Tenis

Svitolina, Kerber i Konta šokirane u ranoj fazi Brisbanea

Matej Kačan • ponedjeljak, 06.01.2020.
Svitolina, Kerber i Konta šokirane u ranoj fazi Brisbanea
Foto: EPA

Australija je ovih dana centar svjetskog tenisa pa se uz razvikani novi ATP Cup u Brisbaneu igra i WTA turnir kao svojevrsna priprema za Australian Open. Tako smo već u šesnaestini finala imali nekoliko većih iznenađenja...

Već prvi meč dana u Brisbaneu je donio poprilično iznenađenje. U 5:10 po hrvatskom vremenu snage su odmjerile 12. igračica svijeta Johanna Konta te 31. na WTA listi Barbora Strycova. Nakon nešto više od dva sata tenisa češka je predstavnica odnijela pobjedu u tri seta te je izbacila favoriziranu Britanku. Ključni trenuci zbili su se u šestoj i sedmoj igri trećeg seta. Nakon 6:2 za Čehinju i 6:3 za Kontu, Strycova je pri vodstvu od 3:2 i svom servisu spasila 15:40 i dvije break lopte za 4:2, a odmah potom je uzela još jedan servis Britanki za 5:2 i nedostižnu prednost te plasman u osminu finala.

Status favoritkinje zato je opravdala Amerikanka Sofia Kenin koja je s 2:0 u setovima svladala latvijsku igračicu Anastasiju Sevastovu. Prvi set je uz po break na svakoj strani došao do trinaeste igre, a tamo je Kenin bila dominantna sa 7:1. I u drugom setu je u ranoj fazi pao po break na svakoj strani, ali ovaj put Kenin ne dopušta tie-break već pri rezultatu 5:4 oduzima servis Sevastovoj za 6:4 i pobjedu.

Još jedna američka predstavnica osigurala je svoje mjesto u osmini finala. Alison Riske to je učinila s 2:0 protiv Čehinje Karoline Muchove. Dvoboj 19. i 21. igračice svijeta nije bio toliko neizvjestan pa je Riske za prvi set bio dovoljan jedan break, dok je u drugom odmah povela s 5:0 i dovršila posao za 6:2.

Domaća tenisačica Samantha Stosur priredila je iznenađenje pobjedom nad 18. tenisačicom na WTA listi, Angelique Kerber. Iako su oba seta išla u tie-break, po tijeku su bili potpuno oprečni. U prvom setu vidjeli smo čak šest oduzimanja servisa, po tri na svakoj strani, a Kerber je u trinaestoj igri vodila s 5:2 da bi Australka osvojila pet poena u nizu za 1:0. U drugom setu svaka je igračica bila sigurna na svom servisu, a u tie-breaku je prelomio mini break Stosur za prednost od 5:3 i privođenje meča kraju.

U dvoboju dvije domaće predstavnice stranog podrijetla Ajla Tomljanović je opravdala breme favorita te je s 2:1 u setovima svladala Priscillu Hon. Tomljanović je uvjerljivo krenula u meč te već u prvoj igri oduzima servis svojoj sunarodnjakinji, a isto je učinila i za 4:1 pa je neizvjesnost u prvom setu izostala. Hon uzvraća s dva breaka i 6:4 u drugom setu, a odlučujući treći set prelomio je break Tomljanović za 4:3 i obrana istog za 5:3 te prednost vrijednu prolaska među 16 najboljih na turniru.

U posljednjem meču dana vidjeli smo i najveće iznenađenje. Možda razmak na WTA ljestvici između Eline Svitoline i Danielle Collins nije najveći među svim današnjim parovima, ali način na koji je peta igračica svijeta Svitolina otpuhana s terena je impozantan. Amerikanki nije trebalo niti sat vremena da potpuno deklasira Svitolinu, a Ukrajinka je došla do tek dva gema u cijelom meču. Dvaput po 6:1 zato je epilog i Svitolina može ranije započeti s treninzima za prvi Grand Slam sezone.

WTA Brisbane, 1/16 finala:
Johanna Konta - Barbora Strycova 2:6, 6:3, 3:6
Sofia Kenin - Anastasija Sevastova 7:6, 6:4
Alison Riske - Karolina Muchova 6:4, 6:2
Samantha Stosur - Angelique Kerber 7:6, 7:6
Ajla Tomljanović - Priscilla Hon 6:2, 4:6, 6:4
Elina Svitolina - Danielle Collins 1:6, 1:6

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!