Tenis

Nevjerojatan poraz Federera od Andersona, Đoković suvereno ušao u polufinale

Jan Šneler • srijeda, 11.07.2018.
Nevjerojatan poraz Federera od Andersona, Đoković suvereno ušao u polufinale
Foto: EPA

Veliku pobjedu ostvario je Kevin Anderson protiv Rogera Federera. Nakon što je gubio 2:0 u setovima, Anderson je fantastičnom igrom preokrenuo rezultat i ušao u polufinale Wimbledona...

Fantastičan meč imali smo prilike gledati u Wimbledonu. Kevin Anderson, osmi tenisač svijeta, priredio je nevjerojatan preokret te je nakon pet setova i četiri sata meča, izbacio u četvrtfinalu prvog nositelja, Rogera Federera. Što se tiče drugog četvrtfinala odigranog u ranim poslijepodnevnim satima, Novak Đoković uspješno je ušao u polufinale Wimbledona i čeka boljeg iz ogleda Rafaela Nadala i Juana Martina Del Potra.

Đoković nije imao većih poteškoća protiv Kei Nishikorija. U prvom setu, Đoković je oduzeo servis Japancu, no Nishikori se odmah vratio i izjednačio. Ipak, u osmom gemu, srpski tenisač ponovno dolazi do breaka te dobrim servisom dolazi do prvog seta sa 6:3.

Drugi set počeo je velikom borbom Đokovića na Nishikorijev servis. U prvom gemu, iznimno dugačkom, Nishikori je jedva uspio doći do gema. Đoković je u trećem gemu imao i 0:40 i ogromnu priliku da uzme servis Japancu, no niti tada nije uspio. Kako to obično biva, uslijedila je kazna. Nishikori je oduzeo servis Đokoviću i prilično iznenađujuće zadržao tu prednost do kraja te sa 3:6 izjednačio u setovima.

Ipak, to je bilo sve od Japanca. Đoković je u naredna dva seta izgledao puno bolje i koncentriranije. Ekspresno je riješio Japanca i s dva puta po 6:2 došao do novog polufinala Wimbledona.

S druge strane, Anderson je u potpunosti šokirao teniski svijet i nakon više od četiri sata meča izbacio Federera. Švicarac nije izgledao impresivno kao što inače biva i Južnoafrikanac je došao do velike pobjede. Prva dva seta pripala su Federeru i ništa nije dalo naslućivati da će meč trajati duže od četiri sata.

Prvi set bio je klasičan Federerov. S dva breaka potpuno je nadvladao suparnika i za manje od pola sata poveo s 1:0 u setovima. U drugoj dionici meča, Anderson uzvraća udarac i dolazi do breaka. Vrlo brzo Južnoafrikanac vodi s 0:3 i ima prilično sigurno vodstvo.

Jasno, s Federerom meč nije gotov do samoga kraja te je Švicarac vrlo brzo vratio izgubljeno i odveo set u tie-break. U njemu Švicarac dominira, dolazi brzo do vodstva 6:3, te unatoč dva mini breaka od strane Andersona, osvaja drugi set sa 7:6.

U tom trenutku činilo se da će Anderson psihički pasti. Federer vodi 2:0 u setovima, Anderson ne igra loše, ali čak ni tako ne može ništa. Razočaranje je bilo vidljivo, no ipak u trećem setu Anderson dolazi do smanjenja rezultata. Federer je imao meč loptu u 10. gemu, no Južnoafrikanac je izdržao i došao do breaka. U 12. gemu, pri vodstvu Andersona 5:6, Federer je imao 0:40 i tri break prilike, no Švicarac ovoga puta ne uspijeva okrenuti rezultat i Anderson zasluženo dolazi do seta.

Četvrti set bio je vrlo sličan trećem. Prilika za break nije bilo puno, ali je Anderson uspio doći do oduzimanja servisa u sedmom gemu. Dobro je igrao Južnoafrikanac, borio se besprijekorno i zasluženo došao do osvajanja četvrtog seta. Nakon što je gubio 2:0 u setovima, Anderson je odveo meč u peti set i to je već bio doseg vrijedan svakog poštovanja.

Peti set bio je izrazito skroman, barem što se tiče prilika za break. Oba tenisača servirala su dobro i griješila prilično malo i to je jedan od razloga što je set otišao do 24 gemova. U 23. gemu, Anderson dolazi do prve break lopte u setu i uspješno ju pretvara u vodstvo. Servirati za meč protiv Federera, nakon što tenisač gubi 2:0 u setovima, na njegovom "domaćem" terenu u Wimbledonu - veliki pritisak bio je na Andersonu. Ipak, Južnoafrikanac je uspješno servirao i došao do jedne od najvećih pobjeda u svojoj karijeri i napravio možda i najveći preokret posljednjih godina u tenisu.

Wimbledon (m), četvrtfinale:
Novak Đoković (Srbija, 12) - Kei Nishikori (Japan, 24) 6:3 3:6 6:2 6:2
Roger Federer (Švicarska, 1) - Kevin Anderson (JAR, 8) 6:2 7:6(5) 5:7 4:6 11:13

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!