Zimski sportovi

Nathan Perkovich i sljedeće sezone ostaje u Medveščaku

Sportnet • srijeda, 26.07.2017.
Nathan Perkovich i sljedeće sezone ostaje u Medveščaku

Američki gorostas rodom iz ličkog Brinja i šestu će sezonu zaredom nositi dres zagrebačkog Medveščaka.

Miljenik zagrebačke publike, 31-godišnji Nathan Perkovich u povratničkoj EBEL sezoni ponovno će na sebe obući dres zagrebačkih Medvjeda. I to šestu sezonu zaredom što ga čini najdugovječnijim igračem u aktualnoj momčadi Medveščaka. Desno krilo rođeno u Cantonu, točnije saveznoj državi Michigan, u sezonama iza sebe navijače je oduševio požrtvovnošću koju ulaže na ledu što Medveščakovi navijači posebno cijene.

Karijeru je Perkovich započeo u američkom USHL-u, juniorskoj ligi najvišeg ranga gdje je proveo tri sezone igrajući jednu za Cedar Rapids Roughriders, dok je druge dvije branio boje Chicago Steela. U svojoj posljednjoj sezoni za Chicago Perkovich je ostvario odlična 52 boda (28 golova i 24 asistencije) u 56 utakmica što je dovelo do interesa NHL momčadi New Jersey Devilsa koji su ličkog gorostasa izabrali kao 250. izbor u osmoj rundi Drafta 2004. godine.

Nakon odlično odrađenog juniorskog staža Perkovich se 2006. godine odlučio na odlazak u NCAA. Tamo je Perkovich u tri sezone nastupao za Lake Superior State University odigravši 113 utakmica uz 44 postignuta pogotka i 27 podijeljenih asistencija. Zapažena uloga u sveučilišnom hokeju Perkovichu je 2009. godine donijela prvi profesionalni ugovor koji je potpisao s ECHL momčadi Trenton Devilsima. Najveći uspjeh u klubu bilo mu je šest odigranih utakmica u doigravanju, a sljedeća stepenica u karijeri bio je odlazak u AHL.

U svojoj AHL karijeri, Perkovich je imao važnu ulogu u drugoj momčadi New Jersey Devilsa, Lovell Devilsima koji su 2010. godine preimenovani u Albany Devilse. Za klub je igrao tri sezone (2009/10, 2010/11, 2011/12) skupivši 161 nastup uz prikupljenih 69 bodova. U rujnu 2011. godine Nathan je bio na pokusnom roku u kampu NHL momčadi New Jersey Devilsa.

Perkovich je u Brlog stigao 2012. godine kada je Medveščak igrao posljednju EBEL sezonu prije prelaska u KHL. Kao odličan igrač Nathan se dokazao već u svojoj prvoj 'zagrebačkoj' sezoni – u 48 susreta uključujući i pet susreta u doigravanju Perkovich je postigao 12 pogodaka uz 21 asistenciju.

U sljedeće četiri sezone lički Medo je za Medveščak u Ruskoj kontinentalnoj ligi odigrao 157 utakmica, a tijekom svog dosadašnjeg boravka u Brlogu osvojio je i pet naslova nacionalnog prvaka. U sezoni 2014/15 imao je čast nastupiti na cijenjenom Spengler Cupu gdje je upisao dva nastupa. U siječnju je protiv Avtomobilista u Ledenoj dvorani odigrao svoj 200. dvoboj za Medveščak.

Perkovich uz ljubav prema hokeju ne skriva niti ljubav prema domovini svojih predaka. Svaki slobodan trenutak koristi kako bi zajedno s obitelji upoznao Hrvatsku ali i pomogao sudjelovanjem u brojnim humanitarnim i društveno odgovornim akcijama. Tako je 2015. godine na vlastitu inicijativu i u pratnji svojih suigrača posjetio poplavama razorenu Gunju, Osnovnu školu u Lovasu i spomen – dom na Ovčari s koje se vratio s puno potresnih dojmova. Nathan je potkraj prošle sezone u Zagrebu dočekao i rođenje djeteta.

Nastupi za Medvjede i hrvatsko podrijetlo omogućili su mu i nastup za reprezentaciju s kojom je nastupio na tri Svjetska prvenstva Divizije 1B, a ukupno je nacionalni dres oblačio 15 puta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • 53njac26.07.2017. u 13:09
    Aj barem neki "domaći" ostaje :)
    53njac