Nogomet

Skender: "Imamo ciljane igrače koje želimo dovesti i ne želimo dovoditi one za koje nismo sigurni jesu li pojačanja"

Branimir Korać • četvrtak, 18.07.2019.
Skender: "Imamo ciljane igrače koje želimo dovesti i ne želimo dovoditi one za koje nismo sigurni jesu li pojačanja"
Foto: Pixsell

Osječani potvaraju novu sezonu u Gradskom vrtu protiv Slaven Belupa. Dino Skender praktički sve zna, jedina je napoznanica hoće li moći nastupiti Pilj...

U generalnoj probi protiv Slobode iz Tuzle u Gradskom vrtu, Osijek je poražen 3:2, a Dino Skender smatra kako taj poraz ne mora nužno biti loš.

"Bilo bi dobro kada bi imali tu širinu kadra da nijedan igrač ne može uvući u neke opuštajuće okolnosti. Kroz prizmu zadnje pripremne utakmice svjesni smo da nije bilo dobro, dosta smo analizirali taj poraz iako je prijateljska utakmica. Znamo zbog čega je došlo do nešto lošije izvedbe, malo se skupilo umora i od priprema, a i možda pristup nije bio pravi. U toj utakmici protiv Slobode dobili smo dobro upozorenje da nema opuštanja nijedne sekunde protiv nijednog protivnika jer jednostavno to vrlo brzo ode u krivom smjeru. Drago mi je da je došlo do tog upozorenja."

Protiv Slaven Belupa krenut će s najjačim raspoloživim sastavom, nema nikakve potrebe za bilo kakvim kalkulacijama.

"Nema kalkuliranja, igrat ćemo sa svim najboljim raspoloživim igračima. Europa se bliži, ali ne razmišljanmo o njoj, od prvenstva živimo i ono nam je prioritet. Europa je nagrada i bonus za napravljeno, ali ne smijemo zaboraviti što nam glavu nosi te da u prvenstvo moramo ući što je moguće kvalitetnije i bolje."

U posljednjim utakmicama iskočio je Ivušić ispred Malenice, a Skender ne skriva moguću opciju odlaska dosadašnjeg prvog vrata.

"Marko je odličan vratar i nema dileme, on kao i nekoliko igrača nalazi se u specifičnoj situaciji gdje se očekuje inozemni transfer. Mi moramo biti spremni za nastavak života bez njega. Na svim drugim pozicijama imamo pokrivena rješenja. U slučaju njegovog odlaska ne bi imali neko konkretnije rješenje dok ne vidimo kako stoje stvari s Ivušićem i hoće li trebati novo vratarsko rješenje. Ako Marko ostane tu, bit ćemo sretni da se vrati na dispoziciju i da se uključi u borbu za jedinicu. No ne vidim neki veliki problem ako on ne krene sutra, ali nemamo puno vremena, Europa dolazi vrlo brzo i moramo biti spremni i na opciju njegovog odlaska. Ako se to ne dogodi, bit ću sretan jer ću imati dva odlična vratara. Već u sljedećem kolu mogu vratare zamijeniti."

Povuklo se pitanje i trenera iz Slavonije i Baranje nakon što je na poziciju prvog trenera B momčadi stigao Tolić iz Hajduka.

"Što se tiče trenera B momčadi, u Slavoniji i u Baranji ima puno kvalitetnih trenera, a i mi u školi nogometa imamo kvalitetne trenere koji su strateški postavljeni po pozicijama jer trebamo sustavan rad u svim kategorijama. U ovom trenutku procijenili smo da gospodin Tolić ima sve što je potrebno da se taj naš sustav prenese i do B ekipe bez gubljenja vremena. Trebali smo nekog tko će odmah početi raditi dobar posao, vjerujemo da je on taj i vrijeme će pokazati jesmo li u pravu."

Skender dodaje kako je bitno i da se pokušava ugraditi isti sustav u sve selekcije i momčadi.

"Mi sad gradimo sustav i ne želimo gubiti previše vremena. Tražili smo trenere koji mogu pratiti sustav prve momčadi jer škola nogometa, B momčad i prva momčad trebaju ići u istom smjeru. Trebali bi svi na isti način razmišljati i funkcionirati."

Prijelazni rok za Osječane nije gotov i moguća su i izgledna nova pojačanja.

"Igrači koje smo doveli su ciljani igrači koje smo željeli. Svi znaju da smo u odnosu na prošlosezonski početak priprema ostali bez 10-15 igrača. Sigurno nećemo ostati na ovom broju, dovest ćemo još 2-3 igrača, imamo ciljane igrače i ne želimo dovesti one za koje nismo sigurni da će biti pojačanja. Uvijek se nadamo da ćemo biti kvalitetniji i bolji, ali treba pustiti vrijeme da vidimo na što će to izgledati. Još je dosta prostora gdje trebamo napredovati. Cilj nam je da budemo jači i od toga se ne sakrivamo."

Skender potvrđuje kako je na boku Pero Bočkaj zaslužio mjesto u početnoj postavi i da je trenutno dosta ispred Marina.

"Talys nam je bio prva opcija na bočnoj poziciji što se tiče defenzive. Što se tiče ofenzive razmišljali smo o Marinu i Bočkaju. S Talysom se dogodilo to što se dogodilo i Bočkaj mi je trenutno to prvo rješenje jer je i napadački i obrambeno izgledao bolje od Marina. Kada se Talys vrati vidjet ćemo što ćemo, hoćemo li Peru vraćati u vezu ili ćemo ga ostaviti na bočnoj poziciji. No neće se Talys niti pojaviti tako brzo u momčadi, Bočkaj je trenutno u dosta velikoj prednosti nad Marinom."

Što se tiče sustava igre, Skender poručuje kako je tu dosta fleksibilan i nema potrebe za tvrdim sustavom.

"Ne bježimo od toga da tražimo te bekovske pozicije jer Šorša koliko god je standardan igrač, moramo imati neku alternativu i nekog tko će mu biti konkurencija. Todoroski mu je jedina alternativa, ali još ne znamo je li sazrelo vrijeme za njega tako da definitivno imamo prostora na tim pozicijama. Tražimo još malo brzine u obrani, tražimo profil igrača koji ne robuje sustavu jer je naš sustav dosta elastičan. Zadnji sam čovjek na svijetu koji robuje sustavu, važnije je da prepoznamo što imamo u svlačionici, a sada je li to 3-5-2 ili 4-4-2, to u nogometu nije toliko bitno."

U petak u Osijek dolazi Slaven Belupo kojeg su Osječani skautirali i vjeruju kako je riječ o sličnoj momčadi kao prošlosezonskoj što se tiče igre.

"Gledali smo neke Slavenove utakmice u pripremama, promijenili su neke igrače, ali ne i svoju fizionomiju. Oni su i dalje tvrda, čvrsta, dosta kompaktna ekipa. Oni se u Osijeku neće zatvoriti nego će ići u presing i pritiskat će nas, ali spremni smo i na neke druge opcije. Znamo da su iskusna i jako dobra ekipa, imaju ambicije za Europu, maksimalno ih respektiramo, ali postavit ćemo se da tražimo pobjedu. Neće biti lagan posao."

Trener Osijeka prokomentirao je i situaciju s Ivom Smojom koji je zbog zdravstvenih problema tražio da ga se trenutno oslobodi uloge pomoćnog trenera.

"Na žalost za nas Ivo me zamolio da ga se malo rastereti profesionalnog posla radi nekih njegovih privatnih situacija, ima dosta i zdravstvenih problema, dosta toga ga je snašlo u kratkom vremenu. On već dugo ide 'na rezervi' i kada se dogodila promjena u kadru, javio mi je da je u problemu i da ga se poštedi te uloge mog pomoćnika. Inzistirao sam na njegovom ostanku, bio nam je jako bitan i odradio je sve maksimalno. Obećao sam, koliko god mi je to teško palo, da ću ga ostaviti na miru da riješi te neke svoje probleme. Imamo i profesionalnu i prijateljsku čvrstu vezu. On uvijek ima otvoreno mjesto, raširenih ruku ga čekamo, neka sanira probleme s leđima jer je već imao probleme i s hodanjem, a ne samo trčanjem i radom."

Što se može očekivati u petak, zanima i Skendera koji gori od želje vidjeti kako će njegovi igrači izgledati u službenom susretu.

"I mene zanima kako će sve to izgledati. Očekujem obol Kohorte i navijača, uvijek dijelim zasluge pola nama pola publici. Uopće ne sumnjam da će biti puno ljudi na premijeri, napravili smo veliki rezultat prošle godine. Tek radimo prvi filter, a znate koliko u ozbiljnom nogometu treba da dođete na vrhunac. Volio bih da već sada možemo izgledati kao top ekipa, ali to ne mogu obećati. No iz dana u dan izgledamo sve bolje. Volio bih da držimo neki balans, kada smo pobijedili Kopenhagen bili smo najbolja ekipa ikada, a onda nakon poraza od Slobode bilo je da nitko ništa ne zna."

Trener je spremno i izrecitirao igrače koji su u kadru za nastup.

"Imamo širinu kadra da se dvije momčadi mogu staviti u zapisnik. Vidjet ćemo što će nam sutrašnja utakmica donijeti i kakva će nam rješenja trebati s klupe. Ne znamo još kakva je situacija s Piljom, morao je izaći protiv Slobode i to je jedina dvojba. Ivušić, Malenica, Škorić, Majstorović, Šutalo, Šimunec, Guti, Lončar, Šorša, Todoroski, Bočkaj, Marin, Jugović, Žaper, Pilj, Mioč, Marić, Dugandžić, Kleinheisler, Lopa, Špoljarić, Mance, to je u biti to."

FOTO: Davor Javorović/PIXSELL

SuperSport HNL

1Dinamo 3667:30+3782
2Rijeka 3669:30+3974
3Hajduk 3654:26+2868
4Osijek 3662:43+1957
5Lokomotiva 3652:45+751
6Varaždin 3639:47-842
7Gorica 3635:50-1541
8Istra 1961 3636:54-1841
9Slaven Belupo 3643:69-2633
10Rudeš 3622:85-639

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Dinamo 3667:30+3782
2Rijeka 3669:30+3974
3Hajduk 3654:26+2868
4Osijek 3662:43+1957
5Lokomotiva 3652:45+751
6Varaždin 3639:47-842
7Gorica 3635:50-1541
8Istra 1961 3636:54-1841
9Slaven Belupo 3643:69-2633
10Rudeš 3622:85-639

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!