Rukomet

Egipćani prva prepreka u nokaut fazi

Branimir Korać • nedjelja, 22.01.2017.
Egipćani prva prepreka u nokaut fazi
Foto: EPA

Hrvatski rukometaši započinju s nastupom u nokaut fazi Svjetskog prvenstva u Francuskoj gdje će im prvi protivnik biti Egipat. U ovaj susret Hrvatska ulazi kao favorit, ali morat će biti itekako oprezna jer Egipćani nisu bezazlen protivnik...

Nastup u grupnoj fazi uspješno je apsolviran, upisan je poraz tek od objektivno kvalitetnije Njemačke dok je u ostalim susretima Hrvatska ipak došla do pobjeda. Nije svaki put bilo jednostavno, bilo je dosta oscilacija, ali sve do susreta s Njemačkom činilo se da Hrvatska polako podiže igru.

U dvoboju s Nijemcima nije išlo. Naišla je Hrvatska na vrlo kvalitetnog protivnika koji ju je potpuno zaustavio i nije joj pružio nikakvu šansu. Napadački Hrvatska je bila potpuno bezidejna, a i u situacijama kada je uspjela nešto izigrati i doći do dobre pozicije, naišla je na raspoloženog Andreasa Wolffa.

S druge strane hrvatski vratari nisu briljirali i Željko Babić nakon grupne faze natjecanja odlučio se za promjenu na vratima tako što je aktivirao Ivana Pešića koji je bio u statusu 17. igrača i Prvenstvo pratio s tribina dok je iz postave ispao Filip Ivić.

Koliko će to pomoći i hoće li uopće pomoći, vrijeme će pokazati i to već prvi dvoboj protiv Egipta u koji će Ivan Stevanović ući sa statusom prvog vratara, a s klupe će ga mijenjati Pešić.

"Nakon prvog kruga Svjetskog prvenstva i pet odigranih utakmica analizirali smo učinak vratara te smo donijeli odluku da za sljedeće utakmice promijenimo Filipa Ivića i priliku damo Ivanu Pešiću. Na Svjetsko prvenstvo u Francusku vodili smo tri vratara jer vjerujemo svoj trojici i nadamo se da će učinak novog vratarskog para biti dostatan za pobjede u sljedećim susretima", rekao je trener vratara Venio Losert.

Inače to je druga zamjena u hrvatskoj reprezentaciji, prva je ispucana još prije dvoboja s Njemačkom kada je ozlijeđenog Josipa Božića Pavletića zamijenio Jerko Matulić. Iako je bio na pripremama s reprezentacijom do posljednjeg dana, Matulić nije s njom otputovao i na Svjetsko prvenstvo već se zaputio za Nantes i priključio klubu. Na poziv iz reprezentativnog tabora ekspresno je reagirao i dobio je priliku protiv Njemačke.

Što se tiče dvoboja s Egipćanima, možda se čini da će Hrvatska imati lagan posao, ali teško da će to biti šetnja. Egipćani nisu bezazlen protivnik i trebat će biti oprezan, pokazale su to i egipatske pobjede u grupnoj fazi. Upisali su dva poraza od skandinavskih velikana dok su svladali Egipat, Bahrein i Katar.

Egipćani imaju dvojicu vratara s kojima ne znaš na čemu si, sposobni su imati susret na 15+ obrana, a opet sposobni su i podbaciti. Ukoliko oni budu u formi, Hrvatskoj neće biti nimalo lako.

Ne računajući dvoboje B momčadi na Mediteranskim igrama, posljednji međusobni dvoboj na velikim natjecanjima Hrvatska i Egipat imali su na Svjetskom prvenstvu 2013. godine kada je Hrvatska slavila s 24:20. U tom susretu u Caja Magici u Madridu briljirao je Mirko Alilović s 15 obrana.

Ovdje je u igri drugi vratarski dvojac od kojeg će se očekivati dobar nastup i opravdavanje povjerenja. Egipćani će dosta koristiti vanjski šut, posebice preko svoje prve zvijezde i ponajboljeg igrača Eslama Eisse koji se istaknuo i tijekom priprema i dosadašnjeg dijela Prvenstva.

"Sigurno je da imamo još rezervi u napadu i još nekim segmentima igre. Vidjet ćemo gdje nam je maksimum vrlo brzo. Glavne karakteristike Egipta su duboka obrana 3-3, u napadu su vrlo strpljivi i imaju dosta udaraca s podloge. Slabija strana im je sigurno vraćanje u obranu", ističe Babić.

Sporije vraćanje u obranu moglo bi značiti i dosta prostora na otvorenom terenu, odlazak u kontranapad i dosta laganih golova. Šveđani i Danci to su znali kazniti i glatko su slavili.

Susret u Montpellieru igra se od 20:45 sati, a pobjednik ovog dvoboja ide na Španjolsku koja je bila bolja od Brazila.

SP 2017. - Završnica

osmina finala

Norveška34:24Sjeverna Makedonija
Francuska31:25Island
Rusija26:32Slovenija
Brazil27:28Španjolska
Bjelorusija22:41Švedska
Mađarska27:25Danska
Njemačka20:21Katar
Hrvatska21:19Egipat

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2017. - Završnica

osmina finala

Norveška34:24Sjeverna Makedonija
Francuska31:25Island
Rusija26:32Slovenija
Brazil27:28Španjolska
Bjelorusija22:41Švedska
Mađarska27:25Danska
Njemačka20:21Katar
Hrvatska21:19Egipat

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • vjesu22.01.2017. u 15:53
    Iako nasi ne izgledaju dobro na ovom prvenstvu, nema izgovora! Egipat se mora dobit, kraj price!
    vjesu