Vodeni sportovi

Anton Lončar odličan peti u finalu na 200 leđno na Europskom prvenstvu u malim bazenima

Branimir Korać • četvrtak, 14.12.2017.
Anton Lončar odličan peti u finalu na 200 leđno na Europskom prvenstvu u malim bazenima
Foto: EPA

Kopenhagen je domaćin Europskog prvenstva u malim bazenima, a prvog dana stiglo je i prvo finale za hrvatske predstavnike. Anton Lončar završio je peti na 200 leđno...

U jutarnjim kvalifikacijama na 50 prsno nastupio je Nikola Obrovac koji je popravio rezultat s kojim se kvalificirao u Kopenhagen, isplivao 27.12, ali to nije bilo dovoljno za polufinale. Za ulazak među 16 trebalo je ići ispod 26.90 što mu nije pošlo za rukom. Završio je na 26. mjestu od 54 plivača koja su nastupila. Najbrži je bio Talijan Fabio Scozzoli koji je isplivao 25.90 što je novi rekord europskih prvenstava.

Na 100 leđno bez polufinala ostala je Matea Samardžić koja se nije uspjela spustiti ispod minute te je s isplivanih 1:00.02 završila na 28. mjestu udaljena od polufinala točno sekundu. Prva favoritkinja za zlato Katinka Hosszu već u kvalifikacijama bila je uvjerljivo najbrža s 56.78.

Anton Lončar sjajno napreduje u SAD-u što je pokazao i u Kopenhagenu. Prvo je ujutro na 200 leđno izborio prolaz u finale uz odličnih 1:51.92 što je ujedno bio i četvrti rezultat kvalifikacija. U finalu je popravio taj rezultat i isplivao 1:51.67 što je bilo dovoljno za odlično peto mjesto u Europi, novi osobni rekord i samo pet stotinki slabiji rezultat od hrvatskog rekorda koji drži Gordan Kožulj. Naslov novog europskog prvaka uz svjetski juniorski rekord osvojio je Rus Kliment Kolesnikov koji je isplivao 1:48.02. Srebro je osvojio Poljak Radoslaw Kawecki, a brončani je bio Litavac Danas Rapsys.

Odličja su podjeljena i plivačicama na 400 mješovito gdje je zlato očekivano otišlo u Mađarsku za Katinku Hosszu. Mađarica je čak četiri sekunde iza sebe ostavila drugoplasiranu Francuskinju Laru Grangeon koja je vodila bitku za srebro sa sunarodnjakinjom Fantine Lesafre.

Kod plivača u istoj disciplini zlato ide u Rusiju za Aleksandera Krasniha koji je sekundu i pol ostavio iza sebe najbržeg iz kvalifikacija Mađara Petera Berneka i Norvežanina Henrika Christiansena.

Zlato kod plivačica na 50 prsno odnijela je vladarica u toj disciplini Ruta Meilutyte, no do samog kraja pritiskala ju je Finkinja Lenna Laukkanen koja je u konačnici zakasnila 18 stotinki. Sophie Hansson iz Švedske uzela je broncu.

U muškoj konkurenciji još bolja utrka i novi europski rekord. Čak trojica išla su ispod do tada aktualnog, a najbrži je bio stari rekorder Talijan Fabio Scozzoli s 25.62. Kiril Prigoda bio je šest stotinki sporiji, a Adam Peaty osam.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!