Vodeni sportovi

Vaterpolska lekcija Hrvatske protiv Japana, uvjerljivom pobjedom potvrđeno četvrtfinale

Dario Dodić • petak, 21.07.2017.
Vaterpolska lekcija Hrvatske protiv Japana, uvjerljivom pobjedom potvrđeno četvrtfinale
Foto: Martina Japundžić

Hrvatski vaterpolisti u trećem su kolu skupine D Svjetskog prvenstva u vaterpolu upisali i treću pobjedu. S uvjerljivih 16:6 Hrvatska je porazila Japan i potvrdila izravan plasman u četvrtfinale natjecanja...

Hrvatska - Japan 16:6 (5:1, 5:3, 4:1, 2:1)

Hrvatska: Bijač (11 obrana), Macan, Fatović (3), Lončar (3), Joković (3), Buljubašić (1), Vukičević (1), Bušlje (1), Sukno (3), Krapić, Šetka, Garcia (1), Marcelić

Japan: Tanamura (5 obrana), Adachi, Kawamoto, Shiga, Yoshida (1), Iida (1), Shimizu, Takata, Arai (2), Inaba (1), Okawa (1), Araki, Fukushima

Hrvatska vaterpolska reprezentacija odigrala je dosad najbolju utakmicu na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti. U trećem kolu skupine D Hrvatska je potvrdila kvalitetu i dominantnom predstavom deklasirala Japance sa 16:6. Iako je od samog početka bilo očito da je Hrvatska u skupini D klasa za sebe, veseli što su barakude ozbiljno shvatile zadatak protiv Japana, koji je u prošlom kolu iznenadio SAD i zahvaljujući boljoj gol-razlici nakon današnjeg dvoboja Rusa i Amerikanaca osigurao plasman u osminu finala.

Brzi Japanci igrali su visok pritisak na Hrvatsku, koju je danas vodio pomoćnik Ivice Tucka, Mile Smodlaka. Podsjetimo, Tucak je zaradio isključenje u prošloj utakmici pa je morao preskočiti današnji susret. Brzo plivanje i presing s japanske strane zadavali su određene probleme Hrvatima, ali i stvarali puno prostora koji su hrvatski vaterpolisti znali pametno koristiti. Iako su neki napadi završavali predajom lopte s centra, mnogi su završili lijepim akcijama, ponekim bijegom hrvatskih centara, sjajnim kontrama i sigurnim završnicama.

Na visini zadatka od samog je početka bio i Marko Bijač, koji je do kraja susreta ubilježio impresivnih 11 obrana. Primljeni pogoci većinom su bili plod opuštanja hrvatskih braniča, teško je kriviti Bijača za ijedan primljeni gol. Mora se priznati da je i obrana kad je trebalo funkcionirala sjajno, unatoč brzom protoku lopte Japanci nisu uspijevali napraviti višak.

Golijadu je otvorio Bušlje nakon tri i pol minute igre, a ponovno sjajni Maro Joković podigao je na 2:0. Okawa je uspio iskoristiti situaciju bez bloka i smanjiti na 2:1, ali do kraja četvrtine zabijaju Joković, Fatović i Lončar za sigurnih 5:1. Posebno je krasan bio gol Lorena Fatovića, odličnom obrambenom reakcijom krade loptu Japancima, zatim sam vuče kontru koju završava pogotkom.

Izuzev malog opuštanja u samoj završnici Hrvatska je odigrala drugu četvrtinu identičnu prvoj. Zabili su Sukno, Buljubašić, Lončar, Xavi Garcia i Joković. Yoshida je zabio za 6:2, Japanci nisu imali rješenja sve do posljednjih pola minute kada im uspavana hrvatska obrana daje priliku za još dva pogotka, zabijaju Inaba i Iida, na odmor se ide s prednošću Hrvatske 10:4.

Nakon što je Arai smanjio na 10:5 Hrvati zabijaju šest vezanih golova. Sukno je dvaput tresao Tanamurinu mrežu, kao i Fatović, po jedan su gol dodali Vukičević i Lončar. Sjajnu partiju obranom peterca okrunio je Bijač, za konačnih 16:6 zabija Arai.

Hrvatska još ne zna protivnika u četvrtfinalu, ali kao vjerojatni protivnici nameću se Talijani ili domaćini Mađari, jedna od tih momčadi morat će igrati osminu finala.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!