Zimski sportovi

Medveščak hrabrom i požrtvovnom igrom u produžetku svladao Linz na početku serije

Marjan Kreševac • petak, 09.03.2018.
Medveščak hrabrom i požrtvovnom igrom u produžetku svladao Linz na početku serije
Foto: FaH

Hokejaši Medveščaka gostovanjem u Linzu otvorili su četvrtfinale doigravanja EBEL-a. Kao i mnogo puta do sada vidjeli smo dva dijametralno suprotna lica zagrebačkih hokejaša s tim da je ovoga puta prevladalo ono požrtvovno...

EBEL liga ušla je u svoju završnu fazu. Osam najboljih momčadi nakon regularnog dijela sezone i međurunde ušlo je u četvrtfinalne dvoboje u doigravanju. No, za razliku od ostalih sportova koji poznaju sustav play-offa, parovi nisu formirani na osnovu plasmana od prvog do osmog mjesta već prve četiri momčadi imaju mogućnost biranja protivnika iz donjeg doma.

Sukladno takvom pravilu hokejaši Linza odabrali su za svoje protivnike Medvjede s kojima usprkos porazu u posljednjem kolu međurunde imaju pozitivan skor 4:2. U svim dvobojima posebno je impresivna pobjeda Austrijanaca od 8:1 i to na domaćem ledu na kojem i otvaraju ovu četvrtfinalnu seriju.

Da su austrijski hokejaši pametno birali potvrdili su već od prve sekunde susreta. Iako je na ledu u tim trenucima bila druga postava domaćina opasno su pritisnuli goste u njihovu trećinu. U prve tri minute igralo se pred golom Kevina Carra s tek nekim sporadičnim izletom gostiju pred Ouzasov gol preko kontre.

Takav odnos snaga na ledu vodio je samo u jednom smjeru, onom pogubnom za goste iz Zagreba. Prvi pogodak domaćina pao je u osmoj minuti susreta, a egzekutor je bio Broda. Iako je Broda bio taj koji je uputio udarac, na svom prvijencu u doigravanju uvelike može zahvaliti gostujućem vrataru koji je primio pogodak iskosa u svoj kut.

Živnuli su Medvjedi malo nakon pogotka želeći pokazati da nisu slučajno dobili mjesto u završnici prvenstva, ali Linz je brzo smirio tu gostujuću živahnost, u 14. minuti za udvostručenje vodstva zabio je Lebler. Kakav je bio odnos snaga u prvoj trećini, možda najbolje govori statistički podatak o broju udaraca u kojem stoji 18 domaćih naspram osam gostujućih.

Tijekom prvog odmora Doug Bradley sigurno je održao primjeren monolog svojim igračima jer Medvjedi su u drugom dijelu bili potpuna suprotnost bezvoljnoj i uplašenoj momčadi iz prve trećine. Krenuli su puno odlučnije i agresivnije što im se isplatilo u 24. minuti kada je nakon brzog protuudara Lehtonen smanjio rezultat na 2:1.

Bilo je nakon smanjenja prilike da se Medvjedi vrate u egal, ali u 29. minuti Broda svojim drugim pogotkom vrača prednost na dva razlike. Nije ni to obeshrabrilo goste, još jednom su smogli snage i vratili se među žive preko Noonana u 35. minuti. S tim rezultatom otišlo se na odmor uz nadu da će Bradley uspjeti još malo dignuti momčad i da će zagrebački hokejaši smoći snage za potpuni povratak u susret.

Upravo to se i dogodilo, praktično iz prve akcije gosti su došli do izjednačenja. Koudelka se u slalomu prošetao s plave linije, odapeo udarac i smjestio pločicu u rašlje nemoćnog Ouzasa. Prekrasna akcija i otvaranje iz snova posljednje trećine. Odličan ulazak u trećinu nije se pretočio u nastavak, imali su Medvjedi prilika posebno s igračem više, ali bez učinka na promjenu rezultata.

U posljednjih pet minuta susreta domaći su pritiskali sa svih strana, Carr je bio na streljani, ali je odlično obavio svoj posao. U trenutku kada je i on bio svladan goste je pomazila sreća, jedan odbijanac od stative i Carrovih leđa stao je na samoj gol crti. Koliko god se trudili jedni i drugi produžeci su bili neminovnost.

U doigravanju nema kaznenih udaraca tako da se produžetak igra dvadeset minuta pet na pet s time da se prekida nakon postignutog pogotka, a pogodak je postignut u 66. minuti i to od strane gostiju. Strijelac pobjedonosnog pogotka bio je Lehtonen. Izabrao je Linz Medvjede s nadom da će lako dohvatiti polufinale, ali prema onome što su zagrebački hokejaši prikazali večeras mogli bi lako požaliti svoj izbor.

Medvjedi su dakle poveli 1:0 u seriji na četiri dobivene utakmice, pokazali su da mogu igrati protiv Linza i da se s pravom mogu nadati dobrom rezultatu. Sve što trebaju je hrabra i požrtvovna igra kavu su prezentirali od početka druge trećine. Priliku za povećanje prednosti imat će u nedjelju u Ledenoj.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!