Ostali sportovi

Velšani jure prema naslovu, Irci briljirali, Talijanima 21. uzastopni poraz

Sportnet • ponedjeljak, 11.03.2019.
Velšani jure prema naslovu, Irci briljirali, Talijanima 21. uzastopni poraz
Foto: EPA

Odigrani su susreti četvrtog kola Šest nacija, a Wales je napravio još jedan veliki korak prema tituli prvaka. Talijani nastavlja u suprotnom smjeru i ubilježili su čak 21. uzastopni poraz...

AUTOR: I.W.

Derbi kola je odigran u Edinburghu, gdje je Wales nakon velike borbe došao do četvrte uzastopne pobjede i tako se sasvim približio osvajanju naslova. Nije to bila pretjerano lijepa utakmica, gosti su kontrolirali loptu i teren i već u prvom poluvremenu s dva polaganja preko Adamsa i Daviesa osigurali da uvijek ostanu korak ispred domaćina. Škotska je pružila bolju partiju u drugom dijelu, pošteno izmučila goste, ali realno niti u jednom trenutku nije bila u prilici da dođe do pobjede. Velšanima za osvajanje naslova preostaje dobiti Irce u sljedećem kolu.

Na Twickenhamu su Talijani u 14. minuti izjednačili na 7:7 i onda nestali s terena. Bolje rečeno, Engleska ih je pregazila ili uništila ili pomela ili kako god hoćete to nazvati. Postigli su čak osam polaganja (po dva za Tuilagija i Shieldsa) i Talijani mogu biti sretni što su Englezi skinuli nogu s gasa zadnjih 15-tak minuta jer je moglo završiti još ružnije.

Zapravo, vrlo ružno izgleda već sada jer je ovo bio dvadeset i prvi uzastopni poraz Italije na turniru i sve su glasnija razmišljanja da Italija jednostavno ne zaslužuje igrati na ovoj razini natjecanja. Spekulira se da bi se šesto mjesto na turniru moglo dobiti kvalifikacijama. Točnije, šestoplasirani bi ispao iz turnira i sljedeće godine bi ga zamijenila najbolja od preostalih europskih reprezentacija. Gruzija čeka spremna kao zapeta puška.

U Dublinu je Irska otpočetka dala na znanje da je zanima samo pobjeda s bonus-bodom, odnosno s četiri polaganja. Strahovito su pritisli Francuze od prve sekunde, te ih fizički izdominirali na način da je Francuska do 20. minute morala napraviti tri zamjene zbog ozljeda. Tijekom cijelog prvog poluvremena, Francuska je u obrambenoj trećini Irske provela ukupno – pazite sad – pet sekundi. Sve ostalo vrijeme su proveli u grčevitoj obrani. Irska je dakle u prvom poluvremenu polaganjima Besta, Sextona i Conana povela s 19:0, u 55. polaganjem Earlsa došla do 26:0, ostvarila traženi bonus-bod i tada prestala igrati, izvršila mnoštvo zamjena i Francuzi su do kraja uspjeli ublažiti poraz. Ovo je bila daleko najbolja predstava Iraca na ovogodišnjem turniru.

Do naslova će vrlo teško čak i ako pobijede u Cardiffu, jer bi Škotska morala pobijediti Englesku u Londonu, a to nije uspjela već 35 godina. Međutim, mogu pokvariti slavlje Velšanima koji love Grand Slam (pobjedu u svim susretima).

U četvrtom kolu Turnira Šest nacija su postignuti sljedeći rezultati:
Škotska – Wales 11:18
Engleska – Italija 57:14
Irska – Francuska 26:14

Parovi sljedećeg i posljednjeg kola, 16. ožujka: Italija – Francuska, Wales – Irska, Engleska – Škotska

Rezultati by SofaScore

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!