Rukomet

Slovenija nije uspjela stići Mađarsku, Austrija bolja od Bjelorusije

Jan Šneler • četvrtak, 14.06.2018.
Slovenija nije uspjela stići Mađarsku, Austrija bolja od Bjelorusije
Foto: EPA

U uzvratnim susretima kvalifikacija za Svjetsko rukometno prvenstvo, Slovenija nije uspjela nadoknaditi veliki minus od pet razlike protiv Mađarske te se tako propustila kvalificirati na svjetsku smotru...

Problemi koje su Slovenci imali u prvom susretu, nastavili su se i u drugome, premda je Slovenija upisala pirovu pobjedu. Nakon bronce na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 2017. godine, Slovenija sljedeće neće nastupiti, po prvi put od 2011.

Ipak, treba realno reći kako je Mađarska od početka susreta kontrolirala rezultat. Gotovo cijelo prvo i jedan dio drugog poluvremena, Mađarska je vodila i održavala prednost od pet pogodaka iz Slovenije. Sredinom drugog dijela, Slovenija ipak dodaje gas te stiže do opipljivog vodstva od dva-tri razlike. Utakmica je završila pobjedom Slovenije 22:26, no niti to nije bilo dovoljno da se kvalificiraju na Svjetsko prvenstvo.

Kod Mađara, najbolji je bio Mate Lekai sa sedam pogodaka, a Zsolt Balogh iskazao se sa pet golova. U slovenskoj momčadi, najbolji je bio Borut Mačkovšek.

Makedonija je sve riješila u prvoj utakmici protiv Rumunjske (32:24). Uzvrat u Rumunjskoj bio je stvar prestiža u kojem su domaći ipak došli do kakvog takvog slavlja. Rumunjska je veći dio susreta kontrolirala rezultat, a na samom kraju je i povela s 24:20. Ipak, bolje od toga nisu mogli te su do kraja susreta još i srušili rezultat. Na kraju, Rumunjska je slavila 26:25.

Najbolji je kod gostiju bio Dejan Manaskov koji je postigao osam pogodaka, dok je njegov suigrač Kiro Lazarov dodao pet. U domaćem sastavu, Demis Cosmin Grigoras bio je najbolji strijelac s osam pogodaka.

Švedska i Austrija nisu imale većih problema u svojim susretima. Nakon iznenađujućeg poraza od Nizozemske u prvom susretu, Švedska se ovoga puta uozbiljila te je s 26:20 došla do plasmana na Svjetsko prvenstvo. Najbolji kod Šveđana bio je Jerry Tollbring sa sedam pogodaka. Kod gostiju, Kay Smits s osam pogodaka pokušao je pomoći svojoj reprezentaciji, ali bezuspješno.

Što se tiče Austrije, nakon remija protiv Bjelorusije, navijači mogu slaviti prolaz na svjetsku smotru. Iako početak nije bio obećavajuć (Bjelorusija je vodila na poluvremenu 13:16), Austrijanci brzo dolaze do preokreta i vode susret u svom smjeru. Završnica nije bila uzbudljiva jer je Austrija mirno održavala stečenu prednost.

U momčadi Austrije, Alexander Hermann bio je najbolji sa šest pogodaka, dok je kod Bjelorusije Barys Pukhouski upisao učinak od pet pogodaka.

Nakon neriješenog ishoda iz prvog susreta (27:27), Island je morao odoljeti velikom pritisku, a sve osim pobjede Islanda bilo bi veliko iznenađenje. Ipak, unatoč tome što su bolja momčad, Islanđani su se teškom mukom borili s Litavcima te je na trenutak izgledalo kao da bi gosti s Baltika mogli ugroziti favorite.

Ipak, pred sam kraj susreta, Island je malo jače potegnuo i otišao na nedostižnih četiri pogotka razlike. S tri pogotka razlike završio je i meč (34:31) koji je Islandu donio nastup na Svjetskom prvenstvu.

Kvalifikacije za Svjetsko rukometno prvenstvo, 2. utakmica (m):
Rumunjska - Makedonija 26:25
Mađarska - Slovenija 22:26
Švedska - Nizozemska 26:20
Austrija - Bjelorusija 31:26
Island - Litva 34:31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!