Ostali sportovi

Luka Martinek i Klara Cakol slavili u Osijeku, poznate četiri igračice za kvalifikacijski turnir za OI u Tokiju

Sportnet, Mihaela Bradovski • srijeda, 16.10.2019.
Luka Martinek i Klara Cakol slavili u Osijeku, poznate četiri igračice za kvalifikacijski turnir za OI u Tokiju
Foto: Pixsell

U Osijeku je odigran 22. memorijal Matija Gregić na kojem je nastupilo blizu 300 stolnotenisača i stolnotenisačica iz pet država.

Titulu najboljih u najjačoj kategoriji, onoj seniorskoj, odnijeli su Luka Martinek (Dugo Selo) i Klara Cakol (TIS), dok su kod juniora najbolji bili Leon Šantek i Hana Arapović.

Luka Martinek (Dugo Selo) imao je težak susret za ulazak u polufinale, ali je nakon vodstva od 2:0 protiv Nikole Horvata do pobjede stigao u petom setu (7, 8, -8, -9, 7). U polufinalu je s 3:1 pobijedio Danijela Mijatovića, a potom s 3:1 u finalu i Vjekoslava Zovka (Vodovod). Uz Mijatovića treće mjesto osvojio je Robert Fišer, koji je za ulazak u polufinale gubio 2:0 protiv Marija Baneka (Vodovod), ali je uspio okrenuti meč u svoju korist (-8, -4, 7, 6, 4).

Leon Šantek (Starr) je na seniorskom turniru zaustavljen u osmini finala od Vjekoslava Zovka, no do medalje je stigao na juniorskom turniru. I to zlatne. U polufinalu je s 3:1 svladao Brunu Petek (TIS), a potom u finalu s identičnim rezultatom i Lea Vekića (Pula). Uz Peteka treće mjesto osvojio je Luka Dragun (Dugo Selo).

Luka Zlatkov (Dugo Selo) osvojio je turnir u kadetskoj konkurenciji i to prilično uvjerljivo. U Osijeku je sve susrete riješio bez izgubljenog seta, a u finalu je bio bolji od Leona Benka (TIS). Treće mjesto osvojili su Tin Islamović (Zagreb) i Matej Stočko (Varaždin).

U konkurenciji najmlađih kadeta najbolji je bio Simon Dvorski (Visia), dok je drugo mjesto zauzeo Leon Ptiček (MGK Drava Žabnik). Treće mjesto pripalo je Stefanu Radonjiću i Franku Majcenu (Zagreb).

Seniorski naslov u ženskoj konkurenciji završio je u rukama Klare Cakol (TIS). Od četvrtfinala je imala teške mečeve, s Karlom Franović (Varaždin) je prošla dalje nakon četiri neizvjesna seta (8, -8, 11, 10). U polufinalu je svladala Ivanu Tubikanec (dr. Časl) s 3:2 (9, -7, 9, -6, 10), a potom je za naslov s 3:2 (6, 8, -10, -2, 10) pobijedila i Andreu Pavlović (Aquaestil). Uz Tubikanec treće mjesto osvojila je i Dorina Srebrnjak (dr. Časl), koju je u polufinalu svladala Pavlović s 3:0.

Nakon osječkog turnira poznate su četiri igračice koje su stekle pravo igranja kvalifikacijskog turnira za nastup na svjetskim ekipnim kvalifikacijama za Olimpijske igre u Tokiju 2020. Prema sadašnjem renkingu to su Andrea Pavlović, Klara Cakol, Ivana Tubikanec i Petra Petek. Preostale dvije igračice bit će određene pozivom trenerice reprezentacije Tian Yuan. Prema plasmanu na kvalifikacijskom turniru tri prvoplasirane igračice stječu pravo nastupa za reprezentaciju Hrvatske na kvalifikacijama za Olimpijske igre, dok je Mateja Jeger direktno je izborila pravo nastupa na navedenim kvalifikacijama za OI u Tokiju temeljem plasmana među 100 najboljih igračica svijeta.

Kod juniorki nije bilo dvojbe, Hana Arapović (Zagreb) je uvjerljivim nastupom osvojila Osijek. U svim nastupima ispustila je tek set, a u finalu je s 3:0 bila bolja od Ivone Štrige (Starr). Treće mjesto osvojile su Dora Ćosić i Lea Brnić (Zagreb). Inače, druga nositeljica Zara Ilić je zaustavljena u osmini finala i to od Marte Jurčević (Zagreb), koju je nakon toga svladala Brnić.

U kadetskoj konkurenciji najbolja je bila Sena Smailji (Srdoči). U četvrtfinalu je s 3:2 svladala Jelenu Vukelić (Varaždin), koja je susret prije izbacila drugu nositeljicu Zrinku Rebić (STK Zagreb) s 3:0. Smailji je u polufinalu s 3:1 bila bolja od Marte Novak (Šenkovec), a za kraj je s 3:0 pobijedila Marlu Vidaković (Olimpija). U gornjem dijelu ždrijebu Dora Popec (Pula) je u četvrtfinalu s 3:2 izbacila prvu nositeljicu Brunu Borovec, da bi potom Vidaković s 3:2 pobijedila Popec.

Kod mlađih kadetkinja najbolja je bila Victorija Pustaj (Jaska). Do finala igračica Jaske je prolazila bez većih problema, a za zlato je odigrala pet teških setova. Protiv Brune Gučin (Stubica) je gubila 2:1, no zadnja dva seta slavila je s 11:5 i 11:9. Gučin je sličan meč imala u četvrtftinalu, protiv Mare Markovanović je gubila 2:1 da bi se ipak izborila za prolazak u daljnju fazu natjecanja. Treće mjesto osvojile su Neva Gojković (Samobor) i Franka Miškić (Šibenik).

AUTOR: Hrvatski stolnoteniski savez

FOTO: Sanjin Strukić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!