Ostali sportovi

Bolt bez oproštajnog zlata: Justin Gatlin svjetski prvak, Jamajčanin tek treći

Branimir Korać • subota, 05.08.2017.
Bolt bez oproštajnog zlata: Justin Gatlin svjetski prvak, Jamajčanin tek treći
Foto: EPA

Usain Bolt došao je u London po posljednje sprintersko zlato i nije ga uzeo. U finalu na 100 metara titulu svjetskog prvaka uzeo je Justin Gatlin dok je ispred Bolta bio i Christian Coleman, a najveći svih vremena završio je na trečem mjestu...

Usain Bolt otrčao je u mirovinu kao brončani na 100 metara sa Svjetskog prvenstva u Londonu. Najbrži čovjek svih vremena vjerovao je i tražio novo zlato, međutim nije išlo.

I prije Londona, a i tijekom kvalifikacija vidjelo se da Bolt nije na onoj svojoj najvišoj razini. Unatoč tome i dalje je bio prvi favorit za zlato, posebno nakon što je Andre De Grasse otkazao nastup u Londonu. Iznimno brzi Kanađanin činio se kao jedini koji može srušiti Bolta, međutim ozljeda neposredno prije SP-a uništila mu je snove o zlatu.

Objava o odustanku De Grassea stavila je Bolta u ulogu velikog favorita, ali ipak se pronašao brži. Njih dvojica. Justin Gatlin u pravo vrijeme istrčao je svoju najbolju utrku sezone i s 9.92 odnio zlatno odličje. Gatlin je dosad imao kompleks Bolta, no napokon je dočekao pobjedu i to na Boltovom oproštaju.

Amerikanac nosi stigmu dopinga i nosit će ju kroz cijelu karijeru, ali na kraju će ipak stajati da je ispratio Bolta u mirovinu kao najbrži u tom trenutku.

Ispred slavnog Jamajčanina bio je i Christian Coleman koji je samo stotinku brže istrčao od Bolta i uzeo srebrno odličje.

"Nisam imao dovoljno snage u tranziciji, u završnici sam se stisnuo, a to nikada ne smijete učiniti. Bilo je tu dosta detalja i nisam odradio utrku kako je trebalo. Justin je veliki protivnik i da bi ga pobijedili, morate biti na svom vrhuncu. Volio sam trčati protiv njega, on je dobra osoba", istaknuo je Bolt nakon utrke.

Gatlin je proslavio pobjedu, ali uz negodovanje s tribina dok je istovremeno ovacije dobivao najveći ikad - Usain Bolt.

100 metara:
1. Justin Gatlin (SAD) 9.92
2. Christian Coleman (SAD) 9.94
3. Usain Bolt (Jamajka) 9.95
4. Yohan Blake (Jamajka) 9.99
5. Akani Simbine (Južna Afrika) 10.01
6. Jimmy Vicaut (Francuska) 10.08
7. Reece Prescod (Velika Britanija) 10.17
8. Bingtian Su (Kina) 10.27

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!