Nogomet

Na današnji dan: Pele slavi 79. rođendan

Petar Jenjić • srijeda, 23.10.2019.
Na današnji dan: Pele slavi 79. rođendan
Foto: EPA

Na današnji dan rođen je jedan od najvećih, a za mnoge i najveći nogometaš svih vremena Edson Arantes do Nascimento, poznatiji kao Pele...

Svoj 79. rođendan danas slavi jedan od najvećih nogometaša svih vremena, Edson Arantes do Nascimento, svima poznat kao Pele i jedan od igrača koji je obilježio nogomet.

Karijeru je započeo u Santosu s 15 godina, a za reprezentaciju je debitirao već sa 16. Osvojio je tri svjetska prvenstva kao igrač, 1958. 1962. i 1970. godine.

Kroz cijelu igračku karijeru postigao je 1281 pogodak u 1363 nastupa, što uključuje i prijateljske i revijalne utakmice, čime je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda. U natjecateljskim utakmicama ta brojka iznosi 650 golova u 694 utakmice

Nikada nije igrao u Europi. 18 godina proveo je u Santosu s kojim je šest puta bio prvak Brazila i dva puta osvojio Copa Libertadores. Na zalasku karijere igrao je za New York Comose gdje je bio prvak Sjevernoameričkog kontinenta.

1999. godine, u anketi Međunarodnog saveza za nogometnu povijest i statistiku (IFFHS) proglašen je za najboljeg nogometaša 20. stoljeća, a isto je potvrdio i France Football koji je proveo istraživanje među svim dobitnicima Zlatne lopte.

Jako je teško pobrojati sve nagrade koje je osvojao za vrijeme života te koliko je rekorda oborio, ali ostaje činjenica da je jedan od najvećih koje je nogomet kao sport ikada imao.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!