Nogomet

VIDEO: Galović, Čeliković i Ozobić strijelci u prolazu svojih momčadi, Šveđani izbacili Tudora

Branimir Korać • petak, 21.07.2017.
VIDEO: Galović, Čeliković i Ozobić strijelci u prolazu svojih momčadi, Šveđani izbacili Tudora
Foto: EPA

Najzvučnije ispadanje u drugom pretkolu europskih natjecanja je ono Galatasaraya pod vodstvom Igora Tudora koji nije uspio proći prosječni švedski Ostersund...

Dinamo iz Minska u uzvratu je nadigrao Rabotnički s 3:0 i izborio prolaz u treće pretkolo. Prvi dvoboj završen je 1:1, a u posve otvorenom uzvratu domaćin je bolje iskoristio svoje prilike. Uporni Oleksandr Nojok doveo je Dinamo u vodstvo u 21. minuti da bi na 2:0 povisio Nino Galović u 70. minuti nakon ubačaja Lekovića iz kornera. Makedonci su pokušavali uhvatiti priključak, ali kada je Anton Saroka u 84. minuti nakon krasne asistencije Nikolića povisio na 3:0, priči je bio kraj. Galović je odigrao cijelu utakmicu za domaćina.

Dalje ide i Škendija koja je zadržala prednost u Helsinkiju. Tamo je otputovala s prednosti 3:1, remizirala 1:1 i eliminirala Fince. Nije bilo jednostavno, nakon autogola Radeskog u 28. minuti domaćin je poveo, u nastavku susreta tražio i drugi pogodak, ali u 71. minuti hrvatski internacionalac Ivan Čeliković na dodavanje Hasanija pogađa bliži kut domaćeg gola za veliko slavlje Makedonaca. Čeliković je odradio cijelu utakmicu.

Suduva je u gostima u Latviji slavila 2:0, a onda je na svom travnjaku teškom mukom izborila prolaz. Liepaja je u Litvi slavila 1:0, bila je bolji i opasniji protivnik, ali domaćin je ipak otišao dalje. Jedini pogodak postigao je u 55. minuti Seydina Keita nakon ubačaja s lijeve strane, Jankauskas je prebacio loptu na drugu stranu gdje je ostao Keita sam i lako zabio. Kod domaćina Ivan Kardum i Andro Švrljuga te kod gostiju Dario Tomić odigrali su svih 90 minuta.

I drugi litavski predstavnik prolazi dalje. Trakai je boljim izvođenjem jedanaesteraca iznenadio švedski Norrkoping. Susret je završen 2:1, identičnim rezultatom kao i onaj u Švedskoj te su o prolazu odlučivali jedanaesterci gdje je ključan bio premašaj Erica Smitha u drugoj seriji. Maksim Maksimov s dva lijepa pogotka doveo je Trakai u vodstvo 2:0 već nakon 35 minuta da bi Norrkoping preko Simona Skrabba u 86. minuti izborio produžetak. Nikola Tkalčić kod gostiju ostao je na klupi.

Rutinski posao za Brondby u Finskoj pretvorio se u problem. Nakon pobjede 2:0 u Danskoj, Brondby je izgubio od VPS-a. Unatoč porazu Danci su bili bolji protivnik i zasluženo prolaze dalje gdje ih čeka Hajduk. Jerry Voutilainen doveo je VPS u vodstvo u 11. minuti, ali pet minuta kasnije očajna reakcija domaćeg vratara Meeritsa i lopta završava u mreži. Nakon ubačaja iz kornera, išla mu je točno u ruke, ali i ispala i ušla u gol. U završnici prvog dijela Ebrima Sohna vratio je prednost na stranu VPS-a, a novi problem za goste javio se u 51. minuti kada Jan Kliment nepotrebno udara domaćeg igrača i zarađuje izravni crveni karton. Srećom za goste, VPS nije imao dovoljno snage da se potpuno vrati i prođe u treće pretkolo.

Dinamo će u trećem pretkolu igrati protiv norveškog Odda koji je s 1:0 bio bolji i u drugom susretu protiv Vaduza. Sličan dvoboj onom prvom, Norvežani su nisu ničim posebno istaknuli, a tek u završnici mogli su odahnuti. U 82. minuti Stefan Mladenović postigao je jedini pogodak na susretu i donio Oddu prolaz. U sastavu Vaduza Tomislav Puljić odigrao je svih 90 minuta.

Slovački Trenčin eliminiran je nakon poraza u Izraelu protiv Yehude 2:0. U Slovačkoj je bilo 1:1, na gostovanju je Trenčin odigrao dobro i imao više prilika, ali za razliku od domaćina nije ih iskoristio. Yehuda je povela u 50. minuti pogotkom Mavisa Tchibote, gosti su nakon toga pritisnuli i krenuli po poravnanje, ali nisu koristili prilike. Kada je u 85. minuti Yuval Ashkenazi povisio na 2:0, gosti su se pomirili s ispadanjem. Antonio Mance odradio je cijelu utakmicu u dresu Trenčina.

I u uzvratu u Moldaviji itekako se osjetila razlika u kvaliteti između Zarije i Apollona s Cipra. Ciprani su donijeli prednost 3:0, slavili su i u uzvratu s 2:1 te prošli dalje. Alex Da Silva doveo je Apollon u vodstvo u završnici prvog dijela da bi odmah na startu drugog Maxim Focsa poravnao na 1:1. U 75. minuti Vadim Rata zaradio je drugi žuti karton da bi pet minuta nakon toga Andre Schembri donio pobjedu gostima iz akcije u kojoj je ključno proigravanje odradio Anton Maglica koji je odigrao cijelu utakmicu.

Rumunjska Astra zadržala je prednost iz prve utakmice protiv Zire i u Azerbajdžanu odigrala je 0:0 te s ukupnih 3:1 prošla dalje. Domaćin je imao puno prilika, ali nije ih iskoristio. Filip Mrzljak odigrao je cijelu utakmicu za goste.

Igor Tudor završio je europski put u drugom pretkolu i nastavljaju se teški dani za njega na klupi Galatasaraya. Sezona nije niti počela, a Tudor će biti pod ogromnim pritiskom, posebno sada nakon ispadanja iz Europe. Na gostovanju kod Ostersunda u Švedskoj izgubio je 2:0 da bi Šveđani naznačili kako će oni u treće pretkolo pogotkom Nourija iz penala u 60. minuti. Deset minuta kasnije Calik je izjednačio, ali Galatasaray nije uspio doći do čuda u završnici.

Domžale su na Islandu slavile s 2:1 i očekivao se rutinski posao u Sloveniji, međutim Islanđani su istim rezultatom vodili na poluvremenu u Domžalama. Ipak, domaćin je u drugom poluvremenu uspio napraviti preokret i slaviti s 3:2. Firer, Balkovec i Senijad Ibričić zabijali su za Domžale, a Lydsson i Bogild za Valur. Petar Franjić kod domaćina ušao je u igru u 64. minuti umjesto Bizjaka.

Nenad Bjelica s Lechom nije imao jednostavan posao protiv norveškog Haugesunda. Norvežani su na svom stadionu slavili s 3:2 i dugo su prijetili u Poljskoj. Jevtić je prekrasnim pogotkom doveo Lech u vodstvo u 32. minuti, a tek iz kontre u 93. minuti Nielsen je zabio za 2:0 i odlučio dvoboj. Gosti su od 64. minute igrali bez isključenog Abdija, a Mario Šitum kod Lecha odigrao je cijelu utakmicu.

Ivo Iličević s Kairatom oprostio se od Europe porazom 2:0 kod albanskog Skenderbeua. Albanci su iz Kazahstana donijeli 1:1 i odigrali su dobru utakmicu i na svom travnjaku. Skenderbeu je došao do vodstva u 50. minuti lijepim golom Lilaja koji 25 minuta kasnije zarađuje drugi žuti karton. Iako s igračem manje, domaćin podiže prednost na 2:0 preko Plakua u 83. minuti nakon dugačke lopte Marka Radasa. Radas je odigrao cijelu utakmicu za Skenderbeu, a Iličević je kod gostiju ušao u igru u 69. minuti umjesto Ahmetova.

Unatoč silnim napadima i pritisku Jagiellonije, Gabala je slavila u Poljskoj i prošla dalje. U Azerbajdžanu je bilo 1:1 te gosti pobjedom 2:0 u Poljskoj idu dalje. Već u 18. minuti Gurbanov ih je doveo u vodstvo da bi točku na i stavio Filip Ozobić u 89. minuti. Ozobić kod gostiju i Ivan Runje kod Jagiellonije cijelu utakmicu bili su na travnjaku.

Panionios je lakoćom eliminirao momčad Gorice. Nakon 2:0 u Ateni, slavio je i u Novoj Gorici, ovaj put 3:2. Domaćina je presjekao rani pogodak Masourasa nakon čega su se potpuno raspali i Grci su u 23. minuti vodili 3:1. U nastavku susreta samo je svojim drugim golom iz penala Rifet Kapič postavio konačnih 3:2. Andrija Filipović kod Gorice igrao je do 56. minute.

Široki Brijeg pao je u zadnjih 20 minuta i upisao poraz od Aberdeena na Pecari 2:0. Kako je prvi susret završen 1:1, gosti idu dalje. Prolaz su im donijeli Stewart i Mackay-Steven golovima u 72. i 78. minuti. Luka Begonja, Slavko Bralić i Bernardo Matić odigrali su cijelu utakmicu za domaćina, Dejan Čabraja igrao je do 67. minute, Josip Ćorić do 51., a Luka Grubišić od 78. minute.

Videoton je pitanje prolaza riješio još u prvom susretu protiv estonskog Kaljua kada je slavio s 3:0. U uzvratu na svom stadionu odigrao je 1:1 i rutinski prošao u treće pretkolo. Danko Lazović doveo ga je u vodstvo u 37. minuti, a Dmitrijev je postigao počasni pogodak za goste. Mirko Marić odradio je cijelu utakmicu za Videoton.

Europska liga, kvalifikacije

2. pretkolo

Inter Baku1:0Fola
Irtysh Pavlodar1:1Crvena zvezda
Kairat Almati1:1Skënderbeu
Maccabi Tel Aviv3:1KR Reykjavik
Rabotnički1:1Dinamo Minsk
Ružomberok0:1Brann
Škendija3:1HJK Helsinki
Kalju0:3MOL Fehervar
Altach1:1Dinamo Brest
Brøndby2:0VPS
FK Liepaja0:2Suduva
Apollon Limassol3:0Zaria Balti
Gabala1:1Jagiellonia
Haugesund3:2Lech Poznań
Östersunds2:0Galatasaray
Vaduz0:1Odds
Astra Giurgiu3:1Zira
Valletta0:0Utrecht
Niedercorn0:1AEL Limassol
Beitar Jerusalem1:1Botev
Norrkoping2:1Trakai
Slovan Bratislava0:1Lyngby
Hajduk1:0Levski
Sturm Graz0:1Mladost Podgorica
Trenčin1:1Bnei Yehuda Tel-Aviv
Aberdeen1:1Široki Brijeg
Cork City0:1AEK Larnaca
Osijek2:0Luzern
Željezničar0:0AIK
Ferencvaros2:4Midtjylland
Panionios2:0ND Gorica
Shamrock Rovers2:3Mladá Boleslav
Valur Reykjavik1:2Domžale
Dinamo Minsk3:0Rabotnički
Lyngby2:1Slovan Bratislava
HJK Helsinki1:1Škendija
Mladá Boleslav2:0Shamrock Rovers
Suduva0:1FK Liepaja
Trakai5:3 **Norrkoping
VPS2:1Brøndby
Dinamo Brest0:3Altach
AEK Larnaca1:0Cork City
AIK2:0Željezničar
Brann0:2Ružomberok
Levski1:2Hajduk
Midtjylland3:1Ferencvaros
Odds1:0Vaduz
Bnei Yehuda Tel-Aviv 2:0Trenčin
Zaria Balti1:2Apollon Limassol
Zira0:0Astra Giurgiu
Botev4:0Beitar Jerusalem
Fola4:1Inter Baku
Galatasaray1:1Östersunds
Utrecht3:1Valletta
Luzern2:1Osijek
AEL Limassol2:1Niedercorn
Domžale3:2Valur Reykjavik
Lech Poznań2:0Haugesund
Skënderbeu2:0Kairat Almati
Crvena zvezda2:0Irtysh Pavlodar
Jagiellonia0:2Gabala
Mladost Podgorica0:3Sturm Graz
ND Gorica2:3Panionios
Široki Brijeg0:2Aberdeen
MOL Fehervar1:1Kalju
KR Reykjavik0:2Maccabi Tel Aviv

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Europska liga, kvalifikacije

2. pretkolo

Inter Baku1:0Fola
Irtysh Pavlodar1:1Crvena zvezda
Kairat Almati1:1Skënderbeu
Maccabi Tel Aviv3:1KR Reykjavik
Rabotnički1:1Dinamo Minsk
Ružomberok0:1Brann
Škendija3:1HJK Helsinki
Kalju0:3MOL Fehervar
Altach1:1Dinamo Brest
Brøndby2:0VPS
FK Liepaja0:2Suduva
Apollon Limassol3:0Zaria Balti
Gabala1:1Jagiellonia
Haugesund3:2Lech Poznań
Östersunds2:0Galatasaray
Vaduz0:1Odds
Astra Giurgiu3:1Zira
Valletta0:0Utrecht
Niedercorn0:1AEL Limassol
Beitar Jerusalem1:1Botev
Norrkoping2:1Trakai
Slovan Bratislava0:1Lyngby
Hajduk1:0Levski
Sturm Graz0:1Mladost Podgorica
Trenčin1:1Bnei Yehuda Tel-Aviv
Aberdeen1:1Široki Brijeg
Cork City0:1AEK Larnaca
Osijek2:0Luzern
Željezničar0:0AIK
Ferencvaros2:4Midtjylland
Panionios2:0ND Gorica
Shamrock Rovers2:3Mladá Boleslav
Valur Reykjavik1:2Domžale
Dinamo Minsk3:0Rabotnički
Lyngby2:1Slovan Bratislava
HJK Helsinki1:1Škendija
Mladá Boleslav2:0Shamrock Rovers
Suduva0:1FK Liepaja
Trakai5:3 **Norrkoping
VPS2:1Brøndby
Dinamo Brest0:3Altach
AEK Larnaca1:0Cork City
AIK2:0Željezničar
Brann0:2Ružomberok
Levski1:2Hajduk
Midtjylland3:1Ferencvaros
Odds1:0Vaduz
Bnei Yehuda Tel-Aviv 2:0Trenčin
Zaria Balti1:2Apollon Limassol
Zira0:0Astra Giurgiu
Botev4:0Beitar Jerusalem
Fola4:1Inter Baku
Galatasaray1:1Östersunds
Utrecht3:1Valletta
Luzern2:1Osijek
AEL Limassol2:1Niedercorn
Domžale3:2Valur Reykjavik
Lech Poznań2:0Haugesund
Skënderbeu2:0Kairat Almati
Crvena zvezda2:0Irtysh Pavlodar
Jagiellonia0:2Gabala
Mladost Podgorica0:3Sturm Graz
ND Gorica2:3Panionios
Široki Brijeg0:2Aberdeen
MOL Fehervar1:1Kalju
KR Reykjavik0:2Maccabi Tel Aviv

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!