Košarka

Ususret Svjetskom kupu: Filipini se drugi puta zaredom vraćaju na svjetsku scenu

Petar Jenjić • subota, 24.08.2019.
Ususret Svjetskom kupu: Filipini se drugi puta zaredom vraćaju na svjetsku scenu
Foto: EPA

Na svom drugom uzastopnom Svjetskom prvenstvu nastupit će i Filipini koji su kroz Azijske kvalifikacije izborili nastup u Kini...

Još polovicom srpnja Filipni su objavili popis od 19 igrača na koje računaju na pripremama za Svjetsko prvenstvo. Od tih 19 igrača, čak 17 igralo je azijske kvalifikacije, a veteran Gabe Norwood odigrao je svaku.

U momčadi će biti i dvojica koja uopće nisu nastupila, C.J. Perez i Robert Bolick. Prvo spomenuti posljednji je puta igrao za reprezentaciju prije tri godine, dok bi Bolicku ovo bio prvi nastup na nekom natjecanju.

Filipinci su naturalizirali i Jordana Clarksona koji je odigrao i jednu utakmicu u dresu reprezentacije na Azijskim igrama koji nisu pod Fibom. Međutim, s obzirom na to da kvotu naturaliziranih igrača ispunja Andray Blatche, Clarksona neće biti u Kini.

Momčad je imala trening kamp u Španjolskoj, nakon čega se zaputila prema Australiji gdje će prije početka natjecanja igrati protiv australskih Adelaide 36ersa.

Dosadašnji nastupi

Filipini su prvi puta na Svjetskom prvenstvu nastupili još daleke 1954. godine kada su ostvarili najbolji rezultat u povijesti jedne države izvan Europe ili Sjeverne i Južne Amerike, osvojivši treće mjesto.

U skupini su igrali protiv Brazila i Paragvaja, a protiv drugo spomenutog stigli su do pobjede te izborili drugu fazu natjecanja. Tamo su startali porazom od SAD-a (56:43), nakon čega su uslijedile pobjede protiv Formose (Kineski Tajpeh) (48:38) i Izraela (90:56).

Nakon toga Brazil ih je po drugi puta na turniru porazio (57:41), da bi pobjedama protiv Kanade (83:76) i Francuske (66:60), s omjerom 5-2, osvojili brončanu medalju. Naslov je osvojio SAD, dok je drugi bio Brazil.

Nakon toga nastupila je još četiri puta, a treba izdvojiti izboreno domaćinstvo 1978. godine i osvojeno osmo mjesto. Uslijedila je stanka od 26 godine i 2014., kada su Filipini igrali u skupini s Hrvatskom koja ih je porazila tek nakon produžetka sa 81:78.

Kako su došli u Kinu?

U prvoj fazi kvalifikacija Filipini su igrali u skupini s Australijom, Japanom i Kineskim Tajpehom te osvojili drugo mjesto. Očekivano, Australci su bili prejaki u obje utakmice, dok su preostala dva protivnika uspjeli poraziti u sve četiri utakmice.

U drugoj fazi natjecanja uslijedile su utakmice protiv Irana, Kazahstana i Katara. Krenulo je porazom od Irana (81:73), a uslijedila je pobjeda protiv Katara (92:81). Nakon toga gube dvije vezane utakmice. Pomalo iznenađujuće upisan je domaći poraz od Kazahstana (92:88), poslije čega je Iran i drugi puta u međusobnom dvoboju stigao do pobjede (78:70).

Iskalili su se nakon toga Filipinci na Kataru (84:46), a skupinu su zaključili gostujućom pobjedom kod Kazahstana (93:75) i ukupnim omjerom od sedam pobjeda i pet poraza. Međutim, drame oko plasmana nije bilo jer je upravo Kazahstan zaostajao čak tri pobjede.

Zvijezda

32-godišnji i 211 centimetara visoki centar Andray Blatche dobio je filipinsko državljanstvo 2014. godine, a iste je godine dobio i dozvolu za nastup na Svjetskom prvenstvu

Da bi Blatche dobio državljanstvo, morao se uključiti i filipinski predsjednik, koji je potpisao zakon prema kojem bi Blatche, koji je rođen u SAD-u, mogao dobiti filipinsko državljanstvo i dozvolu za nastup u domaćoj reprezentaciji.

Blatche je još 2005. godine biran kao 49. izbor Washington Wizardsa, a nakon slabije prve sezone, igrao je sve bolje i bolje. U momčadi je proveo sedam sezona, a najbolja je bila ona 2010./11. kada je bilježio 16.8 koševa, 8.2 skoka, 2.3 asistencije i 1.5 ukradenih lopti.

2012. preselio je u dres Brooklyna s kojim je odigrao dvije sezone. U svojoj posljednjoj upisivao je prosječno 11.2 poena i 5.3 skokova, a posljednje utakmice odigrao je u polufinalu Istočne konferencije, gdje je Netse izbacio Miami Heat.

Nakon odlaska iz NBA lige logična je destinacija bila Kina gdje je u dresu Xinjiang Flying Tigersa bio apsolutno dominantan, a s njima je bio i prvak Kine. Prošlu sezonu odradio je u Tianjin Gold Lionsima.

Izbornik

S klupe momčad vodi Yeng Guiao koji uz reprezentaciju vodi i filipnske NLEX Road Warriorse. Zanimljivo, osim sportske, imao je i političku karijeru tako što je bio vice-guverner jedne provincije u Filipinima.

Trenersku karijeru započeo je još 1990. godine, a vodio je nekolicinu domaćih klubova, Swift Migthy Meaty Hotdogse, Mobiline Cellularse, Red Bull Barake, Burger King Titanse, Rain or Shine Elasto Painterse te u konačnici spomenute Warriorse. Na mjestu prvog čovjeka reprezentacije stigao je prošle godine.

Od početka rada sedam je puta osvojio naslov prvaka, dva je puta bio biran za trenera godine, dok je u pet navrata vodio All-Star utakmicu.

Prognoza

Filipini su smješteni u skupinu D s Angolom, Italijom i Srbijom, a kako trenutno stvari stoje, bilo bi veliko iznenađenje da izbore prolazak dalje. Najrealniji ishod je borba s Angolom za treće mjesto.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!