Ostali sportovi

Hrvatski stolnoteniski savez potpisao ugovor o suradnji s kineskim veleposlanstvom u RH

Sportnet, Branimir Korać • srijeda, 12.12.2018.
Hrvatski stolnoteniski savez potpisao ugovor o suradnji s kineskim veleposlanstvom u RH
Foto: EPA

Uz posredovanje čelnih dužnosnika Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), predstavnici Hrvatskog stolnoteniskog saveza (HSTS) i Veleposlanstva Narodne Republike Kine u Hrvatskoj potpisali su u zagrebačkom hotelu Panorama Memorandum o razumijevanju, dokument koji predstavlja novi iskorak u suradnji dviju država na području sporta.

"Zahvaljujem se Veleposlanstvu Narodne Republike Kine na ovoj pomoći. No, nemojte nam pružiti preveliku pomoć da vas jednog dana ne bismo pobijedili. Kineski stolni tenis je apsolutni broj jedan u svijetu i zato nam je drago da smo uspostavili suradnju. Ponosni smo na našu izbornicu Tian Yuan, koja je prije nekoliko dana predvodila hrvatsku žensku seniorsku vrstu u senzacionalnoj pobjedi nad Italijom u Puli, a s tom se pobjedom Hrvatska plasirala na Europsko prvenstvo. Ponosni smo i na vaše sunarodnjake koji su igrali za Hrvatsku i pritom sudjelovali u osvajanju brojnih trofeja. Ovo je za nas sjajan ugovor i puno očekujemo od ove suradnje", izjavio je predsjednik HSTS-a Zlatko Pospiš uoči potpisivanja ugovora.

Uzvratio je Hu Zhaoming, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Narodne Republike Kine u RH, ujedno i potpisnik ugovora s kineske strane:

"Jako nam je drago nam je da smo potpisali memorandum o suradnji s HSTS-om. To je mali korak naprijed, ali dio većeg projekta. Na političkom i gospodarskom planu imamo odličnu suradnju s Hrvatskom, sad to želimo proširiti i na druge djelatnosti, poput sporta. Ovim putem želim čestitati na fantastičnom drugom mjestu na nogometnom SP-u, kao i osvajanju Davisova kupa. Sport je područje gdje možemo još bolje surađivati. Mi smo nešto jači u stolnom tenisu, što je naš nacionalni sport, a dobri smo u plivanju, gimnastici, badmintonu. Vi ste dobri u nogometu, rukometu, vaterpolu i košarci. Nadam se da će kineski nogometaši jednom ostvariti uspjeh, poput hrvatskih. Dakle, možemo učiti jedni od drugih. U Zagrebu je trenutačno 100 naših studenata, na Kineziološkom fakultetu, ali oni ovdje nisu samo da bi učili već i da bi stvarali prijateljstva",

Kinesko-hrvatski ugovor o suradnji obuhvatit će: suradnju između nacionalnih stolnoteniskih saveza, uključivanje vrhunskih sportaša kroz djelovanje u zajedničkim treninzima, sportskim natjecanjima i tradicionalnim sportskim manifestacijama, razmjenu stručnih sportskih osoba, suradnju u području pripreme sportaša, poticanje mobilnosti učenika i studenata pružajući im prilike za gostovanja u sportskim i obrazovnim ustanovama, organizaciju ljetnih/zimskih sportskih kampova, koordinaciju aktivnosti na postizanju što boljih rezultata te ostala pitanja vezana uz za sport, a za koja se međusobno odluče potpisnici.

Osim hrvatske ženske izbornice Tian Yuan i nekoliko dužnosnika kineskog veleposlanstva u RH, ovaj zanimljiv događaj nazočnošću su uveličali i glavni tajnik HOO-a Josip Čop te pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje i sport Milan Pavelić.

"Nema boljih promicatelja Lijepe naše od onog što rade hrvatski sportaši. U konačnici, sport ujedinjuje ljude i stvara prijateljstva, to je poruka koja ne treba biti aktualna na kraju ove godine, već na početku svake godine2, kazao je Josip Čop.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!