Rukomet

Novi veliki ispit pred Hrvatskom, stari poznanik čeka u četvrtfinalu

Branimir Korać • utorak, 24.01.2017.
Novi veliki ispit pred Hrvatskom, stari poznanik čeka u četvrtfinalu
Foto: EPA

Hrvatska rukometna reprezentacija danas igra svj susret četvrtfinala Svjetskog prvenstva, a protivnik joj je Španjolska. Stari poznanik s kojim Hrvatska ima bogatu povijest međusobnih dvoboja...

Ovo će biti već 23. međusobni dvoboj Hrvatske i Španjolske na velikim natjecanjima. Ždrijeb je često spajao ova dva protivnika i jako dobro se poznaju. Hrvatska dobro zna kako Španjolska igra, ali i obratno.

Zna se otkud prijeti najveća opasnost, tko su igrači na koje treba posebno obratiti pozornost. Iako se stalno ističe da Španjolska više nema veliku klasu u vanjskoj liniji, to treba uzeti itekako s rezervom jer igrači poput Canellasa, Dujšebaeva, Entrerriosa svakako spadaju među igrače visoke kvalitete i ne smije ih se podcijeniti.

Međutim nije tajna da ipak najveća prijetnja dolazi od Julena Aguinagaldea koji je nerijetko protiv Hrvatske igrao odlično, ne samo po učinku, odnosno broju golova. Aguinagaldea je vrlo teško zaustaviti, važno je spriječiti dotok lopte do njega jer kada je primi, tada je uglavnom već kasno.

U odnosu na posljednje dvoboje, Španjolska neće moći računati na Arpada Šterbika koji se nije našao na popisu izbornika Ribere, jednako kao i Maqueda, Chema Rodriguez, Ugalde, Garcia, međutim širok izbor igrača i dalje Riberi ostavlja velik izbor.

U dosadašnjem dijelu Prvenstva Španjolska je bila stopostotna, ali pokazivala je određene slabosti. U skupini je dosta radila da bi upisala pobjedu protiv Tunisa dok je u osmini finala imala priličnih problema protiv Brazila koji se sam pobijedio u završnici susreta. Južnoamerikanci odigrali su odličnu utakmicu, ali nisu izdržali i otišli su u poraz.

Hrvatska je tek nešto lakše odradila posao protiv Egipta, imala je čistu situaciju i išla prema pobjedi da bi početkom drugog poluvrtemena lošim rješenjima u napadu zakomplicirala dvoboj.

Ipak do kraja susreta uspjela se oporaviti i doći do pobjede 21:19.

Susret protiv Španjolske bit će definitivno drugačiji. Posljednja dva otišla su na stranu Španjolske i to 2014. godine u borbi za treće mjesto na Europskom prvenstvu u Danskoj s 29:28 te prošle godine na Europskom prvenstvu u Poljskoj gdje je Španjolska bila bolja s 33:29.

U ta 22 susreta na velikim natjecanjima Hrvatska je bila uspješnija čak 14 puta, Španjolci su bili bolji sedam puta, a jedini remi odigran je još 1998. godine na Europskom prvenstvu u Italiji kada je susret završen 18:18.

"Španjolska je momčad koju manje više dobro znamo. Izuzetna momčad koja kroz godine nije puno mijenjala. Stigao je samo novi trener, ali ostala je ista filozofija. Igraju vrlo slično kao u Poljskoj. Mislim da možemo očekivati tešku utakmicu u kojoj moramo biti koncentrirani svih 60 minuta. Na ovom Svjetskom prvenstvu je sve moguće. Nekog izrazitog favorita nema i svjesni smo toga. Imamo svoju šansu da odigramo dobru utakmicu za polufinale", istaknuo je u najavi susreta Petar Metličić.

Protiv Egipta odlično je reagirao Ivan Pešić i ostaje za vidjeti hoće li on dobiti priliku na vratima od početka ili će ovaj put krenuti Ivan Stevanović s obzirom na rotaciju vratara koju koriste u Željko Babić i trener vratara Venio Losert.

U svakom slučaju pred Hrvatskom je težak protivnik i teška utakmica, Španjolska je izuzetno motivirana da ostvari veliki rezultat nakon što je propustila Olimpijske igre u Riju. Međutim i Hrvatska želi otići daleko. Ona je pak bila u Riju, ali unatoč velikim najavama, nije ostvarila i veliki rezultat.

Četvrtfinalni dvoboj na rasporedu je od 20:45.

Danas se još sastaju od 17 sati Mađarska - Norveška, u 19 igraju Francuska - Švedska te u 20:45 uz Hrvatsku i Španjolsku igraju i Slovenija i Katar.

SP 2017. - Završnica

četvrtfinale

Norveška31:28Mađarska
Francuska33:30Švedska
Slovenija32:30Katar
Hrvatska30:29Španjolska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2017. - Završnica

četvrtfinale

Norveška31:28Mađarska
Francuska33:30Švedska
Slovenija32:30Katar
Hrvatska30:29Španjolska

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!