Košarka

Novi Zeland: Jedan od vodećih igrača imao problema sa zakonom, na popisu i član Vrijednosnica Osijek

Petar Jenjić • petak, 02.08.2019.
Novi Zeland: Jedan od vodećih igrača imao problema sa zakonom, na popisu i član Vrijednosnica Osijek
Foto: EPA

Jedan od događaja koji će obilježiti ovo ljeto je svakako Svjetski košarkaški kup u Kini. U narednim tjednima uvest ćemo vas u cijelu priču, predstaviti sve sudionike, zvijezde, a jedna od prvih reprezentacija jest ona kojoj će trebati čudo za plasman u drugi krug natjecanja...

SVJETSKI KUP NA SPORTNETU

Nema Hrvatske, ali nema veze, mi volimo košarku. Bez obzira što hrvatska reprezentacija neće nastupiti na Svjetskom kupu, mi ćemo se ponašati kao da nastupa. Opširno ćemo vam predstaviti Prvenstvo i sudionike, pisati o prošlosti i sadašnjosti i kroz niz tekstova na svakodnevnoj bazi uvesti vas u cijelu priču.

31. kolovoza kreće Prvenstvo, za neke će termini biti malo nezgodni jer se dio utakmica odigrava tijekom noći, ali s obzirom da nas očekuje zanimljivo, kvalitetno i vjerujemo vrlo uzbudljivo Prvenstvo, izdržat će se jer ipak, ne događa se to svakog dana.

Držat ćemo se nekih starih dobro provjerenih i uhodanih stvari, uz izvještaje svih dvoboja, brojne vijesti i izjave, bit će tu naš power ranking, petorke dana, najave onih najzanimljivijih utakmica, statistički pregledi, uglavnom, sve što trebate znati bit će na jednom mjestu.

Još jedna od reprezentacija od koje se ne očekuje puno jest Novi Zeland koji je na prošlom Svjetskom prvenstvu ostavio solidan dojam. Dogurao je do osmine finala gdje je favorizirana Litva tijesno slavila sa 76:71.

Na Azijskom kupu prije dvije godine Novi Zeland je nastupio s mladom i neiskusnom reprezentacijom te završio četvrti, a u kvalifikacijama za ovo natjecanje pobijedio u deset od 12 utakmica.

Nalaze se u skupini F gdje su još Brazil, Crna Gora i Grčka. Iako nemaju prevelike šanse, izbornik Henare kaže kako će dati sve od sebe kako bi pokazali svoj puni potencijal.

"Grčka i Brazil definitivno će biti favoriti, ali Crna Gora isto je ponosna košarkaška nacija. Bacit ćemo se na posao i vidjeti kako će ostvariti uspjeh protiv njih. Moj je posao sada trenirati i podupirati stožer te napraviti sve kako bismo imali šansu pokazati svoj puni potencijal."

Dosadašnji nastupi

Na prvenstvu Oceanije redovito smo mogli gledati dvoboje s Australcima koji su na tri posljednja izdanja bili previsoka prepreka u finalnim susretima. Posljednje zlato osvojili su još 2009. godine.

Na Svjetskom prvenstvu bit će mu ovo šesti nastup, a prvi je bio još 1986. godine kada je zauzeo 21. mjesto. 16 godina kasnije stigao je i najveći uspjeh u povijesti novozelandske košarke, Svjetsko prvenstvo u Indianapolisu. Bio je smješten u skupini D gdje je stigao do pobjede protiv Rusije (90:81) i Venezuele (98:85), a u posljednjem susretu skupine poražen od Argentine (112:85).

U drugoj rundi natjecanja upisala je poraze od Njemačke (84:64), a zatim i od SAD-a (110:62), da bi u posljednjoj utakmici bila bolja od Kine što je bilo i više nego dovoljno (94:88) za plasmana u četvrtfinale gdje je bila bolja od Portorika (65:63). U dvoboju za finale svladao ih je kasniji svjetski prvak Jugoslavija (89:78), a za treće mjesto Njemačka (117:94). Nakon toga uslijedila su još tri nastupa, ali bez značajnijeg uspjeha.

Kako su došli u Kinu

U prvoj rundi kvalifikacija Novozelanđani bili su smješteni u skupinu A s Korejom, Kinom i Hong Kongom. Odmah na samom početku u Wellingtonu ih je porazila Koreja, a nakon toga uslijedile su samo pobjede. Prvo su u gostima porazili Hong Kong (133:74) i Kinu (82:73), a zatim uzvratili Koreji za domaći poraz (93:84). Za kraj prve runde svladali su ponovno Hongkongoance (124:65) i Kinu (67:57).

U drugoj rundi natjecanja nastavili su s pobjedama. Redom su padale Sirija u gostima (107:66), kod kuće Libanon (63:60), Jordan (95:69) i Sirija (97:74). Uslijedila je i gostujuća, tijesna pobjeda protiv Libanona (69:67), dok ih je u posljednjem kolu porazio Jordan, u utakmici koja im nije pretjerano značila.

Najveće zvijezde

Corey Webster bio je najučinkovitiji igrač kroz kvalifikacije s 15.1 poenom u prosjeku. Većinu svoje karijere igrao je na Novom Zelandu gdje je u nekoliko navrata osvajao naslove državnog prvaka.

Okušavao se i u NBA pa je tako 2015. godine odigrao tri predsezonske utakmice za New Orleans Pelicanse, no nije zadovoljio pa je otpušten uoči početka sezone. Kratko se zadržao u Mega Leksu, a nakon samo dvije utakmice napustio je grčki Koroivos. Najduže se, izvan Novog Zelanda, zadržao u izraelskoj Ironi Nahariyi gdje je bilježio 15 poena u prosjeku tijekom jedne sezone.

Međutim, Webster je kroz svoju karijeru imao problema i sa zakonom nakon što je pao na testu za drogu još 2011. godine zbog marihuane. Isto tako, prije tri godine uhićen je zbog napada na jednu osobu ispred noćnog kluba.

Iz reprezentacije Novog Zelanda još je potrebno izdvojiti Isaaca Fotua koji je sa svojih 17 godina postao najmlađi igrač koji je igrao za nacionalnu vrstu. Nakon dvije uspješne godine na sveučilištu Hawaii (12.5 poena i šest skokova u prosjeku), preselio je u Europu gdje je igrao za Zaragozu i Manresu.

Nakon solidno odrađene španjolske avanture gdje je pokazao što može, dvije godine odigrao je za Ulm, dok će od sljedeće sezone biti član talijanskog Trevisa.

Izbornik

Paul Henare bio je član reprezentacije koja je 2002. godine bila četvrta na svijetu, a u to je vrijeme jednu sezonu odigrao i za OKK Beograd. Igračku karijeru zaključio je 2014. godine otkako se bavi trenerskim poslom vodeći nekoliko novozelandskih klubova.

Najuspješniji bio je za vrijeme rada u New Zeeland Tall Blacksima s kojima je dva puta bio prvak države, a tri je puta bio proglašen za najboljeg novozelandskog trenera.

Vrijednosnice Osijek imaju igrača u Kini

U sastavu Novog Zelanda igra i mladi Max Darling koji je prošle sezone igrao za Vrijednosnice Osijek. Nakon što je osvojio nagradu za izvrsnog mladog sportaša, od strane NZ Canterbury Sports Awardsa, dobio je poziv i seniorske reprezentacije.

Prognoza

Novi Zeland smješten je u skupinu F gdje se još nalaze Grčka, Crna Gora i Brazil. S obzirom na to da je smješten u skupini s reprezentacijama kojima bi neprolazak skupine bio ravan katastrofi, očekujemo kako će razigravati za niže pozicije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!