Tenis

Može li ovaj dvoboj imati junaka s tri meča u tri dana?

Jurica Godina • petak, 25.11.2016.
Može li ovaj dvoboj imati junaka s tri meča u tri dana?
Foto: Kristijan Komarica

Dugo u noć, u zagrebačku studenu noć trajao je prvi dan finala Davisovog kupa. Prvi put u Hrvatskoj, vjerojatno i posljednji jer ITF ubuduće namjerava dodjeljivati domaćinstvo prije svega na temelju novca, a ne kao do sada na temelju uspjeha.

Žestoko i strastveno navijanje s obje strane, pritisci na suce, reakcije navijača na svaki promašeni servis, čak i tijekom poena ili pokreta na servisu. Sasvim uobičajena kulisa kada se "sučele" Hrvatska i Argentina. Bilo gdje i u bilo kojemu sportu. Često se oglašavao i uređaj koji alarmira suca kada je lopta dodirnula vrh mreže prilikom servisa. 

Sve je i svi su, osim u igrače, uprti u Diega Armanda Maradonu. Iako autor ovog teksta nije ljubitelj takvih pomama za zvijezdama. Jer, u ovom konkretnom slučaju, smatra da se onog genijalno-fantastičnog Maradonu s nogometnog terena ne može veličati kao isto takvog genijalca u drugim poljima, jer u nekima nije bio ni izbliza uspješan. Najočitiji primjer je njegov neuspjeh kao trenera. Podvući ćemo da, naravno, o Maradoni i te kako valja pisati, ali u genijalnim razmjerima samo kao o igraču, eventualno i motivatoru. No, popularna kultura je i njega izbrendirala. Pa će se danas malo tko sjećati njegovih igara, a puno više skandala i afera.

Vratimo se ipak na tenis. Čilićev put u prvom meču sastojao se od vrha, dna i opet vrha. Ništa netipično, jedino ne toliko očekivano u meču s Delbonisom. Ali, već je taj meč pokazao koliko Argentina diše kao jedan u čitavom susretu. "Ovo je biti ili ne biti za nas", često kazuje argentinski novinari. Jer cijela nacija je uz Orsanicevu momčad. I, kao što smo na početku dana napisali, poraz u Davis Cupu je poraz cijele nacije. Argentina će napraviti sve da u nedjelju više ne bude gubitnička.

Čilić i del Potro su, neprijeporno, vođe. No, može li netko od njih postati junak s tri meča, možda i tri pobjede u tri dana? Bio bi to golem pothvat, vjerojatno jedan od najvećih koji su napravili u karijeri. Ali takvih, golemih pothvata imaju iza sebe, obojica. Del Potro su čudesno vraćao četiri puta nakon dugačkih stanki. Čilić je napretkom preživio i preživljava stalne kritike. Je li ovo Davis Cup vikend u kojemu će netko od njih napraviti novo remek-djelo među pothvatima?

Naravno, upitno je hoće li obojica igrati sva tri dana. Čilić je tomu bliži jer je praktički, s obzirom na prethodne Davis Cup mečeve, siguran za subotnji meč parova, dok je kod del Potra situacija neizvjesnija. Orsanic ga je stavio u par i u Italiji i u Velikoj Britaniji. Jednom je pobijedio, jednom izgubio. S time da je oba puta igrao iznimno dugačke mečeve. U Glasgowu je bio toliko iscrpljen da nije mogao trećega dana na teren, u odlučujući dvoboj. Hoće li Orsanic i ovaj put riskirati?

S druge strane, iako je o njemu razmišljao, argentinski izbornik nije pozvao Horacija Zeballosa, koji bi bio idealan za parove jer je ove sezone odigrao sjajne turnire. Da je pozvao Zeballosa, Orsanic bi imao igrača koji bi sigurno igrao u subotu, a za sada nema niti jednog sigurnog, odnosno nema u sastavu niti jednog specijalista za parove. Što povećava del Potrove šanse da zaigra sutra.

Tko god pobijedi u parovima, u nedjelju će u prvom meču i Čilić i del Potro morati biti 100 posto spremni. Ali, možda nije nemoguće da ta dva već sada velikana hrvatskog odnosno argentinskog tenisa donesu svojoj zemlji "salataru" igrajući u tri iscrpljujuća meča tri dana zaredom. 

Trostruki tercet? S obzirom na podršku i jednih i drugih navijača, energije bi moglo biti dovoljno za to senzacionalno postignuće. Ali to je tek jedna "stavka"...

Vratit ćemo se na sutrašnje parove. Čilić i Dodig, zaigraju li, bit će favoriti. Favoriti koji nisu bili ni protiv Herberta i Mahuta ni protiv braće Bryan. Još je jedna golema razlike u odnosu na te mečeve. S druge strane imat će netipičnog protivnika. Suparnike koji će često ostajati na osnovnoj liniji. 

Podvući ćemo i da je ovo bio veliki teniski dan u Hrvatskoj, kao što će biti i sljedeća dva. U veljači već gostuje Španjolska i nema razloga da se ovakvi teniski praznici ne nastave...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • interreg26.11.2016. u 11:20
    Svaka cast Ivi ali nije objektivno reci da je odigrao dobro. Volio bih da se varam ali Delbonis takodje odlicno vraca servise a Ivo ne returnira gotovo nista. Ocito je teren pre brz za Ivu (na reternu). Na tri dobivena preko Tie Breaka? Moguce, ali ipak mislim da bez returna on tesko moze dobiti... [više na forumu]
    interreg
  • Weasley26.11.2016. u 09:53
    "PODVUĆI ĆEMO da, naravno, o Maradoni i te kako valja pisati...", i see what you did there :)
    Weasley