanje vratnica uspjeli prelomiti utakmicu u drugom poluvremenu. Forma domaćina itekako veseli (probudio se iz zimskog sna od sedam mjeseci i Bony te napokon zatresao mrežu suparnika) i slobodno se može reći da je Hughes uspio vratiti momčad tamo gdje joj je i mjesto, a to je sredina tablice. Sljedeće kolo idu na noge West Hamu, ali s velikim upitnikom oko zdravstvenog stanja svog omalenog Švicarca.

Što se tiče gostiju, nastavlja se bosi hod po staklu. Amerikanac Bradley nikako ne uspijeva doći do bodova. Što je najgore, momčad čak ni ne izgleda loše, želi se nadigravati sa svakim, ali nažalost ne ide pa ne ide. Hoće li uprava možda ponovno pokušati s nekakvim drugačijim rješenjem, sigurno ubrzo ne, ali da postoji određeno nezadovoljstvo postignutim rezultatima, itekako da postoji. S obzirom na to da je Halloween donosim vam kostim gospodina Bradleya.

Došli smo do kraja, vrijeme je za golove kola. Predomislio sam se, smatram da ovo kolo treba pokloniti Tomu Heatonu, pogledajte njegovih deset bravura na Old Traffordu.

Premier liga

1Manchester City 3896:34+6291
2Arsenal 3891:29+6289
3Liverpool 3886:41+4582
4Aston Villa 3876:61+1568
5Tottenham 3874:61+1366
6Chelsea 3877:63+1463
7Newcastle 3885:62+2360
8Manchester United 3857:58-160
9West Ham  3860:74-1452
10Crystal Palace 3857:58-149
11Brighton & Hove 3855:62-748
12Bournemouth 3854:67-1348
13Fulham 3855:61-647
14Wolverhampton 3850:65-1546
15Everton (-8)3840:51-1140
16Brentford 3856:65-939
17Nottingham Forest (-4)3849:67-1832
18Luton Town 3852:85-3326
19Burnley 3841:78-3724
20Sheffield United 3835:104-6916

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.11.2016. u 18:47
    To je super!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.11.2016. u 14:50
    dobar pokušaj Engleskog pacijenta. samo nastavite, bravo.
    Obrisan korisnik
  • Kojot_5001.11.2016. u 14:12
    Na trenutak pomislim da se vratio pacijent, a onda se sjetim da autor navija za Liverpool ;)
    Kojot_50