Zimski sportovi

Medvjedi pojačali obranu Fincem i Kanađaninom

Sportnet • petak, 28.07.2017.
Medvjedi pojačali obranu Fincem i Kanađaninom
Foto: FaH

Zagrebački Medvjedi pojačali su svoju obrambenu liniju bivšim finskim reprezentativcem Harrijem Tikkanenom i mladim Amerikancem Alexxom Priviterom.

Momčad trenera Camerona počinje poprimati završne obrise, a posljednji u nizu pojačanja su iskusni finski branič Harri Tikkanen i Amerikanac Alexx Privitera. 36-godišnji Finac u Medveščak dolazi s dugogodišnjim iskustvom igranja u finskoj Liigi, a nastupao je i za reprezentaciju Finske.

Tikkanen je nastupio za sve mlađe dobne kategorije nacionalne vrste, a 2001. godine je na Svjetskom prvenstvu za igrače do 20 godina osvojio srebrnu medalju. Odigrao je dvije utakmice za drugu momčad reprezentacije na Mont Blanc Cupu, a isto toliko nastupa skupio je i za najjači sastav finske reprezentacije 2012. godine.

Svoju dugogodišnju karijeru u Finskoj Tikkanen je započeo u SaiPi gdje je odradio juniorski staž, a s istom je ekipom osvojio naslov prvaka države s momčadi do 20 godina. Za prvu je momčad SaiPe debitirao davne 1999. godine, a u klubu se zadržao do 2007. godine uz 30 utakmica provedenih na posudbi u Mestisu (drugoj ligi).

Nakon što se u posljednjoj sezoni u redovima SaiPe izborio za mjesto u prvoj liniji donosi odluku o prelasku u HPK za koji je u dvije sezone odigrao 100 utakmica uz 29 osvojenih bodova. Od 2009. godine igrao je za Lukko s kojim je dva puta bio u polufinalu doigravanja finskog prvenstva. Nakon šest vrlo uspješnih sezona u Lukku, Tikkanen odlazi u TPS s kojim je u dvije sezone oba puta igrao doigravanje. U prijevodu, time je produžio svoj niz igranja u doigravanju finske Liige na devet uzastopnih sezona, a ukupno je u prvom razredu finskog hokeja odigrao 894 utakmice.

„Harri će biti odličan dodatak našoj obrani na EBEL razini. Biti će pravi lider za našu obranu nakon dugogodišnjeg iskustva igranja u finskoj Liigi. Kliže jako dobro i vrlo pametno igra obranu. Vjerujemo da može igrati u svim situacijama i protiv najboljih linija protivničke momčadi“, istaknuo je sportski direktor Medveščaka Aaron Fox.

Tikkanenu će se u obrambenoj liniji Medvjeda u novoj sezoni pridružiti i 24-godišnji Amerikanac Alexx Privitera. Igrač rođen u Old Tapanu svoju je mladu karijeru započeo u USHL-u gdje je dva puta igrao na All-Star utakmici, a izabran je i u drugu najbolju momčad lige. Prije odlaska na sveučilište Privitera je u dvije sezone odigrao 91 utakmicu za USNTDP Juniorse i Muskegon Lumberjackse.

Najveći uspjeh njegove karijere bez premca je osvajanje zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu do 17 godina s reprezentacijom SAD-a za koju je na tom prvenstvu odigrao šest utakmica postigavši jedan pogodak uz četiri asistencije.

Nakon toga Privitera se okušao u NCAA ligi gdje je dvije sezone proveo na bostonskom sveučilištu prije ponovnog povratka u USHL i klub Dubuque Fighting Saints gdje je sezonu proveo kao kapetan momčadi. Nakon vrlo uspješne sezone u kojoj je u 57 utakmica ostvario 44 boda, Privitera se odlučio na povratak sveučilišnom hokeju odlaskom na Sveučilište Vermont.

Tamo je proveo dvije sezone odigravši ukupno 77 utakmica prije no što se u posljednjoj sezoni prije Medveščaka otisnuo u ECHL, točnije Manchester Monarchse, a 19 utakmica odradio je na posudbi u AHL momčadi Ontario Reign.

„Alex je odličan branič koji je prošlu sezonu odradio u AHL-u i ECHL-u. Njegova igra bi se lagano trebala prilagoditi na europski stil, a odlikuje ga hrabar stil igre“, podvukao je Fox.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • 53njac28.07.2017. u 15:06
    Zig Zag!!!
    53njac