Ostali sportovi

Unatoč buri brdski biciklisti osvojili Cres: "Samo je duh nepobjediv!"

Sportnet, Mihaela Bradovski • petak, 12.04.2019.
Unatoč buri brdski biciklisti osvojili Cres: "Samo je duh nepobjediv!"

Nakon creske etape brdski se biciklisti pripremaju za sutrašnju završnicu na Lošinju. U nekoliko kategorija pobjednici su izgledni, no oni u muškoj kategoriji bit će neizvjesni do samog kraja...

Brdski biciklisti na kvarnerskim se otocima nastavljaju boriti s nepovoljnim vremenskim uvjetima i surovom prirodom. Cresku su etapu utrke Mitas 4 Islands uspjeli završiti samo najsnažniji i najuporniji timovi.

Bura je usporila trajekt kojim su biciklisti i logistika stizali u Merag što je svima stvorilo dodatan pritisak pred sam start.

U muci se poznaju junaci! Narodna je to poslovica koju su na stazi potvrđivali brdski biciklisti. Jaka bura dodatno im je otežavala vožnju kvrgavim uzbrdicama, uskim pastirskim stazama i kozjim putovima.

„Samo je duh nepobjediv! Sudionicima naše utrke skidam kapu dolje kako su se borili s današnjim nedaćama! Uz grube podloge, tu su bili i jak vjetar te mnogima razne poteškoće s biciklima“, kazao je direktor utrke Igor Lončarić Rulj.

Na cilj u Osoru prvi je u muškoj kategoriji stigao Vitalo Future Cycling iz Češke koji je bio najbrži i u prvoj etapi utrke. To znači da ih na posljednjoj etapi utrke, onoj na Lošinju, očekuje napeti sraz sa sunarodnjacima – timom Mitas CZE 1. Za petama im je još nekoliko timova.

U ženskoj kategoriji pobjede nastavlja nizati tim Focus Rapiro Racing – KMC koji čine Njemica Cemile Trommer i Nizozemka Karen Brouwer.

„Utrka je prilično izazovna. Tehnički je zahtjevno, mnogo je oštrih uspona, ozbiljnog i zahtjevnog terena, ali organizacija i uvjeti su odlični tako da mogu reći da zaslužuju čistu desetku. Uživamo biciklirajući otocima, ali uživamo i u druženjima s vašim ljudima koji su vrlo simpatični i otvoreni. Treniramo u svojim klubovima već više od deset godina, a u kategoriji brdskog biciklizma oko pet. Brdski biciklizam sve je popularniji, pogotovo među biciklisticama. Mislimo da nema prepreka da se žene bave tim sportom i uživaju jednako koliko i muškarci“, kazale su Cemile Trommer i Karen Brouwer.

Jednak uspjeh njihovom, ali u kategoriji Master, bilježi tim Orbea Factory Team u kojem su Tomi Misser i Daniel Ruano iz Španjolske.

„Ove su trase pravi brdski biciklizam i to je ono što volim! Prvi smo puta u Hrvatskoj, no oduševljeni smo, pa se nadamo da će iduće godine na ovu utrku doći više ljudi iz Španjolske i Južne Amerike. S ovom utrkom brdskog biciklizma mogu usporediti neke iz Sjedinjenih Američkih Država i Kanade”, kazao je Tomi Misser.

Utrka ima dobre vijesti i za domaće navijače. Naime, i treću etapu utrke u miješanoj je kategoriji osvojio hrvatski tim Keindl Sport u kojem su Pavao Roset i Andrea Kiršić. Roset u utrci sudjeluje već peti put, a zajedno na njoj nastupaju treći put.

„Na današnjoj ruti najteži su nam bili otvoreni makadami. Puhao je snažan vjetar, a mi smo oboje vrlo lagani, pa nam usponi idu odlično, no vjetrometine u ravnici ne idu nam u prilog. Uspjeli smo zadržati prednost koju smo dobili na uzbrdicama i tako smo pobijedili. Pred nama je lošinjska trasa koja je kraća, ali jako zahtjevna“, kazali su Pavao Roset i Andrea Kiršić te dodali da u brdskom biciklizmu veliku ulogu imaju taktika i poznavanje konkurencije.

Pobjednici creske etape u kategoriji Grand Master je slovensko-njemački tim Keindl Sport – Bike & Ski.

Sa Cresa su biciklisti otišli na Lošinj gdje ih sutra očekuje posljednja etapa u koju će morati uložiti svaki preostali atom snage.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!